Το διανησιωτικό κινηματογραφικό φεστιβάλ θα “υποδεχθεί” το ΚΕΠΕΑ Σύρου-Ερμούπολης

Το CINEμάθεια έρχεται το φθινόπωρο στη Σύρο

  • Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου, 2024 - 06:15

Το εκπαιδευτικό  πρόγραμμα «CINEμάθεια 2022-2023, Διανησιωτικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, έρχεται το φθινόπωρο στη Σύρο.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία Σύρου-Ερμούπολης, συνδιοργανώνει για πρώτη φορά, μαζί με το «Έθος Αιγαίου» και την Υπεύθυνη των Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε Χίου, το διανησιωτικό κινηματογραφικό Φεστιβάλ «CINEμάθεια, 2023-2024».
Το φεστιβάλ απευθύνεται σε μαθήτριες και μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, αλλά και σε μαθητές ελληνικών σχολείων του εξωτερικού. 

«Cineμάθεια» 

Η «Cineμάθεια», το διανησιωτικό κινηματογραφικό φεστιβάλ μαθητικών ταινιών διοργανώθηκε για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2012-2013 και συνεχίζει δυναμικά, κινητοποιώντας, φέτος, περίπου 1000 μαθητές και εκπαιδευτικούς σε εθελοντική βάση. Φορέας υλοποίησής του, είναι το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου. 

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την εξοικείωση με την παραγωγή και τη σύνθεση κινηματογραφικής ροής εικόνων, την απόκτηση δεξιοτήτων οπτικοακουστικής αγωγής, τη βιωματική ενασχόληση με τον συγκεκριμένο νησιωτικό πολιτισμικό χώρο, αλλά και τη δυνατότητα δημιουργίας διαύλων επικοινωνίας και καλλιτεχνικής έκφρασης ανάμεσα σε μαθητικές ομάδες από τα νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου.   

Θέμα ταινιών μυθοπλασίας ή ανιμάτιον ή videoclip 

Οι συμμετέχουσες μαθητικές ομάδες καλούνται, με την καθοδήγηση των συντονιστών εκπαιδευτικών τους, να δημιουργήσουν ταινίες μικρού μήκους, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation ή video clip πρωτότυπης μουσικής δημιουργίας, διάρκειας 5 έως 10 λεπτών (περιλαμβανομένων των τίτλων), στο πλαίσιο Εργαστηρίου Δεξιοτήτων, Ζώνης καινοτόμων δράσεων, Προγράμματος Σχολικής Δραστηριότητας ή άλλης διδακτικής δραστηριότητας, στην  οποία μπορεί να ενταχθεί η ταινία.

Το θέμα ταινιών μυθοπλασίας, animation, ή video clip πρωτότυπης μουσικής δημιουργίας, είναι «Ένα γεγονός, ποίημα, τραγούδι, διήγημα, παραμύθι, θρύλος ή φωτογραφία που μας εμπνέει…».
Το θέμα ταινιών ντοκιμαντέρ είναι «…“Κεντώντας” το δέντρο της Μνήμης ή της Ευαισθησίας…». Όπου η λέξη «κεντώντας» είναι δανεισμένη από τη γεωργική διαδικασία που ονομάζεται «κέντημα», δηλαδή το χάραγμα του κορμού των σκίνων, οι οποίοι παράγουν το μαστίχι στη νότια περιφέρεια της Χίου. Η λέξη στον τίτλο του θέματος χρησιμοποιείται με τη μεταφορική σημασία της, ως διαδικασία δηλαδή που μπορεί να ενεργοποιήσει την ατομική ή συλλογική μνήμη και ευαισθησία. 

Αναμένεται μεγάλη συμμετοχή 

Ήδη μέχρι και σήμερα,  57 κινηματογραφικές ομάδες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον, από τη Λήμνο μέχρι την Κάρπαθο και από την Κύθνο ως τη Σάμο.