Με το χαμόγελο της επιτυχίας επέστρεψε από τον τελικό του 5ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του WRO Hellas η ομάδα του 2ου Γυμνασίου

Οι «Robot 3» χάρισαν μία ακόμη πρωτιά στη Σύρο

Υπερήφανη έκαναν την πρωτεύουσα των Κυκλάδων τα μέλη της ομάδας «Robot 3» του 2ου Γυμνασίου Σύρου, που την περασμένη Κυριακή κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία «Πρωτέας», στον τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019.

Η τριμελής ομάδα, αποτελούμενη από τους μαθητές Μάρκο Μανταδάκη, Πέτρο Μανταδάκη και Μάριο Ρούσσο διαγωνίστηκε μαζί με 53 ακόμη ομάδες στην εν λόγω κατηγορία και αφού πέρασε στη δεύτερη φάση του τελικού, κατάφερε να συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία και να σκαρφαλώσει στην κορυφή της πρώτης 12άδας. Ένατη τερμάτισε η ομάδα «Mykonos Stem Club» των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Μυκόνου «Σύγχρονη Παιδεία», ενώ στην 25η θέση βρέθηκε η δεύτερη ομάδα που προκρίθηκε στον τελικό από το νησί της Σύρου. Τις δύο ομάδες συνόδευσε ο εκπαιδευτικός Γιάννης Μαραγκός, ένας εκ των διδασκόντων του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που λειτουργεί από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου στους χώρους των εργαστηρίων του Ημερήσιου ΕΠΑΛ Σύρου.

Μετά τη σύσταση του Κέντρου αλλά και την επιτυχημένη ημερίδα που συνδιοργανώθηκε με το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, ξεκίνησε η δράση κάποιων ομάδων Γυμνασίου υπό την επίβλεψη του κ. Μαραγκού, αλλά και κάποιων ακόμη με υπεύθυνο τον κ. Μανώλη Αργυρό. Γύρω στα Χριστούγεννα, ανακοινώθηκαν τα θέματα και ο κανονισμός του διαγωνισμού, για τον οποίο τα μέλη των ομάδων εξέφρασαν ενδιαφέρον προκειμένου να αποκτήσουν μία πρώτη αγωνιστική εμπειρία. 

«Τυπώσαμε την πίστα, η οποία καλύφθηκε από το ταμείο του 2ου Γυμνασίου Σύρου και ξεκινήσαμε την προετοιμασία μας για το διαγωνισμό από τις 15 Ιανουαρίου 2019», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Μαραγκός.

Απόκτηση γνώσεων και εμπειριών

Αρχικά υπήρχαν τέσσερις ομάδες, δύο με μαθητές Γυμνασίου και δύο μικτές (Γυμνασίου – Δημοτικού). Από τον Περιφερειακό Διαγωνισμό Κυκλάδων που διεξήχθη στις 19 Φεβρουαρίου στη Σύρο προκρίθηκαν η ομάδα «Robot 3» του 2ου Γυμνασίου, μία ακόμη με δύο μαθητές του 1ου και 2ου Γυμνασίου Σύρου και έναν μαθητή Δημοτικού και τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Μυκόνου «Σύγχρονη Παιδεία».

