Καλλιτεχνικές «γέφυρες» ανάμεσα στους μαθητές του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Σύρου και το Εθνικό Θέατρο

Το Θέατρο πάει σχολείο

Ένα από τα είκοσι σχολεία οχτώ περιφερειών της χώρας που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου «Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο» για τη χρονιά 2018-2019 είναι το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Σύρου, εκπρόσωπος όχι μόνο των Κυκλάδων αλλά και ολόκληρου του Νοτίου Αιγαίου.

Η δράση αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» (ΕΣΠΑ) και θα συνεχιστεί για τα επόμενα δύο σχολικά έτη, προσφέροντας νέες ευκαιρίες, καθώς και τη δυνατότητα στις σχολικές μονάδες που έλαβαν φέτος μέρος στη διαδικασία επιλογής (συνολικά 119) να ανανεώσουν το ενδιαφέρον τους σε επόμενες προσκλήσεις.

Η εν λόγω Πράξη προσδοκά να δημιουργήσει καλλιτεχνικές γέφυρες ανάμεσα στους έφηβους και το Εθνικό Θέατρο, αναπτύσσοντας παράλληλα ένα δίκτυο από ευαισθητοποιημένους εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες και νέους που συνομιλούν και συνδημιουργούν.

Στόχος της παρέμβασης στο σχολείο είναι:

- η αισθητική παιδεία και γνωριμία με το θέατρο ως μορφή τέχνης, σε αντιστάθμισμα της απομόνωσης από τα πολιτιστικά δρώμενα που ίσως χαρακτηρίζει συγκεκριμένες περιοχές και κοινότητες νέων

- η ενθάρρυνση της ελεύθερης έκφρασης και η άσκηση της φαντασίας και της επινοητικότητας, δεξιότητες που έχουν αποτέλεσμα την ψυχική θωράκιση και ανθεκτικότητα των εφήβων

- η καλλιέργεια κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων, με αποτέλεσμα την ενθάρρυνση της ομαδικής δουλειάς

- η βιωματική μάθηση για τον εαυτό και τον κόσμο σε δεκάδες εφηβικές ομάδες της περιφέρειας.

Συνεργασία εμψυχωτών – εκπαιδευτικών και εφήβων

Ο σχεδιασμός και η παραγωγή του προγράμματος στηρίζεται στην απευθείας επαφή και ενεργή συμμετοχή ειδικά εκπαιδευμένων στο εφηβικό θέατρο καλλιτεχνών – εμψυχωτών με ομάδες εφήβων από τα σχολεία της περιφέρειας, σε συνδυασμό με την ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών στα σχολεία που θα συμμετέχουν.

Το αντικείμενο της επιτόπιας και εξ’ αποστάσεως υποστήριξης των σχολικών δράσεων κάθε σχολικής μονάδας, στη διάρκεια των επτά μηνών που διαρκεί το πρόγραμμα ανά σχολικό έτος, πραγματοποιείται από τον υπεύθυνο καλλιτέχνη – εμψυχωτή, ο οποίος επισκέπτεται το σχολείο τουλάχιστον μια φορά κάθε μήνα, οπότε και έρχεται σε άμεση επαφή και με τους συμμετέχοντες και με τη διαδικασία στο στάδιο που βρίσκεται. Στο τελευταίο στάδιο δουλειάς ο υπεύθυνος καλλιτέχνης σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό καθοδηγεί την όλη διαδικασία προς ένα θεατρικό αποτέλεσμα. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν συνολικά 11 επισκέψεις για κάθε σχολικό έτος σε κάθε σχολείο.

Τον υπόλοιπο καιρό παρακολουθεί και στηρίζει την εξέλιξη της διαδικασίας με ανταλλαγή ιδεών ακόμα και κειμένων με τον εκπαιδευτικό και με συμβουλευτική επί ειδικών θεμάτων που προκύπτουν στην ομάδα.

Το τελικό δρώμενο – προϊόν της δημιουργικής διαδικασίας παρουσιάζεται στην τοπική κοινότητα στο τέλος της σχολικής χρονιάς με υποστήριξη από την τοπική κοινότητα.

Σημειώνεται ότι η 10μελής ομάδα των καλλιτεχνών – εμψυχωτών θα εποπτεύεται και θα συντονίζεται από την ομάδα παραγωγής του προγράμματος και την καλλιτεχνική υπεύθυνη της νεανικής σκηνής του Εθνικού Θεάτρου.

Το πρόγραμμα «Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο» έχει συνολική διάρκεια 3 ετών και απευθύνεται σε 60 συνολικά Γυμνάσια και Λύκεια (20 σχολεία ανά έτος με περίοδο υλοποίησης Οκτώβριο – Ιούνιο).