Μαθητές και σπουδαστές της Σύρου τίμησαν και φέτος την Επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τα θύματα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

«Η ψυχή του Έλληνα δεν φυλακίζεται»

Με τη συμμετοχή της Ολυμπιονίκη του στίβου Δήμητρας Ντόβα και των Παγκόσμιων Πρωταθλητριών της Άρσης Βαρών, Μαρίας Χριστοφορίδη και Άννας Στρούμπου πραγματοποιήθηκε στη Σύρο ο 24ος Δρόμος Ειρήνης, που αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Σύρου για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Σκοπός του «Δρόμου Ειρήνης» που διεξάγεται κάθε χρόνο υπό τη μορφή σκυταλοδρομίας είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών αναφορικά με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, καθώς και η απόδοση φόρου τιμής στους πεσόντες και αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής στη μαρτυρική Κύπρο. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Για τον φετινό εορτασμό, είχε προγραμματιστεί η διάνυση 22 χιλιομέτρων με τη συμμετοχή 44 δρομέων, όσα δηλαδή και τα χρόνια κατοχής από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο. Ωστόσο, λόγω της επιδείνωσης του καιρού, οι προσκεκλημένες αθλήτριες μαζί με μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου διένυσαν μία μικρότερη απόσταση (400 μ.) συμβολικού χαρακτήρα με τερματισμό την Πλατεία Τσιροπινά.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ήρωα Σπύρου Μουστακλή, παρουσία του περιφερειακού συμβούλου Μάρκου Δαδάου, του εντεταλμένου Συμβούλου Αθλητισμού Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Γουλιέλμου Πρίντεζη, της προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ειρήνης Δράκου, σχολικών συμβούλων, εκπαιδευτικών, αλλά και γονέων συμμετεχόντων.

Υποχρέωση και ανάγκη η απόδοση τιμής στους αγωνιστές

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Δαδάος συνεχάρη την εμπνεύστρια της εκδήλωσης και εκπαιδευτικό του 1ου Γυμνασίου Σύρου, Παρασκευή Λακαταμίτου, καθώς και τη μαθητική κοινότητα του νησιού που για μία ακόμη φορά έδωσε το «παρών», μεταδίδοντας το μήνυμα ότι «θα πρέπει να θυμόμαστε εκείνους που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας και να προσπαθούμε, σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς, να διατηρούμε υψηλά τα ιδανικά μας».

Τη χαρά της για την παρουσία της στη Σύρο εξέφρασε η Ολυμπιονίκης του στίβου στη σκυταλοδρομία των 4x400 το 2004 και Αντισμήναρχος της Ελληνικής Αεροπορίας, Δήμητρα Ντόβα, σημειώνοντας πως οι άνθρωποι του αθλητισμού θα αγωνίζονται πάντα για όλα όσα αγαπούν και πιστεύουν και για οτιδήποτε σηκώνει τη σημαία της χώρας μας ψηλά.

Ευχής έργο η διοργάνωση μίας Ημέρας Άρσης Βαρών στη Σύρο

Με τη σειρά της, η πολλάκις Παγκόσμια Πρωταθλήτρια της Άρσης Βαρών και Επισμηναγός της Ελληνικής Αεροπορίας Μαρία Χριστοφορίδη - Προπονήτρια Εθνικής Ομάδας Νεανίδων της Ομοσπονδίας, ευχαρίστησε θερμά τόσο την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όσο και την κ. Λακαταμίτου, η οποία μάλιστα υπήρξε προπονήτριά της την περίοδο 1979-1980, όταν η ίδια έκανε τα πρώτα της βήματα στον αθλητισμό. Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την επιθυμία της για τη διοργάνωση μίας Ημέρας Άρσης Βαρών στη Σύρο με αγώνες επίδειξης, προβολές και ομιλίες σε σχολεία του νησιού. «Μέσα από την πρωτοβουλία αυτή, θα μπορέσουμε να εμφυσήσουμε στα παιδιά το νόημα και την ουσία του αθλητισμού, ώστε να καταλάβουν ότι ο αθλητισμός αποτελεί τη βάση για τη σωματική και ψυχική μας υγεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τη σημασία αυτής της εκδήλωσης υπογράμμισε και η κ. Λακαταμίτου, εξηγώντας ότι η διοργάνωση μιας Ημέρας Άρσης Βαρών θα ήταν θα ήταν ευχής έργο για το νησί μας, προκειμένου να ξεφύγουμε από κάποια στάνταρ και να δείξουμε ότι μέσα από τον αθλητισμό και ειδικότερα την άρση βαρών, κανείς δεν κινδυνεύει ούτε να τραυματιστεί, ούτε να μείνει κοντός, ούτε άλλα μυθεύματα που μπορεί να πλανώνται.

