Ένα εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό κόσμημα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση προετοιμάζεται να λειτουργήσει στη Σύρο

  • Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2019 - 06:19

Τα Λασαλιανά Σχολεία αποτελούν μια μεγάλη εκπαιδευτική κοινότητα σε όλο τον κόσμο,η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο ενός πολύ ισχυρού συστήματος αρχών και αξιών. Σχεδόν 1000 εκπαιδευτικές μονάδες σε 80 χώρες λειτουργούν και παρέχουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, εκπληρώνοντας το όραμα του παιδαγωγού Δελασάλ. Στη χώρα μας, τα Λασαλιανά Σχολεία καλύπτουν όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και βρίσκονται στη Σύρο, τον Πειραιά, τον Άλιμο και τη Θεσσαλονίκη, ενώ από το 2017 στο λασαλιανό δίκτυο ανήκουν και τα 2 σχολεία των Ουρσουλινών, στο Μαρούσι και το Ψυχικό. Τα Λασαλιανά Σχολεία διαθέτουν ισχυρή αυτονομία, λειτουργούν ως μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και συντονίζονται από το Συμβούλιο της Λασαλιανής Εκπαιδευτικής Αποστολής Ελλάδας.

Το νέο Γυμνάσιο θα λειτουργήσει στην Ερμούπολη της Σύρου ως συνέχεια του ιστορικού δημοτικού σχολείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», το οποίο λειτουργεί στο νησί από το 1914 και από το οποίο έχουν αποφοιτήσει πολλοί συμπολίτες μας. Το νέο Γυμνάσιο προετοιμάζεται με γρήγορους ρυθμούς, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού οργανισμού που αποτελεί όραμα πολλών γενεών.

Οι σημαντικοί άξονες στους οποίους επικεντρώνεται η προετοιμασία της λειτουργίας του σχολείου είναι:

  • Η δημιουργία σύγχρονων υποδομών, οι οποίες θα εξασφαλίσουν την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών σε θεωρητικές γνώσεις, σε εργαστηριακές δεξιότητες, σε καλλιτεχνικές ικανότητες και σε αθλητικές και βιωματικές δράσεις. Ως εκ τούτου, το κτίριο του Γυμνασίου θα διαθέτει πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες διδασκαλίας με όλα τα σύγχρονα εποπτικά μέσα, εξοπλισμένα εργαστήρια φυσικών επιστημών, υπολογιστών και εικαστικών, καθώς και πλήρως ανανεωμένους και λειτουργικούς αθλητικούς χώρους. Σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες υποδομές, θα λειτουργούν αίθουσα θεατρικών παραστάσεων και εκδηλώσεων, καθώς και χώρος για την ανάπτυξη ποικίλων πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων.
  • Επιλογή του εκπαιδευτικού προσωπικού, το οποίο θα αποτελέσει την ψυχή του νέου εγχειρήματος και θα αναλάβει το πολυσχιδές εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο του Γυμνασίου. Η επιλογή αυτή πραγματοποιείται με εξειδικευμένη αξιολογική διαδικασία, με σκοπό να εξασφαλίσει μία ομάδα εκπαιδευτικών που διαθέτουν επαγγελματισμό, γνώσεις, ικανότητες, όρεξη και ενθουσιασμό, για να αναλάβουν την εκπαίδευση και την αγωγή των παιδιών.
  • Προετοιμασία και συνεχής υποστήριξη και βελτίωση των γνώσεων και δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών, για να ανταποκριθούν στο σημαντικό τους έργο. Η προετοιμασία αφορά τη χρονική περίοδο από σήμερα μέχρι την έναρξη του σχολικού έτους και η υποστήριξη θα είναι συνεχής, σε όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού τους έργου από εξειδικευμένο σύμβουλο.

Η προετοιμασία και υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου αφορά τα εξής θέματα:

α) Κατάρτιση σχεδίων μαθήματος σε όλα τα εκπαιδευτικά αντικείμενα

β) Επιμόρφωση σε σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές διδασκαλίας

γ) Παραγωγή του κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού


δ) Επιμόρφωση σε θέματα επικοινωνίας, συνεργασίας, ομαδικής εργασίας, λήψης αποφάσεων, διαχείρισης κρίσεων, σχεδιασμού και υλοποίησης έργου, παιδαγωγικών θεμάτων, σχέσεων με τους γονείς και την τοπική κοινωνία και διαδικασιών αξιολόγησης.

ε) Σχεδιασμό και προετοιμασία πλήθους βιωματικών δράσεων και καινοτόμων προγραμμάτων που θα κινήσουν το ενδιαφέρον των μαθητών και θα κάνουν ελκυστικό το μάθημα, όπως προ- γράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, αγωγής σταδιοδρομίας και πολιτισμού.

στ) Επιμόρφωση και προετοιμασία για τη διαδικασία της Αποτίμησης Εκπαιδευτικού Έργου (Α.Ε.Ε.).

