Συνεργασία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με το ΔΙΕΚ Σύρου για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της πρωτεύουσας των Κυκλάδων

Εκπαίδευση για όλους στον χώρο του τουρισμού

Οι ενέργειες του ΔΙΕΚ Σύρου για τη δημιουργία δεύτερης ειδικότητας που άπτεται του τουριστικού τομέα, αποτέλεσε αφορμή για να ανοίξει η «ομπρέλα» επικοινωνίας μεταξύ του Τμήματος Πολιτισμού – Τουρισμού του Δήμου Σύρου Ερμούπολης και του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του νησιού.

Υπενθυμίζεται ότι, την περίοδο 2018-2019 λειτούργησε για πρώτη φορά η ειδικότητα «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα του Τουρισμού», που αποσκοπεί στη δημιουργία άριστα καταρτισμένων στελεχών, τα οποία θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα των τουριστικών και ταξιδιωτικών υπηρεσιών. Το τμήμα προσέλκυσε αξιόλογο αριθμό εκπαιδευομένων, οι οποίοι περνούν φέτος στο Γ’ εξάμηνο.

Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας

Δεδομένου ότι, η προαναφερθείσα ειδικότητα αφορά κυρίως στα τουριστικά πρακτορεία, η Διεύθυνση του ΔΙΕΚ Σύρου στράφηκε στη λειτουργία ενός καινούριου τμήματος που θα απευθύνεται σε εκείνους που ενδιαφέρονται να απασχοληθούν σε ξενοδοχειακές μονάδες.  Η ειδικότητα «Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας (Υπηρεσία υποδοχής - Υπηρεσία ορόφων - Εμπορευματογνωσία) αποσκοπεί στη δημιουργία άριστα καταρτισμένων στελεχών που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα των επιχειρήσεων φιλοξενίας και εστίασης.

Ο τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας είναι ένας ειδικευμένος εργαζόμενος, ικανός να χειρίζεται υπεύθυνα και αυτόνομα θέματα όπως: η υποδοχή των πελατών στο ξενοδοχείο, οι εργασίες στους ορόφους και τα δωμάτια, η προμήθεια και διαχείριση του αποθέματος εμπορευμάτων και του υλικού, η πώληση και το σερβίρισμα φαγητών και κρασιών στο εστιατόριο, η παρασκευή και το σερβίρισμα κοκτέιλ και αλκοολούχων ή μη ποτών στο μπαρ.

Ενίσχυση της τοπικής αγοράς εργασίας

Κατά τη χθεσινή επίσκεψή της στα γραφεία του Τμήματος Πολιτισμού – Τουρισμού, στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, η Διευθύντρια του ΔΙΕΚ Σύρου, κ. Δήμητρα Τσιόρβα, συνοδευόμενη από την εκπαιδευτικό Τουριστικών Ειδικοτήτων, Δέσποινα Μαραγκού, ενημέρωσε την αρμόδια Αντιδήμαρχο κ. Αλίκη Λεονταρίτη για το εκπαιδευτικό αντικείμενο της συγκεκριμένης ειδικότητας, η οποία -σύμφωνα με την ίδια- δύναται να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο «Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας» ανοίγει την πόρτα σε νέους εκπαιδευόμενους που επιθυμούν να απορροφηθούν στον τουρισμό και να εισχωρήσουν στην τοπική αγορά εργασίας. «Μέσω της πρακτικής εξάσκησης σε κάποια ξενοδοχεία, θα λάβουν τις απαραίτητες γνώσεις και βάσει της απόδοσής τους, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να τους κρατήσουν», σημείωσε η κ. Τσιόρβα, η οποία ωστόσο δεν έκρυψε το ενδεχόμενο προσωρινής μη λειτουργίας του εν λόγω τμήματος, εξαιτίας του μικρού αριθμού εγγραφών, που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής. Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι, οι εγγραφές ολοκληρώνονται σήμερα το πρωί. Παρόλα αυτά, πρόθεση του ΔΙΕΚ είναι να καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης για τη λειτουργία της ειδικότητας στο επόμενο εξάμηνο, καθώς η ισχνή συμμετοχή μπορεί να οφείλεται στην εξέλιξη της τουριστικής περιόδου και κατά συνέπεια, στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού, εξακολουθούν να είναι απασχολημένοι.

