Ασκήσεις δημιουργικής γραφής από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

Ένα παιχνίδι με τις λέξεις

Μία διασκεδαστική πρόταση δημιουργικής γραφής για τα παιδιά θα αναρτάται κάθε Κυριακή και κάθε Τετάρτη στο ιστολόγιο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και στη σελίδα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, στο Facebook.

Το παιχνίδι με τις λέξεις, που στοχεύει στη συνέχιση της άσκησης των μαθητών στον γραπτό λόγο και στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης με όχημα τη φαντασία αλλά και την αντίληψή τους για τα πράγματα, ακόμη και τώρα, που μένουμε σπίτι, ήδη ξεκίνησε και τα παιδιά έλαβαν την πρώτη δοκιμασία.

Είσαι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή σου και αντιγράφεις μια εργασία για το σχολείο. Και ξαφνικά, ο υπολογιστής σου προσβάλλεται από κάποιον ιό, τον ιό της αλήθειας! Κι ενώ προσπαθείς να βάλεις σε σειρά τις λέξεις και τις σκέψεις σου, τελικά γράφεις, χωρίς να θες, τις λέξεις και τις σκέψεις που σου έρχονται στο μυαλό, πριν προλάβεις να τις καλοσκεφτείς.

Το κείμενο που έπρεπε να αντιγράψεις πριν προσβληθεί ο υπολογιστής σου από τον ιό ήταν αυτό:

«Η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της χώρας μας και πρέπει να απασχολήσει σοβαρά όλες τις κυβερνήσεις, ώστε να αποφύγουμε την καταστροφή της γης. Πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης, όμως υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορεί να γίνουν»

Και έγινε κάπως έτσι: «Η καταστροφή ενός παγωτού που θα το έτρωγα ευχαρίστως είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα …»

Μπορείς να συνεχίσεις; Μπορείς να ακολουθήσεις το κείμενο, να προσθέσεις ανάκατες σκέψεις σου, να το αλλάξεις τελείως: το βασικό είναι να γράψεις αυτόματα, χωρίς πολλή σκέψη.

Οι γονείς μπορούν να αποστέλλουν τα κείμενα των παιδιών του στο email του σχολείου (mail@3dim-ermoup.kyk.sch.gr) για να τα μοιραστούμε.