Στη μνήμη του Γιάννη Βαμβακάρη το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στη Σύρο

  • Σάββατο, 5 Ιανουαρίου, 2019 - 14:55

Στο πλαίσιο μεγάλης εκδήλωσης στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης πρόκειται να ανακοινωθεί επίσημα το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Ενημέρωσης» που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών σε συνεργασία με το Instituto De Letras του Rio De Janeiro University της Βραζιλίας. Το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο από 7-14 Ιουλίου 2019, με τη συνέργεια του Δήμου Ερμούπολης – Σύρου και με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου. Η εκδήλωση της ανακοίνωσής του, την οποία θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου και ώρα 5.30 μ.μ. Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί και Εσπερίδα Αναγνώρισης Προσφοράς των έμψυχων συντελεστών της δράσης.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι, όπως δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη», η ακαδημαϊκή Διευθύντρια του προγράμματος, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, τόσο το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο, όσο και η εκδήλωση ανακοίνωσής του, θα αφιερωθούν στη μνήμη του αδικοχαμένου εναερίτη Γιάννη Βαμβακάρη, ο οποίος διετέλεσε φοιτητής του Θερινού Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το παρόν θα δώσει και η μητέρα του Γιάννη Βαμβακάρη κ. Μαρουσώ Βαμβακάρη. «Ο Γιάννης (σ.σ. Βαμβακάρης) ήταν ο καλύτερος φοιτητής μας, έλαμψε με το ήθος του, την ευγένεια και τη συμμετοχή του. Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από την αδόκητη αυτή απώλεια και το να αφιερώσουμε στη μνήμη του την συγκεκριμένη αυτή ακαδημαϊκή μας δράση, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης, αλλά και συμπαράστασης στο ασύλληπτο πένθος της οικογένειάς του».

Το θέμα του νέου Θερινού Πανεπιστημίου

Μετά από 4 χρόνια αναγνωρισμένης επιτυχίας της διοργάνωσης, το πρόγραμμα του 2019 θα διεξαχθεί για δεύτερη χρονιά στο νησί της Σύρου, με τη συνέργεια του Δήμου, από 7-14 Ιουλίου. Η «παράδοση» της καλλιέργειας της εξωστρέφειας και των συνεργασιών με εξέχοντες διεθνείς φορείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των μέσων ενημέρωσης συνεχίζεται. Υπενθυμίζεται ότι το Θ.Π. «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» τα προηγούμενα έτη υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, την Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ελληνικό τμήμα), την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris), το Centre Culturel Hellénique του Παρισιού κ.ά. Φέτος, υποστηρίζεται από το Μουσείο της Ακρόπολης και την Ιερά Μητρόπολη Σύρου.

 

Το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει για το 2019 τον ειδικότερο τίτλο: «Η γλώσσα του ‘άλλου’ Η ηθική της ετερότητας».

Ενδεικτικές θεματικές:

-Γλώσσα και ετερότητα. Η πολιτική της ετερότητας.

-Η κατασκευή του άλλου μέσα από τη γλώσσα.

-Ο διχοτομικός και ρατσιστικός λόγος στα σύγχρονα ΜΜΕ

-Οι γλωσσικοί κώδικες των κοινωνικών ομάδων του «περιθωρίου». Γλώσσα και σεξουαλικότητα.

-Η εγγραφή του ‘άλλου’ μέσα από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

-Η γλώσσα των νέων στη μεταξύ τους επικοινωνία και στη δημόσια σφαίρα του διαδικτύου και ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

-Διάλεκτοι και κοινωνικός στιγματισμός.

-Διδάσκοντας τη μητρική μας στους ‘άλλους’

-Γλώσσα και επικοινωνιακή προσέγγιση.

Το πρόγραμμα προσφέρει πιστοποιητικά αναγνώρισης συμμετοχής και εκπαιδευτικό υλικό στους συμμετέχοντες. Επιπλέον, περιλαμβάνει πλούσιες πολιτιστικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές.

