Σαρωτική πορεία του 3ου Γυμνασίου Σύρου και του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Σύρου στο Φεστιβάλ «Cineμάθεια» 2018-2019

Οι αποσκευές τους γέμισαν με βραβεία

  • Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2019 - 06:16

Θριαμβευτική ήταν και φέτος η πορεία των Συριανών σχολείων που συμμετείχαν με τις ταινίες τους στο Μαθητικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου «Cineμάθεια».

Οι βαλίτσες του 3ου Γυμνασίου Σύρου και του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Σύρου γέμισαν βραβεία, γεγονός που αποδεικνύει για μία ακόμη φορά τόσο το ταλέντο των μαθητών, όσο και το πολύτιμο έργο των εκπαιδευτικών που αγκαλιάζουν και υποστηρίζουν θερμά κάθε δημιουργική προσπάθεια.

Σύμφωνα με τον Σουηδό σεναριογράφο και σκηνοθέτη, Ingmar Bergman «καμιά Τέχνη δεν περνάει στη συνείδησή μας με τον τρόπο που το κάνει μια ταινία, στοχεύοντας κατευθείαν στα συναισθήματά μας, βαθιά μέσα στα σκοτεινά δωμάτια της ψυχής μας…».

Τα παραπάνω λόγια επιβεβαιώθηκαν και πάλι, με το παραπάνω, στο πλαίσιο προβολών του 7ου Φεστιβάλ «Cineμάθεια», που πραγματοποιήθηκαν από 28 έως 30 Ιουνίου 2019. Τόσο, η προσέλευση του κόσμου, όσο και το περιεχόμενο των μαθητικών ταινιών μικρού μήκους πιστοποίησαν ότι η Τέχνη της κινούμενης εικόνας είναι σε θέση να δροσίζει και το σχολικό τοπίο, από το οποίο, επίσης, και μπορεί και πρέπει να πνέει αεράκι δημιουργικής προσπάθειας, πρωτοτυπίας, ευαισθησίας και γόνιμης σκέψης.

Σε ατμόσφαιρα γιορτής και ικανοποίησης, στο τέλος της δεύτερης και τρίτης βραδιάς, παράλληλα με την απονομή των αναμνηστικών διπλωμάτων του Φεστιβάλ σε όλες τις παριστάμενες μαθητικές ομάδες που συμμετείχαν, έγινε και η απονομή των Βραβείων Αφίσας, όπως και των Βραβείων και των Ειδικών διακρίσεων/μνειών για τις ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, Γυμνασίων και Λυκείων σύμφωνα με την κρίση των Επιτροπών του Φεστιβάλ.

Αφηγήθηκαν και μίλησαν κατευθείαν στο συναίσθημα

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η συμμετοχή του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Σύρου στο φεστιβάλ έκλεισε με εξαιρετικό τρόπο. Το δεκάλεπτο ντοκιμαντέρ «Λαζαρέττο: ταξίδι στο χρόνο, με αφορμή ένα κτήριο»», απέσπασε το Α’ Βραβείο Ντοκιμαντέρ και το Γ’ Βραβείο αφίσες στην κατηγορία Λυκείων, καθώς και τα βραβεία Σκηνοθεσίας, Απόδοσης Συνδετικών/Αφηγηματικών Κειμένων και Τεκμηρίωσης.

Αξιοσημείωτη ήταν και η επιτυχία της κινηματογραφικής ομάδας του 3ου Γυμνασίου Σύρου «ΤΡΙσδιάσταΤΟ», η οποία έλαβε μέρος στο φεστιβάλ με δύο ταινίες. Ειδικότερα, το σχολείο απέσπασε το Α΄ Βραβείο μυθοπλασίας και τα βραβεία Φωτογραφίας, Σκηνοθεσίας, σεναρίου και μοντάζ για την ταινία «Το μυστικό της θάλασσας», που είναι εμπνευσμένη από το ομότιτλο βραβευμένο παραμύθι του συγγραφέα και επίκουρου καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κώστα Μάγου και το διήγημα «Θάλασσα» του Ανδρέα Καρκαβίτσα.

Ένα μέρος του υλικού που συγκεντρώθηκε για την ταινία, χρησιμοποιήθηκε για το ντοκιμαντέρ «Μικροί Ναυτίλοι», το οποίο με τη σειρά του απέσπασε το Β’ Βραβείο ντοκιμαντέρ και τα βραβεία μοντάζ και Απόδοσης Συνδετικών/Αφηγηματικών Κειμένων στην κατηγορία Γυμνασίων.

Στο σχολείο απονεμήθηκαν επίσης το 1ο και 3ο Βραβείο για τις αφίσες των δύο παραγωγών του.