Οι μαθητές που έλαβαν το εισιτήριο για τον μεγάλο Τελικό στο Κλειστό Ολυμπιακό Γήπεδο Γαλατσίου, στην Αθήνα διαγωνίστηκαν στην πιλοτική κατηγορία για αρχάριες ομάδες Γυμνασίου: «Πρωτέας». Ο φετινός διαγωνισμός βασιζόταν στην δοκιμασία του προηγούμενου Πανελλήνιου Διαγωνισμού με τίτλο «Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Επικοινωνίες (Φρυκτωρίες)». Η δοκιμασία ήταν εμπνευσμένη από τις επικοινωνίες κατά τη Βυζαντινή περίοδο και παρουσίαζε την «περιπετειώδη» πορεία των αγγελιοφόρων που διέσχιζαν την αχανή Βυζαντινή Αυτοκρατορία με ταχύτητα. Ο αγγελιαφόρος ξεκινά από την Ιερουσαλήμ και περνά από τέσσερις πόλεις (Δορύλαιο, Χαλκηδόνα, Κίο και Καισάρεια) μεταφέροντας μεταξύ τους μηνύματα ενώ ολοκληρώνει τελικά την πορεία του στην Κωνσταντινούπολη. Η δοκιμασία στηριζόταν πάνω στη μεταφορά μηνυμάτων όπως ήταν διαδεδομένη την Βυζαντινή περίοδο πάνω σε ένα «δρόμο» της αυτοκρατορίας που ένωνε τις παραπάνω πόλεις. Τα ρομπότ κλήθηκαν να ακολουθήσουν τη διαδρομή των μηνυμάτων όσο το δυνατόν περισσότερες φορές εντός του χρόνου που τους δόθηκε και να καταλήξουν στην περιοχή του τερματισμού, την Κωνσταντινούπολη.

«Τα δεδομένα αυτά ήταν γνωστά στις ομάδες οι οποίες είχαν τη δυνατότητα να ετοιμάσουν ένα καλό αποτέλεσμα στο διάστημα ενός-δύο μηνών, που είχαν στη διάθεσή τους», σημείωσε ο προπονητής των «Robot 3». Ωστόσο, στη δεύτερη φάση του τελικού, όπου πέρασαν οι 12 καλύτερες ομάδες, τα παιδιά κλήθηκαν να σκεφτούν μία δική τους λύση χωρίς την παρέμβαση του προπονητής τους.

Επόμενος στόχος η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Οι τρεις μαθητές του 2ου Γυμνασίου Σύρου έβγαλαν εις πέρας και αυτή τη δοκιμασία, κατακτώντας την πρώτη θέση στην κατηγορία τους. Η σημαντική αυτή διάκριση έδωσε χαρά στα παιδιά και τα «όπλισε» με περισσότερη όρεξη για να συνεχίσουν την πορεία τους, προσβλέποντας στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO, που διοργανώνεται για 11η συνεχή χρονιά από τον WRO Hellas.

Ομάδες από όλη τη χώρα και όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες θα διαγωνιστούν στους Περιφερειακούς με στόχο μια θέση στον Εθνικό Τελικό της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO. Οι εθνικοί νικητές θα ανακηρυχθούν από τον Εθνικό Τελικό της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO και θα συγκροτήσουν την ελληνική ολυμπιακή αποστολή, η οποία θα συμμετάσχει στον Παγκόσμιο Τελικό της World Robot Olympiad στο Γκιούρ της Ουγγαρίας. Διευκρινίζεται ότι, δικαίωμα συμμετοχής στην Ολυμπιάδα έχουν ακόμη και ομάδες που δεν έλαβαν μέρος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, όπως η ομάδα Λυκείου της Σύρου με υπεύθυνο τον κ. Αυγουστή Κλείσαρη, η οποία ήδη προετοιμάζεται για το σκοπό αυτό.

«Είναι δεδομένο ότι οι τρεις μαθητές που διακρίθηκαν θέλουν να πάρουν μέρος, γι’ αυτό και θα ξεκινήσουμε άμεσα την προετοιμασία και τη συγκέντρωση του απαιτούμενου εξοπλισμού», δήλωσε ο κ. Μαραγκός, ο οποίος εξήγησε ότι στην Ολυμπιάδα ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος, ενώ βασικό ρόλο παίζει και ο παράγοντας «τύχη». Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πολύτιμη στήριξη της ομάδας από τον Διευθυντή του 2ου Γυμνασίου Σύρου, Νίκο Ρούσσο, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του ΕΠΑΛ Σύρου και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης που διέθεσε δύο καινούρια ρομπότ, το οποία και αξιοποιήθηκαν αποκλειστικά από τις ομάδες Γυμνασίου.

Καταλήγοντας, ο κ. Μαραγκός κατέστησε γνωστό ότι αρκετά παιδιά της Σύρου έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στον επόμενο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που αποτελεί μία καλή ευκαιρία για την απόκτηση πολύτιμων γνώσεων και εμπειριών.