Διάκριση δύο μαθητικών ταινιών της Σύρου στο Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα της «Camera Zizanio 2018»

Πρωτεύουσα των Κυκλάδων και των βραβείων

  • Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου, 2018 - 06:17

Ένα ακόμη βραβείο πρόσθεσαν στη συλλογή τους οι κινηματογραφικές ομάδες του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Σύρου και του 1ου Γυμνασίου Σύρου, οι οποίες διακρίθηκαν στο πλαίσιο της 18ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Camera Zizanio», στον Πύργο Ηλείας.

Τα παιδιά που απάρτιζαν την κριτική επιτροπή του Ελληνικού Διαγωνιστικού Τμήματος της Camera Zizanio παρακολούθησαν ταινίες σχεδόν από όλη την χώρα, που κατάφεραν και πέρασαν το μήνυμα ότι στη ζωή πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να αγωνιζόμαστε για τα προβλήματά μας. Έπειτα από αρκετή σκέψη και με κριτήρια την πρωτοτυπία και την νεανική οπτική κατέληξαν στα βραβεία.

Το «Τραγούδι των γλάρων» του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου Σύρου, που προβληματίζει και υπενθυμίζει τις πραγματικές αξίες της ζωής, απέσπασε το Β΄ Βραβείο στην κατηγορία «Ταινίες παιδιών από 13 έως 16 ετών». Ωστόσο, η επιτυχία της πρωτεύουσας των Κυκλάδων ήταν διπλή, καθώς η κινηματογραφική ομάδα CINEφο του 1ου Γυμνασίου Σύρου απέσπασε το Βραβείο «Συνήγορος του Πολίτη» για την ταινία «Ρο Ταυ Δέλτα… η επιστροφή». Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι στην κατηγορία ταινιών που δημιούργησαν παιδιά έως 12 ετών, το Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου Άνδρου έλαβε ειδική μνεία για το «Μελισσομήνυμά» του.

Γιγαντώνεται η επιθυμία των μαθητών για έκφραση σκέψεων και συναισθημάτων

«Το θέατρο και ο κινηματογράφος αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της εκπαίδευσης. Η απουσία τους αποτελεί έλλειψη πρωταρχικής σημασίας στη σχολική πράξη», δηλώνει η Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, Βασιλική Κοντογιάννη, υπεύθυνη της διακριθείσας ταινίας του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. Σύρου.  Όπως τονίζει, η τέχνη μέσα στους τοίχους μιας τάξης καλλιεργεί  αξίες και πρότυπα αναγκαία για τη διαπαιδαγώγηση  των αυριανών νέων και δεν περιορίζεται στην ανάπτυξη μόνο γνωστικού υπόβαθρου.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να έχουμε ως προτεραιότητα την πνευματική και πολιτιστική καλλιέργεια των μαθητών γιατί αυτό αποτελεί πρόσφορο έδαφος  για την ανάπτυξη του δέντρου της γνώσης αλλά και των ηθικών αξιών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η κινηματογραφική ομάδα του σχολείου μετρά τρία χρόνια ζωής, που έχουν διδάξει στους συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικούς ότι μια ταινία μικρού ή μεγάλου μήκους δεν αποτελεί απλά ένα σημαντικό γεγονός για τη σχολική πραγματικότητα και για την τοπική κοινωνία. Αναδεικνύει ανάγκες και διαθέσεις τόσο των μαθητών όσο και των καθηγητών και αποσκοπεί στην πνευματική ανάπτυξη, στην αισθητική καλλιέργεια, στη δημιουργική έκφραση των μαθητών και στην ευαισθητοποίησή τους σε θέματα που αφορούν το στενότερο και ευρύτερο περιβάλλον τους. Φέρνει στο φως έναν εκφραστικό και καλλιτεχνικό πλούτο ,που διαπερνάει τα στενά όρια της σχολικής πραγματικότητας.

«Η έκφραση των παιδιών μέσα από την τέχνη εκτός από εκπαιδευτικό αγαθό γίνεται και κοινωνικό αγαθό. Η σχολική κοινότητα δημιουργεί και η δημιουργία της διαχέεται ως πολιτιστικό αγαθό της τοπικής κοινωνίας. Έτσι χτίζονται οι αναγκαίες γέφυρες ανάμεσα στη σχολική κοινότητα και την κοινωνία που  γίνεται αποδέκτης των μηνυμάτων που εκπέμπουν τα παιδιά. Όπως κάθε τι σημαντικό έτσι και η υλοποίηση μια ταινίας περνά μια δύσκολη διαδρομή μέχρι την ολοκλήρωσή της. Με συγκινήσεις, άγχη, ξεσπάσματα… που σβήνονται με μιας από το μυαλό όταν δεις το αποτέλεσμα μπροστά στην οθόνη. Αυτό που μένει είναι μια άρρηκτη σχέση στην ομάδα και η ικανοποίηση από την αναγνώριση της προσπάθειας».

Η πρόσφατη διάκριση της ομάδας στον διαγωνισμό της «Camera Zizanio 2018» θα γιγαντώσει ακόμη περισσότερο την αστείρευτη επιθυμία των παιδιών για έκφραση των σκέψεων, των συναισθημάτων  και των αισθήσεων.