Υλοποίηση φιλοζωικού προγράμματος στα σχολεία της Σύρου σε συνεργασία με την Εθελοντική ομάδα Ζω.ΕΣ

«Ζωο…φιλώντας» μαθήματα άδολης αγάπης

Στη μελλοντική διαμόρφωση ευσυνείδητων φιλοζωικά πολιτών στοχεύει το πολυθεματικό και διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ζωο…φιλώντας μαθήματα άδολης αγάπης», που φέτος θα υλοποιηθεί και στις σχολικές μονάδες της Σύρου.

Πρόκειται για μία από τις δράσεις της ομάδας Ζω.Ε.Σ. (Ζωοφιλικἐς Ενημερώσεις Σχολείων, Ιδρυμάτων και Οργανισμών), η οποία ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2015 από την Εκπαιδευτικό και Εκπαιδεύτρια Σκύλων, Κατερίνα Παπαποστόλου.

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς υπηρεσίας της σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία, η ίδια έχει υλοποιήσει μέχρι και σήμερα είκοσι τέσσερα εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά προγράμματα με απώτερο στόχο πάντα την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων με τα ζώα και το σεβασμό σε κάθε έμβια μορφή του πλανήτη.

Ομάδα που ολοένα μεγαλώνει

Αυτή τη στιγμή, η ομάδα αριθμεί 25 ομάδες σε πολλά σημεία της Ελλάδας και στην Κύπρο και 80 εθελοντές που ολοένα αυξάνονται και στηρίζουν το όραμα για ριζική αλλαγή της ζωοφιλικής παιδείας μας αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος που καθημερινά πλήττεται από την ανθρώπινη αναλγησία και αδιαφορία μέσω των ζωοφιλικών ενημερώσεων στους Έλληνες πολίτες ξεκινώντας από την ηλικία των 4 ετών.

Ψυχή του οράματος η τετράποδη Διώνη, που σφάχτηκε, πυροβολήθηκε, ξυλοκοπήθηκε και πετάχτηκε να πεθάνει αβοήθητη το Σεπτέμβρη του 2011. Αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της, πάλεψε με τους δαίμονές της και σήμερα έχει συναντήσει πάνω από 120.000 παιδιά. Οι άλλοι δύο σκύλοι της ομάδας, ο Άξελ και ο Πόθος με τις δικές τους τραγικές ιστορίες ο καθένας τους ακολουθούν την ομάδα.

Η ομάδα έχοντας τόσο τη δημιουργό της που δρα ακτιβιστικά πάνω από 21 χρόνια, έχοντας διασώσει με προσωπικά της έξοδα πάρα πολύ μεγάλο αριθμό ζώων, παρόλο που ο βασικός της στόχος δεν είναι η περισυλλογή και περίθαλψη αδέσποτων ζώων γιατί ακριβώς βλέπει το θέμα αυτό στις βαθύτερες ρίζες του και στο γιατί κάποιος οδηγείται στο να εγκαταλείπει ή να μη στειρώνει το ζώο του, έχει μέχρι σήμερα διασώσει αρκετά ζώα τα οποία και αφού περιέθαλψε με δικά της έξοδα τους βρήκε τις καλύτερες οικογένειες. Παράλληλα βοηθάει όσο μπορεί το έργο πολλών εθελοντών στη χώρα που δρούνε ασταμάτητα ακτιβιστικά.

Στόχος η αρμονική συμβίωση δίποδων και τετράποδων

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ζωο…φιλώντας μαθήματα άδολης αγάπης» είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και αποσκοπεί σε ένα ανθρωπινότερο αύριο για όλους, όπου δίποδοι και τετράποδοι θα απολαμβάνουν έναν κόσμο με ισότητα, ισονομία και δικαιοσύνη. Δίχως πόνο.  Αυτή τη στιγμή, η δράση διεξάγεται σε 25 σημεία στην Ελλάδα και τις γύρω περιοχές τους και 1 στην Κύπρο, ενώ η ομάδα Ζω.Ε.Σ. ολοένα μεγαλώνει. Το πρόγραμμα, διάρκειας 60-70 λεπτών, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3 ετών και πάνω (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία) και χωρίζεται ανά δύο τάξεις στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και σε γυμνάσιο και λύκειο στη Δευτεροβάθμια. Για την προβολή του οπτικοακουστικού υλικού κατά τη διάρκεια κάθε ενημέρωσης, απαιτείται από το σχολείο υπολογιστής, προτζέκτορας και ήχος.

Το πρόγραμμα μεταδίδεται αφιλοκερδώς σε όλα τα σχολεία της χώρας από ομάδες εθελοντών απόλυτα καταρτισμένους πάνω σε αυτό, σε ιδρύματα και σε οργανισμούς αλλά και οπουδήποτε υπάρχει η θέληση να ακουστεί η φωνή μας. Όραμά μας θα παραμένει πάντα να ενημερωθούν όσο περισσότεροι μαθητές γίνεται, να «ταξιδέψει» το πρόγραμμα αυτό όπου υπάρχει παιδική φωνή, όπου ακούγεται αδέσποτη κραυγή.

Η ομάδα των Συριανών εθελοντών

Την υλοποίηση του προγράμματος στις σχολικές μονάδες της Σύρου θα αναλάβουν τα μέλη της εθελοντικής ομάδας, αποτελούμενης από τους: Μανώλη Βορρίση (κτηνίατρο), Άννα Πρίντεζη (εκπαιδευτiκό), Χριστιάννα Καρτσέλου (εκπαιδευτικό), Ειρήνη Δημητριάδου (λογοθεραπεύτρια) και Μαρία Γαβρή (εθελόντρια).

Οι επισκέψεις στα σχολεία γίνονται κατόπιν προσκλήσεως είτε από την διεύθυνση ενός σχολείου, είτε από το σύλλογο διδασκόντων, είτε τον/την εκπαιδευτικό της τάξης με ένα email στη διεύθυνση: annitaprindezi@gmail.com. Σύμφωνα με τον κ. Βορρίση, η πρόσκληση έχει αποσταλεί στα σχολεία του νησιού, πολλά εκ των οποίων έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον. Επιθυμία της ομάδας είναι η διεύρυνση και καθιέρωση αυτού του κύκλου ενημερώσεων που επιχειρεί να δώσει μικρά και μεγαλύτερα παιδιά μαθήματα φιλοζωίας, σεβασμού και σωστής συμπεριφοράς απέναντι στα ζώα, κατοικίδια και αδέσποτα.

Οι μέρες και ώρες υλοποίησης του ορίζονται κατόπιν συνεννόησης με την/τον ενδιαφερόμενη/ο εκπαιδευτικό ή/και σχολική μονάδα.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως, η ομάδα Ζω.Ε.Σ. εκπονεί επίσης το πρόγραμμα «Θεραπευτική Αγκαλιά» με τη βοήθεια του Πόθου που επισκέπτεται άτομα με αναπηρίες και παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, σε θεραπευτικά ιδρύματα και σχολεία ειδικής αγωγής. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει συνεργασία με το «Άγγιγμα Ζωής» για την επαφή του Πόθου με παιδιά που νοσούν από καρκίνο. Για το λόγο αυτό η Κατερίνα Παπαποστόλου έχει ξεκινήσει τη φοίτησή της στο ετήσιο κοινοτικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή. Επιπλέον, έχει ξεκινήσει σπουδές στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ζωοθεραπείας της Λυών στη Γαλλία.