Σεμινάριο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στη Σύρο

  • Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2019 - 06:25

Το 1ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Νοτίου Αιγαίου και το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Σύρου διοργανώνουν εκπαιδευτικό σεμινάριο γνωριμίας με την εκπαιδευτική ρομποτική.

Το σεμινάριο με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που επιθυμούν να ενημερωθούν για την εκπαιδευτική ρομποτική ώστε να τη χρησιμοποιήσουν ως εκπαιδευτικό εργαλείο.

Γενική φιλοσοφία της δράσης είναι η πρακτική εξάσκηση (Hands on Training), η διδασκαλία μέσω παραδειγματικών κατασκευών.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, που θα διεξαχθεί στο Εργαστηριακό Κέντρο Σύρου, στο Μάννα, σε δύο φάσεις (Α’ Κύκλος: 16 & 23 Νοεμβρίου 2019 – Β’ Κύκλος: 30 Νοεμβρίου 2019), πέρα από την εκμάθηση διαφόρων τεχνολογιών, θα συζητηθούν σενάρια μαθημάτων κατάλληλα για τις ηλικίες των μαθητών, οι οποίοι διδάσκονται από τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς. Οι ίδιοι θα μάθουν πώς μπορούν να έχουν πρόσβαση σε επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό και να ανταλλάξουν ιδέες για την οργάνωση της τάξης και του εξοπλισμού.

Για την παρακολούθηση του σεμιναρίου, δεν απαιτούνται γνώσεις πληροφορικής. Λόγω της φύσης του και του διαθέσιμου εξοπλισμού, υπάρχει περιορισμός θέσεων στα εργαστήρια. Διευκρινίζεται ότι, η συμμετοχή είναι προαιρετική και χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Γνωριμία με το ρομποτικό κιτ WeDo 2.0

Στο πλαίσιο των δύο πρώτων συναντήσεων που θα διεξαχθούν στις 16 και 23 Νοεμβρίου, θα παρουσιαστούν παραδείγματα κατασκευών: ενός ανεμιστήρα / γερανού / αυτοκινήτου, προγραμματισμός του αυτοματισμού μέσω βασικών εντολών Scratch και απεικόνιση αυτοματισμού στο εικονικό περιβάλλον του Scratch.

Το ρομποτικό κιτ WeDo 2.0 ενδείκνυται περισσότερο για διδακτικά σεμινάρια στο Δημοτικό (Γ’ Τάξη και άνω) και τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. Συνίσταται όμως να το παρακολουθήσουν και εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε μεγαλύτερες ή και σε μικρότερες τάξεις γιατί αποτελεί μια καλή ευκαιρία για εισαγωγική στην εκπαιδευτική ρομποτική.

Εκπαιδευτές: Μανώλης Αργυρός, Μαρία Ιωσηφίδου.

Γνωριμία με το ρομποτικό κιτ Mindstorms EV3

Το σεμινάριο του Β’ Κύκλου (30/11) με εκπαιδευτές τους Αυγουστή Κλείσαρη και Γιάννη Μαραγκό περιλαμβάνει: κατασκευή ενός αυτόνομου αυτοκινήτου ακολουθίας γραμμής και προγραμματισμό μέσω βασικών εντολών του EV3 Lab.

Το ρομποτικό κιτ Mindstorms EV3 ενδείκνυται περισσότερο για διδακτικά σεμινάρια Γυμνασίου – Λυκείου. Συνίσταται να το παρακολουθήσουν όλοι οι εκπαιδευτικοί. Ανάλογα με τις ανάγκες, μπορεί να ακολουθήσει και πρόσθετη συνάντηση, το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019.

Σημειώνεται πως, στο σεμινάριο μπορούν να συμμετέχουν εκπαιδευτικοί από όλες τις Κυκλάδες.