“ΠΑΤΡΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ»

ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ: Αγνοείται η τύχη των προνηπίων!

Κανείς δεν γνωρίζει αν θα εφαρμοστεί το μέτρο τις δίχρονης προσχολικής αγωγής στον Δήμο Ηρακλείου
  • Πέμπτη, 14 Μαΐου, 2020 - 06:26

Η τύχη εκατοντάδων προνηπίων του Ηρακλείου… αγνοείται! Λίγα 24ωρα πριν αρχίσουν οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία της χώρας και οι γονείς των 4χρονων, κάτοικοι του Δήμου Ηρακλείου, ακόμα δεν ξέρουν αν θα εφαρμοστεί το μέτρο της δίχρονης προσχολικής αγωγής στο Δήμο.

Εξάλλου, δεν το γνωρίζουν με σιγουριά ακόμα ούτε ο Δήμος ούτε η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου!

Μέσα στην αβεβαιότητα, λοιπόν, προσπαθούν να δουν αν θα εγγράψουν τα παιδιά τους στο Νηπιαγωγείο της γειτονιάς τους ή αν θα επιλέξουν τη λύση του παιδικού σταθμού, αν, όμως, το μέτρο ισχύει, οι πόρτες των παιδικών θα είναι κλειστές για τα δικά τους παιδιά!

Για την Ιστορία, υπενθυμίζεται πως σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, εκτός δίχρονης έχουν μείνει μονάχα οι Δήμοι Ηρακλείου και Μαλεβιζίου. Βέβαια, στο Μαλεβίζι όλοι θυμούνται το κωμικοτραγικό που είχε συμβεί πέρσι.

Ενώ υποτίθεται πως η δίχρονη ήταν υποχρεωτική, και προσπαθούσε ο Δήμος να κάνει … μαγικά για να χωρέσει τα παιδιά στα σχολεία, τελικά, τον Δεκαπενταύγουστο, αφού προηγήθηκε η αλλαγή της κυβέρνησης, δόθηκε παράταση στην εφαρμογή του μέτρου. Οι γονείς, όμως, έτρεχαν και δεν έφταναν…

Αίτημα του Δήμου είναι το μέτρο να μην ισχύσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο γιατί πολύ απλά δεν έχει τις απαραίτητες αίθουσες για να φιλοξενήσει τόσα παιδιά. Η μπάλα αυτή τη στιγμή είναι στο γήπεδο των Κτιριακών Υποδομών που, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση, θα στείλει τις απαραίτητες, πρώτες αίθουσες, τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Αφού, δηλαδή, ξεκινήσουν τα σχολεία… Το πόσο αξιόπιστες είναι οι ΚΤΥΠ το βλέπει κανείς και στον Δήμο Χερσονήσου, όπου από πέρσι περιμένει πέντε αίθουσες, με το Νηπιαγωγείο Γουρνών να στοιβάζει 30 παιδιά του ολοήμερου τμήματος σε μία μονάχα τάξη!

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Κωνσταντίνος Θεοφάνους

Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Κώστας Θεοφάνους, αναφέρει στην “Π” πως είμαστε σε αναμονή να δούμε αν υπάρξει αναστολή της εφαρμογής του μέτρου στον Δήμο Ηρακλείου, που δεν φαίνεται να είναι έτοιμος για να υποδεχτεί όλα τα 4χρονα.

Για τον Δήμο Μαλεβιζίου, όπως αναφέρει, η κατάσταση είναι πιο εύκολη, χρειάζεται ακόμα πέντε αίθουσες, όμως, ο προϋπολογισμός είναι στα χέρια του και οι απαραίτητες ενέργειες προχωράνε κανονικά.

Ο κ. Θεοφάνους λέει πως ο Δήμος Ηρακλείου έχει ζητήσει από τις ΚΤΥΠ μεγάλο αριθμό αιθουσών και η ιστορία δείχνει πως θα υπάρξει καθυστέρηση στην παράδοσή τους, αφού στο Δήμο Χερσονήσου λήγει η χρονιά χωρίς τις απαραίτητες πέντε αίθουσες. Στα υπόλοιπα σχολεία δεν υπάρχει έντονο πρόβλημα, εκτός από το Νηπιαγωγείο Γουρνών.

Δεδομένου ότι οι εγγραφές ξεκινούν, η διεύθυνση ίσως κληθεί να προχωρήσει σε κατανομή των προνηπίων σε σχολεία που δεν θα γνωρίζει αν μπορούν να τα δεχτούν.

“Πώς θα κάνουμε την κατανομή επί χάρτου;”, αναρωτιέται ο κ. Θεοφάνους.

Ήδη, πολλοί γονείς επικοινωνούν με τη διεύθυνση καθώς δεν ξέρουν τι να κάνουν, αφού αν το μέτρο ισχύσει δε θα έχουν πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς και θέλουν να μάθουν αν τα παιδιά τους θα γίνουν δεχτά στα Νηπιαγωγεία ή όχι… Κανείς, όμως, δεν μπορεί να τους απαντήσει υπεύθυνα.

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Νίκος Αγγελάκης

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, κ. Νίκος Αγγελάκης, αναφέρει πως ο Δήμος έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και είναι σε συνεχή επαφή με τις ΚΤΥΠ και το Υπουργείο Παιδείας.

Περιμένει μία γραπτή απάντηση των ΚΤΥΠ αναφορικά με το χρόνο παράδοσης των αιθουσών, την οποία θέλει να κοινοποιήσει στο Υπουργείο προκειμένου να είναι σε θέση να ζητήσει την αναστολή του μέτρου για τον ερχόμενο χρόνο.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Μανώλης Καρτσωνάκης, και ο κ. Θεοφάνους, συναντήθηκαν με το δήμαρχο Ηρακλείου, κ. Βασίλη Λαμπρινό, για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο Δήμος είχε αρχικά ζητήσει από τις ΚΤΥΠ 31 αίθουσες για να τοποθετηθούν σε οχτώ οικόπεδα, όμως, τα δύο οικόπεδα δεν πήραν το “πράσινο φως” από την υπηρεσία για να ανεγερθούν σε αυτά σχολεία, οπότε τώρα ο Δήμος ζητά, σε πρώτη φάση, 22 αίθουσες για έξι οικόπεδα, αφού οι εννιά προορίζονταν για αυτά τα δύο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρωτοβάθμιας, θα χρειάζεται να στεγαστούν περίπου 500 με 600 παιδιά που τώρα κινδυνεύουν να μείνουν… “άστεγα”.

Σύμφωνα με άτυπη, προφορική ενημέρωση από τις ΚΤΥΠ, οι αίθουσες αυτές θα είναι έτοιμες τον ερχόμενο Οκτώβριο, ο Δήμος έχει ζητήσει να ενημερωθεί εγγράφως για να στείλει τα στοιχεία στο Υπουργείο, μήπως και καταφέρει και πάρει παράταση για την επόμενη χρονιά.

Στο ίδιο καζάνι βράζουν Δήμοι και σε άλλες περιοχές της χώρας, δυστυχώς, η σχολική στέγη είναι ένα θέμα που πονάει.