Πρόταση του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου Σύρου για τη λειτουργία νέων τομέων και ειδικοτήτων που θα συμβάλλουν στη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του

«Το σχολείο πρέπει να παραμείνει ζωντανό»

Συνέντευξη του Διευθυντή, Σίμου Χατζηιερεμία

Στον εμπλουτισμό του προγράμματος σπουδών του προσανατολίζεται το Εσπερινό ΕΠΑΛ Σύρου, με στόχο την αύξηση του μαθητικού δυναμικού του και κατ’ επέκταση, τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

Το σχολείο, σε συνεργασία με το Ημερήσιο Επαγγελματικό Λύκειο και το Εργαστηριακό Κέντρο Σύρου, προτίθεται να λειτουργήσει από το διδακτικό έτος 2019-2020 δύο νέους τομείς στη Β’ Τάξη: α) Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας και β) Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος.

Στον πρώτο Τομέα εντάσσεται η Ειδικότητα Κομμωτικής και Αισθητικής Τέχνης, ενώ στον δεύτερο οι Ειδικότητες Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής και Τεχνικός Ζωικής Παραγωγής, που ισχύουν για την Γ’ Τάξη.  

Στην πρόταση του σχολείου, η οποία αρχικά υποβλήθηκε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και εν συνεχεία θα τεθεί προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου – Ερμούπολης, αναφέρθηκε ο Διευθυντής του Εσπερινού ΕΠΑΛ, Σίμος Χατζηιερεμίας.

«Το σχολείο μας εδώ και πολλά χρόνια έχει καθιερωθεί στον τομέα των Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων, καθώς αποτελεί συνέχεια της παλαιάς Νυχτερινής Σχολής Μηχανικών Σύρου. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορεί να εντάξει στο πρόγραμμά του άλλους τομείς και ειδικότητες», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κοινή Γνώμη».

Ο ένας εκ των δύο τομέων, για τους οποίους εκδήλωσε ενδιαφέρον είναι ο -ήδη εγκεκριμένος από το Υπουργείο Παιδείας- Τομέας Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας, που περιλαμβάνει ειδικότητες νοσηλευτικής, φυσικοθεραπείας, βρεφονηπιοκομίας και αισθητικής – κομμωτικής.  

«Από τον τομέα αυτό, εμείς επιλέγουμε τις ειδικότητες κομμωτικής και αισθητικής που λειτουργούσαν και πριν από αρκετά χρόνια, τα απογεύματα, ενώ για τον Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά, απαιτείται σχετική έγκριση», σημείωσε ο κ. Χατζηιερεμίας.

Κάμψη του ναυτιλιακού τομέα

Οι μόνες ειδικότητες που λειτουργούν σταθερά στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Σύρου, από την έναρξη της λειτουργίας του μέχρι και σήμερα, είναι αυτές των Πλοιάρχων και των Μηχανικών.

Υπογραμμίζεται πως, η πρόθεση του σχολείου για τη δημιουργία νέων τομέων και ειδικοτήτων σχετίζεται άμεσα με τις αλλαγές στην τεχνική εκπαίδευση, που αποφασίστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας.

«Από φέτος, τα Εσπερινά Σχολεία είναι πλέον τριετή και  όχι τετραετή. Εμείς έχουμε Α’ και Β’ Τάξη που ανήκουν στο τριετές Εσπερινό ΕΠΑΛ και Γ’ και Δ’ Τάξη, οι οποίες ανήκουν στο τετραετές Εσπερινό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής, καθιστώντας γνωστό πως, το ωράριο των δύο πρώτων τάξεων είναι μεγαλύτερο, προκειμένου να καλυφθεί ο χρόνος του ενός έτους, που περικόπηκε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αλλαγή στη διάρκεια του προγράμματος σπουδών και η κάμψη που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο ναυτικός τομέας πιθανόν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη λειτουργία του σχολείου. «Του χρόνου θα αποφοιτήσουν δύο τάξεις (Γ’ και Δ’) που σημαίνει ότι θα συρρικνωθεί σημαντικά ο αριθμός των μαθητών μας».

Για το λόγο αυτό, το σχολείο ήρθε σε επαφή με τους Διευθυντές του Ημερήσιου ΕΠΑΛ και του Εργαστηριακού Κέντρου Σύρου για να συζητηθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων τομέων και ειδικοτήτων, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενίσχυση της δυναμικής του και φυσικά, στη διατήρησή του.

«Σήμερα, έχουμε περίπου 60 μαθητές που παρακολουθούν το ναυτικό κομμάτι. Αν δεν ενταχθούν κι άλλοι τομείς, ο αριθμός αυτός λογικά θα μειωθεί», πρόσθεσε ο κ. Χατζηιερεμίας.

Παρά το γεγονός ότι η έναρξη των ηλεκτρονικών εγγραφών θα γίνει τον Ιούνιο του 2019, το σχολείο αποφάσισε να ανακοινώσει την πρόθεσή του αρκετούς μήνες νωρίτερα, προκειμένου να δημιουργηθούν γρήγορα οι συνθήκες που θα βοηθήσουν στην πραγματοποίηση του συγκεκριμένου σκοπού.

«Ξεκινήσαμε άμεσα στις διαδικασίες, πρώτον για να είμαστε εντός του χρονικού πλαισίου που ορίζει το υπουργείο και δεύτερον για να κινηθούν ανάλογα ο Δήμος και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων. Μέσα από μία πρώτη έρευνα που κάναμε, βλέπουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον, το οποίο θέλουμε να ενισχύσουμε».

Διεύρυνση του εκπαιδευτικού πλαισίου για το καλό του σχολείου

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηιερεμία, η δημιουργία των δύο νέων Τομέων θα δώσει τη δυνατότητα σε μαθητές του Ημερήσιου ΕΠΑΛ, που ενδιαφέρονται για τις ειδικότητες αισθητικής, κομμωτικής, φυτικής και ζωτικής παραγωγής, να εγγραφούν την επόμενη χρονιά, στο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο.  

«Με αυτό τον τρόπο, προσπαθούμε να ανοίξουμε το πλαίσιο της εκπαίδευσης για το καλό του σχολείου και τη συνέχιση της λειτουργίας του. Εδώ και μία δεκαετία πορευόταν μόνο με τους Πλοιάρχους και τους Μηχανικούς, ωστόσο τώρα που δεν υπάρχει ζήτηση στο ναυτικό τομέα, οι μεταβολές που έγιναν από το υπουργείο Παιδείας, εκτιμώ πως δεν ενισχύουν το Εσπερινό Λύκειο και μπλοκάρουν τους μαθητές», κατέληξε ο Διευθυντής, ευελπιστώντας ότι οι νέοι τομείς θα αποτελέσουν σημαντική ανάσα για το σχολείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη δημιουργία ενός τομέα απαιτούνται περίπου 12 μαθητές, ενώ για την ειδικότητα οχτώ.

Το Εσπερινό ΕΠΑΛ Σύρου προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να επικοινωνήσουν με το σχολείο στα τηλέφωνα 2281082602 ή στο 6977237353, ή στο ΦΑΧ 2281088002, ή στο email: espteena@sch.gr για να εκδηλώσουν την πρόθεσή τους.