«Πιστεύω πως με τη σωστή ενημέρωση από όλους τους φορείς, η ειδικότητα θα μπορέσει κάποια στιγμή να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί», δήλωσε η κ. Τσιόρβα, εκφράζοντας την επιθυμία της για μόνιμη συνεργασία του ΔΙΕΚ με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, ακόμη και στην επιλογή των ειδικοτήτων που κρίνεται ότι συνδέονται με την τοπική αγορά και θα έπρεπε να λειτουργήσουν στο Ινστιτούτο. «Μέσα από μία ενημέρωση, επικοινωνία και κοινή διερεύνηση πριν από τη λήξη κάθε περιόδου θα μπορούμε να θέτουμε επί τάπητος τις τοπικές ανάγκες ώστε να τις λάβουμε υπόψη μας», κατέληξε η κ. Τσιόρβα.

«Λιθαράκι-λιθαράκι θα δημιουργήσουμε την πυραμίδα που όλοι ονειρευόμαστε»

Από την πλευρά της, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού κ. Αλίκη Λεονταρίτη επανέλαβε ότι η εκπαίδευση αποτελεί μία από τις πρώτες προτεραιότητές της στον τομέα του τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογήθηκε μία συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων για την εξεύρεση ευρωπαϊκών προγραμμάτων με στόχο την εκπαίδευση των ανθρώπων που εμπλέκονται στο χώρο του τουρισμού και γενικότερα, της παροχής υπηρεσίας.

«Μόλις ενημερώθηκα για τη δημιουργία της συγκεκριμένης ειδικότητας στο ΔΙΕΚ Σύρου, προσκάλεσα με χαρά την κ. Τσιόρβα και την κ. Μαραγκού για να απευθύνουμε από κοινού μία ανοιχτή πρόσκληση προκειμένου να ενδιαφερθούν όσο το δυνατόν περισσότερο άνθρωποι που επιθυμούν να εκπαιδευτούν», δήλωσε η κ. Λεονταρίτη, εξηγώντας ότι η ειδικότητα απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες του τουρισμού που θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους, όσο και σε εκείνους που δεν έχουν εργαστεί ακόμα στον τομέα αυτό. Πρόσθεσε επίσης, πως στην περίπτωση που δεν δημιουργηθεί σχετικό τμήμα στο α’ εξάμηνο, ο Δήμος θα συνδράμει στην προσπάθεια του ΔΙΕΚ για την επίτευξη του συγκεκριμένου σκοπού στο άμεσο μέλλον.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένη, γιατί πιστεύω ότι στο πλαίσιο του τουρισμού, η εκπαίδευση θα αποτελέσει θεμελιώδες στοιχείο του σχεδιασμού μας, για την προώθηση και προβολή του τουριστικού προϊόντος του νησιού μας με στόχο μια ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι ό,τι καλύτερο και θα συνεχιστεί, όσο έχω εγώ την αρμοδιότητα. Εκπαίδευση για όλους στο χώρο του τουρισμού», υπογράμμισε η Αντιδήμαρχος.

Τόνισε μάλιστα, πως ο τουρισμός αποτελεί μια οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα που μπορεί να αποδώσει τα καλύτερα για τον τόπο μας. Ωστόσο, εξήγησε ότι στόχος δεν είναι η μίμηση άλλων Κυκλαδονήσων, που θεωρούνται αμιγώς τουριστικοί προορισμοί και έχουν αναπτύξει τα δικά τους προϊόντα, αλλά η ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος που ανταποκρίνονται στα δεδομένα αλλά και στα δυνατά χαρακτηριστικά του νησιού μας. «Η Σύρος έχει τον πολιτισμό, επομένως ο σχεδιασμός είναι διαφορετικός» εξήγησε, χωρίς να αρνείται ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης και βελτίωσης ώστε το νησί να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. «Θα προσπαθήσουμε, λιθαράκι, λιθαράκι να δημιουργήσουμε την πυραμίδα που όλοι ονειρευόμαστε», κατέληξε η κ. Λεονταρίτη.

Οι εγγραφές νέων σπουδαστών για το έτος κατάρτισης 2019-2020 υποβάλλονται στο παρακάτω link:

https://diek.it.minedu.gov.gr