Ενίσχυση του σχολικού προγράμματος των Επαγγελματικών Λυκείων της Σύρου με περισσότερους τομείς και καινούριες ειδικότητες

Παροχή νέων επαγγελματικών προοπτικών στους μαθητές

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου – Ερμούπολης η ίδρυση νέων τομέων και ειδικοτήτων στο Ημερήσιο και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Σύρου.

Το θέμα συζητήθηκε εκτάκτως στην τελευταία συνεδρίαση του Σώματος, καθώς καταληκτική ημερομηνία καταχώρησης των σχολικών μεταβολών έχει οριστεί η 22α Νοεμβρίου 2019.

Αρχικά, το λόγο έλαβε ο Διευθυντής του Εσπερινού ΕΠΑΛ, Συμεών Χατζηιερεμίας ο οποίος κατέστησε γνωστό στους δημοτικούς συμβούλους ότι, κάθε χρόνο, τέτοια περίοδο το Υπουργείο Παιδείας αποστέλλει έγγραφο στα τεχνικά σχολεία, με το οποίο ζητά από τα ίδια να υποβάλουν προτάσεις για δημιουργία και έγκριση καινούριων τομέων και ειδικοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε πως, το Εσπερινό ΕΠΑΛ Σύρου είναι η παλαιά Σχολή Μηχανικών του Εμπορικού Ναυτικού, που από το 2008 απέκτησε δημόσιο χαρακτήρα. Επικεντρώνεται στον ναυτιλιακό τομέα, ωστόσο κάθε έτος, καταβάλλονται προσπάθειες για τη ένταξη επιπλέον τομέων που θα μπορούσαν να προσελκύσουν περισσότερους μαθητές.

Πρόταση Προσθήκης Γεωπονικού Τομέα

Το σχολείο, αντιλαμβανόμενο τις μελλοντικές μεταβολές που θα επιφέρει στη δομή και τη συνέχιση της λειτουργίας του το τριετές πλέον πρόγραμμα σπουδών, προτείνει εκ νέου για το ερχόμενο σχολικό έτος 2020 -2021 τη δημιουργία νέου Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος στη Β΄ τάξη, με την προοπτική να λειτουργήσουν στην επόμενη τάξη οι Ειδικότητες Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής ή/και Τεχνικός Ζωικής Παραγωγής ή/και Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου.

Ο κ. Χατζηιερεμίας σημείωσε ότι, ανάλογη έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο είχε ληφθεί και πέρυσι, με σκοπό η απόφαση να σταλεί στη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κυκλάδων, στη συνέχεια στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου και τέλος, στο Υπουργείο Παιδείας. «Ωστόσο, αντιληφθήκαμε πως καμιά μεταβολή δεν έγινε στην Περιφέρειά μας, πράγμα που σημαίνει ότι, το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση, η οποία δεν απέστειλε τις μεταβολές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής του Εσπερινού ΕΠΑΛ.  

Επιπλέον, διευκρινίστηκε ότι, στο Σχολείο θα λειτουργήσει και ο Τομέας Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας στη Β΄ τάξη (για τις Ειδικότητες Κομμωτικής ή/και Αισθητικής Τέχνης, στη Γ΄ τάξη), ο οποίος είναι ήδη εγκεκριμένος από το Υπουργείο.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Ειρήνη Δράκου επικρότησε τις πρωτοβουλίες του σχολείου που στοχεύουν στη συνεχή εξέλιξή του, όπως η υλοποίηση καινοτόμων δράσεων και προγραμμάτων  σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς.

Πρόγραμμα βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης του φυσικού περιβάλλοντος της Σύρου

Ειδικότερα, το Εσπερινό ΕΠΑΛ Σύρου προτίθεται και προετοιμάζεται να καταθέσει και για την τρέχουσα σχολική χρονιά 2019-20 πρόταση Δράσης στο πλαίσιο του προγράμματος Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ)», σε συνεργασία με το «NOESIS» (Θεσσαλονίκης), όπως έκανε με επιτυχία και πέρυσι. Η αναλυτική περιγραφή της δράσης θα κατατεθεί (σύμφωνα με τα προβλεπόμενα) στη Σχολική Επιτροπή, μόλις εγκριθεί.

