Εγκαίνια των νέων γραφείων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου

Ένας χώρος σύγχρονος και λειτουργικός

Στον πρώτο όροφο της Πειραϊκής μεταφέρθηκαν οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, η οποία συνεχίζει το έργο της για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων µάθησης για τα παιδιά και των 43 νησιών ευθύνης της, στεγαζόμενη πλέον σε έναν χώρο σύγχρονο και λειτουργικό.

Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε, χθες το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, παρουσία του Καθολικού Επισκόπου Σύρου Σεβ. π. Πέτρου Στεφάνου, του Βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου, του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών – Συγκοινωνιών Κυκλάδων, Μάρκου Δαδάου, της προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Ειρήνης Δράκου και πολλών εκπαιδευτικών.

Το κτίριο της Πειραϊκής αποτελεί την τρίτη κατά σειρά «στέγη» της Υπηρεσίας, Όταν το 2002 ιδρύθηκαν οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας, η Διεύθυνση του Νοτίου Αιγαίου στεγάστηκε αρχικά για λίγους μήνες σε κτίριο επί της Πλατείας Τσιροπινά και από το 2002 έως και τον Δεκέμβριο του 2019 λειτουργούσε σε γωνιακό κτίριο επί της οδού Ομήρου και Εστίας. Οι προσπάθειες μετακόμισης των γραφείων συνεχίζονταν επί σειρά ετών, λόγω των μεγάλων δυσκολιών στην εύρεση κτηρίων εντός Ερμούπολης.

Η συγκεκριμένη μεταστέγαση ξεκίνησε επί θητείας του Περιφερειακού Διευθυντή, Βασίλη Καραγιάννη, συνεχίστηκε από τον Νίκο Ράπτη  και ολοκληρώθηκε με τις φιλότιμες προσπάθειες και τον προσωπικό ζήλο των υπαλλήλων της Περιφερειακής Διεύθυνσης, μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο με τη μεταφορά των γραφείων στο κτίριο της Πειραϊκής.

Το σχολείο των ίσων ευκαιριών… πιο επίκαιρο από ποτέ

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου έχει στην εποπτεία της τη λειτουργία των δυο Περιφερειακών Κέντρων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού σε Σύρο και Ρόδο, των τεσσάρων Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, των πέντε Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης σε Σύρο, Νάξο, Ρόδο, Κάλυμνο και Κω και των δύο Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Κόρθι Άνδρου και στις Πεταλούδες Ρόδου και φυσικά όλων των σχολικών μονάδων των νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Στον χαιρετισμό της, η σημερινή Διευθύντρια Μαρκέλλα Παραμυθιώτου ανέφερε πως, κατά τη διάρκεια της πολυετούς πορείας της σε διαφορετικές θέσεις ευθύνης, τις οποίες υπηρέτησε πάντα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη Σύρο, η ίδια έχει βιώσει τις ανάγκες των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονέων, όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, ανάγκες διαφορετικές για τα 43 νησιά του Ν. Αιγαίου που προκύπτουν καθημερινά. Ως εκ τούτου, κατέστησε σαφές πως από αυτήν την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, μία εκ των 13 της χώρας, δίνονται πολλά και διαφορετικά κοινωνικά και εκπαιδευτικά στοιχήματα όπως η στελέχωση σχολικών μονάδων μικρών και μεγάλων νησιών, η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, η ειδική αγωγή, η επαγγελματική εκπαίδευση, η λειτουργία των Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων, τα τμήματα υποδοχής και άλλα πολλά.

«Η συνεργασία τόσο με το Υπουργείο Παιδείας όσο και με όλους τους τοπικούς και κοινωνικούς φορείς των νησιών είναι επιβεβλημένη και απαραίτητη σε μια περίοδο ιστορικών προκλήσεων όπως αυτή που διανύουμε τώρα και με δεδομένο ότι το σχολείο των ίσων ευκαιριών για όλους τους μαθητές είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ, ένα σύγχρονο δημόσιο σχολείο που οι μαθητές θα απολαμβάνουν τη γνώση και τη δημιουργικότητα, τη μάθηση και τη συνεργατικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, η κ. Παραμυθιώτου ευχαρίστησε τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στην ΠΔΕ Ν. Αιγαίου και καταβάλλουν καθημερινά κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των μαθητών και των γονέων τους, των εκπαιδευτικών, των Στελεχών Εκπαίδευσης και γενικά των πολιτών.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στους Διευθυντές Εκπαίδευσης και τα υπόλοιπα στελέχη της εκπαίδευσης για τη συνεργασία και την υπευθυνότητα με την οποία επιτελούν το έργο τους, καθώς και στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου τόσο για την έμπρακτη στήριξή του στην Παιδεία, όσο και για την προσφορά της παρασχεθείσας δοχής.

Συνεχής αγώνας για τη διαμόρφωση μορφωμένων πολιτών

Από το την πλευρά του, ο κ. Δωρόθεος ευχήθηκε στο εθνωφελές και κοινωφελές έργο της Υπηρεσίας να έχει πάντα αίσια και ευλογημένα αποτελέσματα για όλα τα σχολεία της Περιφέρειάς μας, όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα και η ελληνική παιδεία. Επιπλέον, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η κ. Παραμυθιώτου, γνωστή για την εργασία της σε άλλες υπηρεσίες, θα επιτελέσει άριστα το καθήκον της και από τον υψηλό θώκο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. «Όπως αναφέρει και το ιερό ευαγγέλιο, υπάρχουν θεσμοί και πρόσωπα τα οποία δεν μπορούν στην κοινωνία να αποκρύπτονται , όπως η πόλις που βρίσκεται πάνω στον όρος και όταν το βράδυ ανάψει τα φώτα της δεν μπορεί να κρυφτεί ή το λυχνάρι που το βάζουμε πάνω στο τραπέζι για να λάμπει και να φωτίζει το σπίτι. Έτσι λοιπόν κι εσείς κι εμείς, ο καθένας από τη θέση του, είμαστε υποχρεωμένοι να βρισκόμαστε ψηλά, να μας βλέπει ο κόσμος, να κατανοεί την εργασία μας, να την κρίνει και να την επικρίνει, να την εγκωμιάζει και να τη χειροκροτεί αλλά πρέπει να βλέπει τη εργασία μας ώστε να αντιλαμβάνεται ότι εμείς που αναλάβαμε αυτή τη διακονία μοχθούμε και προσπαθούμε να φέρουμε εις πέρας», τόνισε ο Μητροπολίτης Σύρου, ο οποίος προσέφερε, μαζί με τον Καθολικό Επίσκοπο Σεβ. π. Πέτρο Στεφάνου, μια εικόνα της Παναγίας για να φυλάει και να σκεπάζει την Υπηρεσία.

Μετά το πέρας των εγκαινίων, οι δύο Επίσκοποι ξεναγήθηκαν στους χώρους από την κ. Παραμυθιώτου και ευχήθηκαν στο προσωπικό καλή δύναμη στο έργο τους.