Προβολή του ντοκιμαντέρ του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. Σύρου «Λαζαρέττο: ένα κτήριο αφηγείται»

Ένας θησαυρός που αξίζει να γνωρίσουμε και να θαυμάσουμε

  • Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2019 - 06:16

Την ιστορία του Λαζαρέττου, ενός σημαντικού αρχιτεκτονικού μνημείου τόσο της Σύρου όσο και της νεότερης Ελλάδας αφηγείται το νέο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ της κινηματογραφικής ομάδας του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Σύρου.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 180 χρόνων από την ανοικοδόμησή του, τα μέλη της ομάδας αισθάνθηκαν την ανάγκη να στρέψουν το βλέμμα τους σε αυτό το κτίριο με τη βαριά πολιτισμική κληρονομιά, που δυστυχώς έχει αφεθεί για δεκαετίες στο έλεος της φυσικής καταστροφής και των ανθρώπινων λεηλασιών.

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά και με άξονα το Λαζαρέττο, μαθητές και καθηγητές ταξίδεψαν στο παρελθόν μέσα από βιβλία, έντυπα, φωτογραφίες αλλά και πληροφορίες που άντλησαν από ερευνητές και απλούς ανθρώπους.

Στο πλαίσιο της έρευνας, έδωσαν συνέντευξη οι: Παντελής Αισωπάκης, Μαριάννα Βαλλιανάτου, Δημήτρης Βαρθαλίτης, Παναγιώτης Γαλανόπουλος, Θωμάς Δρίκος, Θράσος Καμινάκης, Γιώργος Μαραγκός, Μιχαήλ Προβελέγγιος, Παναγιώτα Ταβουλάρη-Καζολέα.

Εξομολογήσεις και αναμνήσεις

Η ομάδα είχε τη χαρά να μιλήσει επίσης με τις κυρίες Ευαγγελία Δημητρίου, Αδαμαντία Φιλίππου, Ευφροσύνη Φιλίππου και Ευγενία Πιτσικάλη, οι οποίες εξήγησαν πώς είναι να ζει κανείς όλη του τη ζωή δίπλα σε ένα τόσο ξεχωριστό και ιδιαίτερο, ως προς τη χρήση του, κτήριο σαν το Λαζαρέττο. Θυμήθηκαν τα παλιά και μας μεταφέρουν σε εκείνα τα χρόνια που το υπέροχο αυτό δημιούργημα του Βάιλερ στέγαζε το άσυλο στη Βορειοδυτική πλευρά του και τις Φυλακές στο Νότιο τμήμα του. Θυμούνται τους τροφίμους, τους φυλακισμένους αλλά και τους Έλληνες από την Ρουμανία που φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις του. Είχαν μάλιστα και επαγγελματική σχέση με αυτό - η κ. Ευαγγελία ήταν μοδίστρα για τους τροφίμους του ασύλου, ενώ η μητέρα της κυρίας Ευφροσύνης ήταν βοηθός μάγειρα σε αυτό.

Για τις παιδικές αναμνήσεις τους από το χώρο, μιλά η εκπαιδευτικός Ειρήνη Δράκου. Το κτήριο αυτό ήταν γνωστό σαν φυλακές και σαν παιδιά άκουγαν διάφορες ιστορίες γι’ αυτό. Το είχε μάλιστα επισκεφτεί μία φορά με το κατηχητικό και έχει ακόμα έντονες στη μνήμη τις εικόνες από το εσωτερικό χώρο. Επίσης, έκανε αναφορά στην αφήγηση της ζωής του Θεόφιλου Καϊρη από την Ανδριώτισσα αδελφή του παππού της, μια αφήγηση σαν παραμύθι για τη ζωή και το τέλος «ενός ιερωμένου που είχε προοδευτικές ιδέες για την εποχή του, δικάστηκε, καταδικάστηκε και θάφτηκε κάπου κοντά στις φυλακές». Στα χρόνια των σπουδών της, αντιλήφθηκε ότι αυτό το παραμύθι ήταν μια αληθινή ιστορία ενός προοδευτικού ανθρώπου με σημαντικό πνευματικό έργο, ο οποίος είχε όμως ένα τραγικό τέλος, ουσιαστικά εξαιτίας σύγκρουσης συμφερόντων.

Σημειώνεται ότι, το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Λαζαρέττο: Ένα κτήριο αφηγείται» θα προβληθεί και σήμερα στις 19:00, στον Κινηματογράφο Παλλάς.