Συνοπτικά, ή νέα Δράση θα έχει ενδεικτικά τον τίτλο «Πρόταση βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης του φυσικού περιβάλλοντος της Σύρου μέσω επιλεκτικών δενδροφυτεύσεων». Αφορά κυρίως τα δενδρύλλια βελανιδιάς και χαρουπιάς που ευνοούν ιδιαίτερα τη λειτουργία της αειφορίας. Επειδή προβλέπεται η δημιουργία μικρού φυτωρίου με δενδρύλλια, τα οποία θα φυτευτούν σε κατάλληλα επιλεγμένους χώρους, το σχολείο προτείνει το σχολικό συγκρότημα στο Μάννα για να εγκατασταθεί εκεί το φυτώριο και για να γίνουν ορισμένες δενδροφυτεύσεις.

Όλες οι ενέργειες και διαδικασίες επιβαρύνουν οικονομικά το πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ) και υπάρχει ήδη πρόθεση μεγάλης συμμετοχής και από άλλα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Υπεύθυνος της δράσης, η οποία θα υποβοηθήσει το κλίμα της δημιουργίας του νέου τομέα Γεωπονίας, θα είναι ο Φυσικός, Αλέξης-Αθανάσιος Ζορμπάς.

Δυνατότητα για δημιουργία ειδικότητας Συντηρητών Έργων Τέχνης

Στις νέες ειδικότητες, που το Ημερήσιο ΕΠΑΛ Σύρου επιθυμεί να εντάξει στο πρόγραμμά του, αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Διευθυντής του σχολείου, Νίκος Βουτσίνος. Όπως τόνισε, ο Τομέας Ναυτιλιακών Σπουδών και ο Τομέας Γεωπονίας αποτελούν τους μόνους εγκεκριμένους -από το Υπουργείο Παιδείας- Τομείς που δε λειτουργούν τη δεδομένη στιγμή. Στους ήδη υπάρχοντες τομείς, το σχολείο ζητά την ένταξη νέας ειδικότητας Αισθητικής Τέχνης (Τομέας Υγείας – Πρόνοιας) και τη δημιουργία ειδικότητας Τεχνικού Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού, η οποία παλαιότερα λειτουργούσε στο σχολείο, ωστόσο με τις ανακατατάξεις και τις περικοπές στις ειδικότητες δεν υπάρχει τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο κ. Βουτσίνος συμπλήρωσε πως, το Ημερήσιο ΕΠΑΛ έχει επίσης τη δυνατότητα να δημιουργήσει ειδικότητα Συντηρητών Έργων Τέχνης στον Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών. «Το σχολείο διαθέτει πλήρη εξοπλισμό με υπερσύγχρονα μέσα για το συγκεκριμένο εργαστήριο το οποίο έλαβε πέρυσι έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά όχι από το Υπουργείο», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας «Έχουμε και εκπαιδευτικούς και εργαστήριο για τον νέα αυτό τομέα και θεωρούμε πως, σε μια πόλη σαν την Ερμούπολη, όπου το αρχιτεκτονικό κομμάτι είναι φημισμένο και γνωστό, θα δώσουμε πάρα πολλές επαγγελματικές προοπτικές σε νέα παιδιά που επιθυμούν να ασχοληθούν με το αντικείμενο».

Καταλήγοντας, η κ. Δράκου ενημέρωσε τους συμβούλους ότι στο σχολικό συγκρότημα του Μάννα λειτουργεί Εργαστηριακό Κέντρο το οποίο υποστηρίζει τα τεχνικά σχολεία. «Τα εργαστήρια είναι εξοπλισμένα και λειτουργούν άψογα. Το κόστος είναι ελάχιστο και μέσω των νέων τομέων και ειδικοτήτων προσφέρονται στους μαθητές περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικού προσανατολισμού.  

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννης Κεράνης κατέστησε γνωστό ότι τα έγγραφα για τις σχολικές μεταβολές θα πρέπει να συνοδεύονται από βεβαίωση ανάλυσης δαπάνης λειτουργικών εξόδων, καθώς και από βεβαίωση δέσμευσης των οικονομικών πιστώσεων.