  • Κατάρτιση του συνολικού σχεδίου δράσης της σχολικής μονάδας για το επόμενο σχολικό έτος 2019-2020, το οποίο θα αποτελέσει τον βασικό οδηγό ολοκληρωμένης ποιοτικής διαχείρισης και ανάπτυξης του σχολείου και του προσωπικού του. Το σχέδιο δράσης θα αποτελέσει δέσμευση για όλη τη σχολική κοινότητα και θα περιλαμβάνει το όραμα, τους στόχους, τις διαδικασίες, τις δράσεις, την κατανομή αρμοδιοτήτων και έργου και την πρόβλεψη της αξιολόγησης - αποτίμησης, με σκοπό τη συνεχή βελτίωση.
  • Δημιουργία Σχολής Γονέων, με σκοπό οι γονείς να αντιμετωπίσουν θέματα διαπαιδαγώγησης, ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης των παιδιών τους, συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς, καθώς και να κατανοήσουν βαθύτερα τις συμπεριφορές των εφήβων σε ένα σύνθετο κοινωνικό, οικογενειακό και παγκόσμιο περιβάλλον.
  • Οργάνωση και υποστήριξη της ζώνης μελέτης των παιδιών στο σχολείο από τους εκπαιδευτικούς τους. Η μελέτη θα είναι προαιρετική και θα διατίθεται ως επιπλέον υπηρεσία ανά τάξη, καθημερινά 14:00 – 15:00 και μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων. Τα παιδιά θα μελετούν με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών, θα προετοιμάζονται για τα μαθήματα της επόμενης ημέρας, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο όγκος εργασίας στο σπίτι.
  • Πρόσθετες παροχές που βελτιώνουν την εκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών και αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους.
  •  Το σχολείο θα προσφέρει επιπλέον διδακτικές ώρες στην έκθεση και τις ξένες γλώσσες και, ως εκ τούτου, θα λειτουργεί καθημερινά σε επτάωρη βάση. Συγκεκριμένα, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα μπορούν να επιλέξουν εκτός της Αγγλικής και μία δεύτερη ξένη γλώσσα μεταξύ της Ιταλικής για αρχαρίους και της Γαλλικής για προχωρημένους.
  • Τα μαθήματα Πληροφορικής θα οδηγήσουν στην απόκτηση διπλώματος ECDL τους μαθητές και τις μαθήτριες που το επιθυμούν.
  • Επιπλέον, στους μαθητές και τις μαθήτριες θα διατίθεται δωρεάν συμπληρωματικό εκπαιδευτικό υλικό σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή.
  • Η ενημέρωση και η επικοινωνία της σχολικής κοινότητας, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του σχολείου, θα είναι καθημερινή και συνεχής.
  • Προβλέπονται συνεργασίες και ανταλλαγές επισκέψεων με άλλα Λασαλιανά Σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και συμμετοχή σε δίκτυα σχολείων και σε μαθητικούς διαγωνισμούς.
  • Επίσης, θα δοθούν ευκαιρίες στους μαθητές και τις μαθήτριες να συμμετέχουν σε αξιόλογα εκπαιδευτικά προγράμματα, ώστε να ανακαλύψουν τις δεξιότητές τους στα εικαστικά, στο σχέδιο, στη μουσική, στο θέατρο, στο τραγούδι, στον χορό και στις κατασκευές.

Φιλοδοξούμε το νέο Λασαλιανό Γυμνάσιο της Σύρου να αποτελέσει πρωτοπόρο σχολική μονάδα, για να προετοιμάσει τους νέους και τις νέες μας, ώστε να αποκτήσουν ισχυρές βάσεις, σε επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων, που θα τους βοηθήσουν σε κάθε επόμενο βήμα της ζωής τους.

Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε στη Σύρο ένα Νέο Καινοτόμο Σχολείο, το οποίο θα παρέχει ποιοτική εκπαίδευση, βασισμένη σε σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους και τεχνικές, σε σύγχρονες υποδομές, με αξιόλογο και ικανό εκπαιδευτικό προσωπικό, σε κλίμα συνεργασίας με τους γονείς και την τοπική κοινωνία. Σύμμαχος και αρωγός στο εγχείρημα αυτό είναι ο Σύλλογος Αποφοίτων και Φίλων του Σχολείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ».

Το νέο σχολείο θα δώσει σημαντικές εκπαιδευτικές ευκαιρίες στα παιδιά της Σύρου, αξιοποιώντας όλη την προϋπάρχουσα εμπειρία, την παράδοση και την ιστορία του Εκπαιδευτικού Οργανισμού «LA SALLE».

Το σχολείο αυτό είναι το δικό μας σχολείο!


Το σχολείο που προλαμβάνει και δημιουργεί,

που εμπνέει και καινοτομεί.

Από το Συμβούλιο της Λασαλιανής Εκπαιδευτικής Αποστολής Ελλάδας