Σημαντικές υπηρεσίες σε ακαδημαϊκό επίπεδο προσφέρουν οι Καθηγήτριες του Rio De Janeiro University κ.κ. Magali Dos Santos Moura και Fernanda Lemos De Lima. Την ευθύνη του συντονισμού του πολιτιστικού προγράμματος έχει η δημοσιογράφος κ. Τέτα Βαρλάμη. Τις υπηρεσίες του ως Ειδικός Σύμβουλος του 5ου Δ.Θ.Π. προσφέρει ο κ. Γιάννης Μαμάης.

Οι ομιλητές στην εκδήλωση του Μουσείου

Στην εκδήλωση της 18ης Ιανουαρίου ομιλητές θα είναι οι κ.κ. Fernanda Lemos De Lima (Πανεπιστήμιο Rio De Janeiro), Nicolas Prevelakis (Πανεπιστήμιο Harvard), Γιώργος Κιμούλης (ηθοποιός), Τέτα Βαρλάμη (Κοινή Γνώμη) και Γιάννης Μαμάης (εκδ. Gutenberg). Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και η Πρόεδρος του Π.Τ.Ν. της Σχολής Επιστημών Αγωγής κ. Κατερίνα Πλακίτση. Τον συντονισμό και την παρουσίαση της όλης εκδήλωσης θα έχουν η κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη και ο ηθοποιός κ. Τάσος Νούσιας.

Οι τιμώμενες προσωπικότητες

Μετά την εκδήλωση παρουσίασης του 5ου Δ.Θ.Π. θα ακολουθήσει εσπερίδα αναγνώρισης προσφοράς των έμψυχων συντελεστών της δράσης. Συγκεκριμένα, θα τιμηθούν οι κ.κ. Christophe Chantepy, Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Γεώργιος Καψάλης, η Αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Ζωή Γαβριηλίδου, η πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Κατερίνα Πλακίτση, ο Καθηγητής του Harvard University κ. Gregory Nagy, ο Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard στην Ελλάδα, Καθηγητής κ. Ιωάννης Πετρόπουλος, ο Λέκτορας του ίδιου Πανεπιστημίου κ. Nicolas Prevelakis, οι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.κ. Ι. Στεφανίδης και Ν. Μήτσης, η Καθηγήτρια του Rio De Janeiro κ. Fernanda Lemos De Lima, ο Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, κ. Κυριάκος Κουτσομάλλης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ κ. Γιάννης Δρόσος.

Στην εσπερίδα θα τιμηθεί η προσφορά του δημάρχου Σύρου κ. Γιώργου Μαραγκού και της αντιδημάρχου κ. Θωμαής Μηνδρινού, του δημάρχου Άνδρου κ. Θεοδόση Σουσούδη. Τιμώνται επίσης οι κ.κ. Γιώργος Κιμούλης, Loula Loi Alafoyiannis, πρόεδρος του Euro – American Women’s Council, Γιώργος Δαρδανός εκδότης Gutenberg, Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Επίτιμος Διεθνής Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, οι δημοσιογράφοι κ.κ. Νατάσα Σπαγαδώρου (CNN.GR), Μαρία Δεναξά (STAR και γαλλικά ΜΜΕ), Τέτα Βαρλάμη (Κοινή Γνώμη), Μαριάνα Φωτοπούλου (Ανδριακή), καθώς και οι σκηνοθέτες και παραγωγοί κ.κ. Α. Καπλάνης και Π. Μανωλίτσης (Production House). Τιμητική αναγνώριση λαμβάνουν επίσης οι ιδιοκτήτες/εκπρόσωποι των ναυτιλιακών εταιρειών κ.κ. Μανώλης Νιώτης (Hellenic Seaways), Γιάννης Διακογιάννης (Sailor’s Home) και Θεολόγος Παναγιωτάκης (Fast Ferries). Εκ μέρους του συλλόγου αποφοίτων των Θερινών Πανεπιστημίων «Ελληνική γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» τιμάται ο φοιτητής κ. Δημήτρης Βαρδαβάς.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.

Πληροφορίες και υποβολή βιογραφικών/αιτήσεων εγγραφών:

Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επιστημονικώς Υπεύθυνη Έργου,

nitsi@cc.uoi.gr και στην ιστοσελίδα summerschool.ac.uoi.gr