Τα Λασαλιανά Σχολεία όλου του κόσμου επικοινωνούν μεταξύ τους και τιμούν φέτος τη μνήμη του ιδρυτή και προστάτη τους

Μια καρδιά, μια δέσμευση, μια ζωή

  • Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου, 2018 - 06:16

Στον ιδρυτή του Τάγματος των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολείων, Άγιο Ιωάννη-Βαπτιστή Δελασάλ είναι αφιερωμένο το φετινό Ιωβηλαίο έτος (17 Νοεμβρίου 2018 – 31 Δεκεμβρίου 2019), κατά τη διάρκεια του οποίου, θα πραγματοποιηθούν πολυάριθμες και ποικίλες εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία του παγκόσμιου λασαλιανού δικτύου.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 300 ετών από το θάνατο του πρωτοπόρου παιδαγωγού, ο Πάπας Φραγκίσκος παραχώρησε ένα Ιωβηλαίο έτος για τη διοργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων στη μνήμη του προστάτη Αγίου των εκπαιδευτικών για την Καθολική Εκκλησία.

Με το μήνυμα «Μια καρδιά, μια δέσμευση, μια ζωή», όλοι οι Λασαλιανοί του κόσμου θα επικοινωνήσουν μεταξύ τους και θα εορτάσουν 300 χρόνια ζωής, δημιουργίας, εξέλιξης και επέκτασης του έργου που θεμελίωσε ο Ιωάννης Βαπτιστής Δελασάλ.

Μεγάλος παιδαγωγός και πρωτοπόρος για την εποχή του

Ο ίδιος γεννήθηκε στης Reims της Γαλλίας το 1651 από οικογένεια ευγενών. Μετά το πέρας των θεολογικών σπουδών του στη Σορβόννη και σε ηλικία 27 ετών, χειροτονήθηκε ιερέας. Η σχεδόν ανύπαρκτη δημόσια εκπαίδευση στην εποχή του, τον οδήγησε στην απόφαση να δημιουργήσει σχολεία για τα άπορα παιδιά. Έτσι, το 1681 ίδρυσε το «Τάγμα των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολείων (Frères). Οι δυσκολίες που συνάντησε στο δρόμο του δεν τον απογοήτευσαν. Η μεθοδική και συστηματική δουλειά, καθώς και η αφοσίωσή του στα παιδιά συνέβαλαν στην επίτευξη των στόχων του. Εκτός από τον ζήλο για την αποστολή του, ο Ιωάννης-Βαπτιστής Δελασάλ αναδείχθηκε ένας μεγάλος παιδαγωγός για την εποχή του. Από τις μεγαλύτερες καινοτομίες του ήταν η αντικατάσταση των λατινικών με τη γαλλική γλώσσα, η ταυτόχρονη διδασκαλία στους μαθητές, ο διαχωρισμός των τάξεων σύμφωνα με τις γνώσεις και την ηλικία των μαθητών και η εκπόνηση κανονισμού λειτουργίας των σχολείων. Ο ενθουσιασμός και οι μεγάλες επιτυχίες των Frères στα σχολεία τους, συνεχίστηκαν και μετά το θάνατό του, το 1719.

1.083 λασαλιανά εκπαιδευτήρια παγκοσμίως

Ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός «La Salle» αποτελείται από ένα δίκτυο εκπαιδευτηρίων που αποκαλούνται λασαλιανά από το όνομα του ιδρυτή τους, που αφιέρωσε τη ζωή του στους δασκάλους, στα παιδιά και την εκπαίδευσή τους.

Τα πρώτα σχολεία δημιουργήθηκαν τον 17ο αιώνα στη Γαλλία και σήμερα τα σχολεία που εξακολουθούν να εφαρμόζουν και στις 5 ηπείρους τις παιδαγωγικές αρχές του Δελασάλ ανέρχονται περίπου σε 1.000. Συστήνουν τον μεγαλύτερο εκπαιδευτικό οργανισμό παγκοσμίως. Πρόκειται για μονάδες όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, από παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, γενικά, τεχνολογικά και επαγγελματικά λύκεια μέχρι και πανεπιστήμια. Όλα αυτά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα λειτουργούν χάρη στη συνεργασία ανάμεσα σε 89.000 λαϊκούς εκπαιδευτικούς και σε 3.695 Frères.

Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των καιρών, οι συνεχιστές του έργου του Δελασάλ, εξακολουθούν με πίστη και ζήλο να προσφέρουν σε 79 συνολικά χώρες σε όλο τον κόσμο τις εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές υπηρεσίες τους σε 1.040.000 παιδιά, εφήβους και νέους, όποιες κι αν είναι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις τους, οι πολιτιστικές καταβολές τους και η γλώσσα που ομιλούν.

Η έδρα της κεντρικής διοίκησης του Τάγματος των Χριστιανικών Σχολείων και των λασαλιανών σχολείων βρίσκεται στη Ρώμη. Τα 1.083 λασαλιανά εκπαιδευτήρια, εκ των οποίων 70 πανεπιστήμια, κατανέμονται σε πέντε μεγάλες περιφέρειες που περιλαμβάνουν χώρες της Ευρώπης (RELEM) και της Μεσογείου, της Ασίας, της Αυστραλίας και του Ειρηνικού Ωκεανού, της Βόρειας Αμερικής, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.

Τα λασαλιανά σχολεία που λειτουργούν στην Ελλάδα από τα μέσα του 19ου αιώνα ανήκουν στην ευρύτερη περιφέρεια της RELEM και υπάγονται στη διοικητική υπηρεσία της Γαλλίας. Στη Γαλλία, λειτουργούν 150 εκπαιδευτήρια, στα οποία φοιτούν 145.000 περίπου μαθητές, φοιτητές, διδάσκουν 10.000 εκπαιδευτικοί και απασχολούνται 3.000 άτομα που ανήκουν στο διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.

Πιστοί οι Λασαλιανοί της Ελλάδας στον κοινό τους σκοπό

Στον ελλαδικό χώρο, λειτουργούν σήμερα τέσσερα εκπαιδευτήρια, στα οποία με βάση στοιχεία του σχολικού έτους 2018-2019 φοιτούν 1.800 μαθητές και μαθήτριες, διδάσκουν 223 εκπαιδευτικοί και απασχολούνται 98 υπάλληλοι, που ανήκουν στο διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό. Τα ελληνικά λασαλιανά σχολεία, μεταξύ των οποίων και τα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου, ακολουθούν τις παιδαγωγικές αρχές του Ιωάννη-Βαπτιστή Δελασάλ, όπως αυτές εκφράζονται στο Παιδαγωγικό/Εκπαιδευτικό Σχέδιο των Λασαλιανών Σχολείων και θεωρούνται ισότιμα μέλη του παγκόσμιου εκπαιδευτικού Οργανισμού «La Salle».

Πέρα από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις στη μνήμη του Αγίου Ιωάννη-Βαπτιστή Δελασάλ, οι  Λασαλιανοί της Ελλάδας, Freres και Λαϊκοί θα ζήσουν έμπρακτα τη χαρά της φετινής εορταστικής επετείου, συνεχίζοντας να υπηρετούν τον κοινό τους σκοπό, αγγίζοντας τις καρδιές των παιδιών, μορφώνοντας το πνεύμα τους και εμπλουτίζοντας τη ζωή τους.

Τα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου έχουν προγραμματίσει διάφορες εκδηλώσεις αφιερωμένες στην επέτειο των 300 χρόνων από το θάνατο του ιδρυτή τους, για τις οποίες θα υπάρξει σχετική ενημέρωση εν ευθέτω χρόνω.