Το παραμύθι του Κώστα Μάγου «Το μυστικό της θάλασσας» και το διήγημα του Ανδρέα Καρκαβίτσα «Θάλασσα» ενέπνευσαν το 3ο Γυμνάσιο Σύρου

Δυναμικό ξεκίνημα της κινηματογραφικής ομάδας «ΤΡΙσδιάσταΤΟ»

Την πρώτη του κινηματογραφική απόπειρα έκανε φέτος το 3ο Γυμνάσιο Σύρου, παράγοντας όχι μία, αλλά δύο δεκάλεπτες ταινίες, που θα λάβουν μέρος τόσο στο μαθητικό φεστιβάλ «Cineμάθεια 2018-2019», όσο και στο 5ο Φεστιβάλ του Ομίλου Συνεκπαίδευσης στη Ρόδο.

Η ταινία μυθοπλασίας «Το μυστικό της θάλασσας» και το ντοκιμαντέρ «Μικροί Ναυτίλοι» αποτελούν δημιουργίες της ολοκαίνουριας ομάδας «ΤΡΙσδιάσταΤΟ». 23 μαθητές της Β’ Γυμνασίου χωρίστηκαν σε υποομάδες και ανέλαβαν τη συγγραφή των σεναρίων, τη σκηνογραφία, την ενδυματολογία, την αφίσα, τη φωτογραφία, το μοντάζ και τις συνεντεύξεις. Το πρότζεκτ συντόνισαν οι εκπαιδευτικοί Βασιλεία Κοντέλλη, Αγγελική Ψιλοπούλου και Άννα Ωρολογά με τη συνεργασία του Κωνσταντίνου Ευωδιά και της Ελένης Καραγιάννη.

«Τα παιδιά είχαν περισσότερες γνώσεις από εμάς», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη», η κ. Κοντέλλη. «Οι καθηγητές διστάζαμε λιγάκι γιατί δεν είχαμε δουλέψει πάνω στον κινηματογράφο αλλά μάθαμε πάρα πολλά πράγματα και μέσα από την πράξη και από την εμπειρία και τις γνώσεις των παιδιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα στερεότυπα των φύλων, η εφηβεία και οι επιδιώξεις της

Το «Μυστικό της θάλασσας» είναι εμπνευσμένο από το ομότιτλο βραβευμένο παραμύθι του συγγραφέα και επίκουρου καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κώστα Μάγου και το διήγημα «Θάλασσα» του Ανδρέα Καρκαβίτσα από τη συλλογή «Λόγια της Πλώρης», που εκδόθηκε το 1899.

Η αρχική ιδέα της ομάδας ήταν η δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ, βασισμένου στο παραμύθι του κ. Μάγου. Κεντρικός ήρωας της ιστορίας, ο μικρός Παντελής που ονειρεύεται να γίνει καπετάνιος. Ένας γνωστός του λέει ότι πρέπει να βρει το μυστικό της θάλασσας. Έτσι, ο ίδιος ζώντας σε ένα πολύ μικρό νησί, ρωτάει έναν-έναν τους κατοίκους, από τον ψαρά και τον εστιάτορα, μέχρι τη γιατρό, τον παπά και τον αστυνομικό. Ο καθένας του δίνει μία διαφορετική απάντηση.

Η ομάδα «ΤΡΙσδιάσταΤΟ» κράτησε αυτή τη γενική ιδέα, αλλά θέλησε να θίξει και άλλα ζητήματα, όπως το στερεότυπο του φύλου που δεν επιτρέπει στις γυναίκες να ασχοληθούν τόσο πολύ με τη θάλασσα, για την εφηβεία και τις επιδιώξεις της και τις σχέσεις με την οικογένεια.

Για τις ανάγκες της ταινίας, τα μέλη της ομάδας πήραν συνεντεύξεις από ανθρώπους που ζουν και δρουν στο νησί. Ειδικότερα, για το μυστικό της θάλασσας μίλησαν οι: Αρτέμης (ψαράς), Ρενάτα Βασάλου (σπουδάστρια Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου), Αντώνης Βουτσίνος (ιστιοπλόος), Βαγγέλης Δεμέστιχας (δύτης – δικηγόρος), Αρχοντής Δικαιοφύλαξ (πλοίαρχος εμπορικού ναυτικού), Χριστίνα Δρακάκη (ναυπηγός, μηχανολόγος – μηχανικός, εκπαιδευτικός Ναυτικού ΕΠΑΛ Σύρου), Σοφία Εξιλζέ (σπουδάστρια Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου), Μανώλης Ζώρζος (συνταξιούχος πλοίαρχος, ερασιτέχνης καραβομαραγκός), Βαγγέλης Κουμπής (πλοίαρχος – εκπαιδευτικός Ναυτικού ΕΠΑΛ Σύρου), Βαγγέλης Κουτσούκος (σπουδαστής Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου), Ιάκωβος Μουζάκης (πλοίαρχος, εκπαιδευτικός ΑΕΝ Σύρου, Μάκης Μαυρίκος (καραβομαραγκός), Αλέξης Ξηραδάκης (ιστιοπλόος, καθηγητής ιστιοπλοΐας). Συνέντευξη παραχώρησε επίσης ο δημιουργός του «Μυστικού της θάλασσας», Κώστας Μάγος.