«Ο θάνατος είναι συνώνυμος με την απραξία του ζωντανού»

Αναφερόμενη στο συμβολισμό του «Δρόμου Ειρήνης», ο οποίος διοργανώνεται επί 24 χρόνια στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η εκπαιδευτικός του 1ου Γυμνασίου Σύρου σημείωσε ότι θα πρέπει να αντιστεκόμαστε σε εκείνους που ζητούν από εμάς να ξεχάσουμε και να κλείσουμε τη ψυχή μας σε ένα κλουβί για ασφάλεια.

«Όλοι αυτοί, δε γνωρίζουμε πως κανείς δεν μπορεί να φυλακίσει την ψυχή του Έλληνα. Τα όνειρα παραμένουν ζωντανά όπως και οι ευθύνες του. Σήμερα, το μέλλον των παιδιών μας κινδυνεύει ποικιλότροπο. Οι νέοι, αν δεν ετοιμάζονται για πόλεμο, μεταναστεύουν για να επιβιώσουν καταθέτοντας ιδρώτα, ψυχή και πνεύμα σε άλλες χώρες ως νέου είδους πρόσφυγες. Η Κύπρος ακόμα παλεύει να αποτινάξει τον Αττίλα και το ψευδοκράτος της Τουρκίας από τα χώματά της για 44 συνεχόμενα χρόνια, αποτελώντας το μακροβιότερο κατεχόμενο κράτος. Το Πολυτεχνείο με ό,τι αυτό συμβολίζει, για 45 χρόνια έχει γίνει άνδρο αναρχικών που ιεροσυλούν και ασχημονούν πάνω  στα χώματα της ελεύθερης φωνής, της ελεύθερης γνώμης των Ελλήνων και μας ντροπιάζουν. Οι ρίζες και οι μνήμες στις ψυχές μας πρέπει να μείνουν ζωντανές διδάσκοντας εμάς και τα παιδιά μας, πως δεν πήγαν χαμένοι οι κόποι όσων έδωσαν τη ζωή τους στα μεγάλα ιδανικά της ειρήνης και της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας, της προκοπής και της ανάπτυξης σε ετούτη τη χώρα. Αγαθά που κάποιοι θέλουν ακόμα κι αυτά να χάσουμε, θέλουν να αφανιστούμε για να ζουν αυτοί καλύτερα. Γιατί ο Έλληνας ξέρει τον πλούτο του, πονάει για τον συνάνθρωπο και δεν ταπεινώνεται ποτέ, γιατί είναι ΄Έλληνας. Ο θάνατος είναι συνώνυμος με την απραξία του ζωντανού. Αυτά φέρνουν τη λήθη. Αν ξεχάσουμε ποιοι είμαστε σαν λαός, τι περάσαμε σαν κράτος Ελλήνων και τι είμαστε ικανοί σαν άνθρωποι να κάνουμε, τότε μοιραία θα χαθούμε, γιατί χάνεται όποιος δεν έχει ιδανικά και πίστη για να παλεύει».

Καταλήγοντας, η κ. Λακαταμίτου τόνισε ότι, το μυαλό και η ψυχή δεν έχουν όρια, δεν έχουν σύνορα. «Οι βλέψεις και οι ορέξεις πολλών ξένων δυνάμεων για τον ελληνικό θησαυρό καθώς και για το αέναο ελληνικό δημιουργικό δαιμόνιο είναι ακόρεστο και αδηφάγο. Ας γίνουμε λοιπόν η σπίθα που θα ζεστάνει ξανά τις καρδιές και τα παιδιά μας, που θα φωτίσει το δρόμο τους, θα δυναμώσει την ψυχή τους για λευτεριά στα κατεχόμενα και για λευτεριά στις ψυχές μας».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν ποιήματα από μαθητές του 1ου Γυμνασίου Σύρου, ενώ απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στις προσκεκλημένες αθλήτριες του 24ου Δρόμου Ειρήνης στη Σύρο.