Οι «Ανακυκλωτές της Χαράς» του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης και δεκατριών ακόμη σχολείων εκπέμπουν SOS

“Επαναχρησιμοποιούμε τα σκουπίδια μας, δημιουργώντας»

Τις φωνές τους «ένωσαν» οι μικροί οικολόγοι δεκατεσσάρων νηπιαγωγείων της χώρας για να στείλουν προς πάσα κατεύθυνση ένα μεγάλο μήνυμα.

Η αξιοποίηση και επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων ως υλικά για πολύπλευρη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού αποτέλεσε το αντικείμενο του περιβαλλοντικού eTwinning προγράμματος «Εφευρέτες παιχνιδιών – Ανακυκλωτές της χαράς», στο πλαίσιο του οποίου συνεργάστηκαν: το 2ο Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων, το 32ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης, το 1ο Νηπιαγωγείο Λουτρών Αιδηψού, το Νηπιαγωγείο Εκκλησοχωρίου, το 3ο Νηπιαγωγείο Φιλιατρών, το Νηπιαγωγείο Πολυγύρου, το Νηπιαγωγείο Νάουσας Πάρου, το 5ο Νηπιαγωγείο Καβάλας, το 2ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης, το Νηπιαγωγείο Νεοχωρούδας, το 1ο Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου, το 1ο Νηπιαγωγείο Ιτέας, το 1ο Νηπιαγωγείο Στυλίδας και το 6ο Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου.

Μέσω του προγράμματος, οι μαθητές ξεδίπλωσαν τη δημιουργικότητά τους, επεξεργάστηκαν ποικίλα υλικά με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, συνειδητοποίησαν την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος και αντιλήφθηκαν ότι η επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των απορριμμάτων.

«Σώζουμε τη γη από την κλιματική αλλαγή»

Στην προσπάθειά τους να επέμβουν στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος των σχολείων, τα δεκατέσσερα συνεργαζόμενα νηπιαγωγεία συμμετείχαν στο Διαγωνισμό Μαθητικού Ραδιοφωνικού Μηνύματος & Τραγουδιού «Κάν' το ν’ ακουστεί 2020» με θέμα «Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου, αγκαλιάζουμε τη γη».

Μέσα από το σχετικό ραδιοφωνικό σποτ, τα παιδιά προτρέπουν τους συμμαθητές τους να δουν τα σκουπίδια με άλλη ματιά, αυτή της φαντασίας και να τα μετατρέψουν σε παιχνίδια, στολίδια, ακόμη και σε απίθανα έργα τέχνης. Όπως τονίζουν, η γη μας ζητάει να δούμε τα σκουπίδια μας με καινούρια μάτια για να τη σώσουμε από τη βρωμιά. «Επαναχρησιμοποιούμε τα σκουπίδια μας, δημιουργώντας. Γινόμαστε εφευρέτες. Γινόμαστε ανακυκλωτές της χαράς. Γινόμαστε σούπερ ήρωες που θα σώσουν τη γη από την κλιματική αλλαγή».

Επισκεφτείτε τη σελίδα του European School Radio και ψηφίστε το μήνυμα των «Ανακυκλωτών της χαράς» (νο. Συμμετοχής 5356). Ο νικητής θα ανακοινωθεί την Παρασκευή.