Το σενάριο έγραψαν οι μαθήτριες Ειρήνη Δεμέστιχα, Αγγελική Κουντούρη, Λένα Μώτου, Χριστίνα Ροκάι, Ελένη Ρούσσου, Χαρά Τατάκου Βουτσίνου, Αριστέα Τσαμπακούρη και τη σκηνοθεσία ανέλαβε η σκηνοθεσία: Χαρά Τατάκου Βουτσίνου.

«Όταν παίρναμε συνεντεύξεις από όλους αυτούς τους ανθρώπους, δεν τους ρωτούσαμε μόνο για το μυστικό, αλλά ανοίγαμε μια ευρύτερη συζήτηση μαζί τους», εξήγησε η κ. Κοντέλλη. Ένα μέρος του υλικού που συγκεντρώθηκε, χρησιμοποιήθηκε για το ντοκιμαντέρ «Μικροί Ναυτίλοι» που πραγματεύεται επίσης τη σχέση των νησιωτών με τη θάλασσα. «Δεν γνωρίζω αν έχει κυκλοφορήσει κι άλλες φορές ταυτόχρονα ταινία μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ με το ίδιο θέμα και κοινό υλικό, ίσως να ‘ναι και παγκόσμια πρώτη», κατέληξε η υπεύθυνη εκπαιδευτικός.

Εξοικείωση των μαθητών με τον κινηματογράφο

Το μαθητικό Φεστιβάλ νησιών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου «Cineμάθεια, 2018-2019» διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Στόχοι του είναι η εξοικείωση με την παραγωγή και τη σύνθεση κινηματογραφικής ροής εικόνων, η απόκτηση δεξιοτήτων οπτικοακουστικής αγωγής, η ενασχόληση με τον συγκεκριμένο νησιωτικό πολιτισμικό χώρο, αλλά και η δυνατότητα δημιουργίας διαύλων επικοινωνίας μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης ανάμεσα σε μαθητικές ομάδες από τα νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου.

Το Φεστιβάλ απευθύνεται σε μαθητικές ομάδες Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων, ΕΠΑ.Λ., Εσπερινών Γυμνασίων-Λυκείων, Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και Σ.Δ.Ε. από τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου οι οποίες με την καθοδήγηση των συντονιστών καθηγητών/-τριών τους καλούνται –στο πλαίσιο προγράμματος Σχολικής Δραστηριότητας ή άλλης καινοτόμου βιωματικής ή ερευνητικής/διδακτικής εργασίας ή εργαστηρίου– να δημιουργήσουν μία ταινία μικρού μήκους, μυθοπλασίας (και animation, ή video clip πρωτότυπης μουσικής δημιουργίας) ή ντοκιμαντέρ, διάρκειας 5 έως 10 λεπτών (περιλαμβανομένων των τίτλων). Σε κάθε είδος ταινιών προβλέπονται δύο κατηγορίες: Γυμνασίων και Λυκείων.

Το θέμα του Φεστιβάλ για τις ταινίες μυθοπλασίας (animation, ή video clip πρωτότυπης μουσικής δημιουργίας) είναι «Ένα ποίημα, τραγούδι, διήγημα, παραμύθι, θρύλος ή φωτογραφία που μας εμπνέει…». Ειδικά για τις ταινίες ντοκιμαντέρ το θέμα είναι: «…“Κεντώντας” το δέντρο της Μνήμης…». Οι θεματικές επιλογές θα πρέπει να εμπνέονται από την ζωή στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, αναφορικά με το παρελθόν ή το παρόν, το φυσικό περιβάλλον, τον πολιτισμό, την καθημερινότητα, τις κοινωνικές σχέσεις που χαρακτηρίζουν τις κοινότητές τους.

Η διεξαγωγή του Φεστιβάλ είχε προγραμματιστεί για τις 29-30 Ιουνίου, ωστόσο ενδέχεται να αλλάξει λόγω των βουλευτικών εκλογών. Από την άλλη, το Φεστιβάλ στη Ρόδο, όπου συμμετέχει επίσης η κινηματογραφική ομάδα του 3ου Γυμνασίου Σύρου θα λάβει χώρα στις 13 & 14 Ιουνίου 2019.