Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Νοτίου Αιγαίου

Νέο «ραντεβού» για τους μαθητές των Κυκλάδων

Τον προσεχή Σεπτέμβριο θα διεξαχθεί τελικά ο Περιφερειακός Διαγωνισμός Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδων), του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τον WRO Hellas, κύριο φορέα διεξαγωγής διαγωνισμών εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επιπλέον, ως μέλος της World Robot Olympiad Association (National Organizer), ο WRO Hellas αποτελεί τον επίσημο φορέα διοργάνωσης της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO για την Ελλάδα, μέσα από την οποία αναδεικνύονται κάθε χρόνο οι ομάδες που εκπροσωπούν τη χώρα μας στον Παγκόσμιο Τελικό της World Robot Olympiad.

Οι μαθητές των Κυκλάδων θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα έργα τους, διεκδικώντας το εισιτήριο για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό, στο πλαίσιο του 1ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ρομποτικής Ρομποτικής Κυκλάδων «Νίκος Δαπόντες», το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αρχικά τον περασμένο Μάρτιο. Ωστόσο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αναβλήθηκε και μεταφέρεται τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, ο Περιφερειακός Διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 13 Σεπτεμβρίου 2020, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Διαγωνιστικές και μη κατηγορίες

Για κάθε βαθμίδα τίθενται διαφορετικοί εκπαιδευτικοί στόχοι, κι ως εκ τούτου διαφορετικά διαγωνιστικά κριτήρια. Τα φετινά θέματα για τους μαθητές του Δημοτικού είναι «Από τον Αρχιμήδη στον Da Vinci» και «Ποδόσφαιρο 2×2». Από την άλλη, οι μαθητές Γυμνασίου θα παρουσιάσουν κατασκευές που σχετίζονται με την ιστορία και τον πολιτισμό («Τα ποτάμια ενώνουν την Ευρώπη»), αλλά και την Κλιματική Αλλαγή. Τέλος, η κατηγορία των Νηπιαγωγείων με φετινό τίτλο «Μια βόλτα στην πόλη μου» δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Τα παιδιά θα φτιάξουν τον πρώτο τους αλγόριθμο και θα αναδείξουν την πόλη τους με έναν απλό τρόπο, αναπτύσσοντας παράλληλα τις καλλιτεχνικές και κοινωνικές τους δεξιότητες. Οι ομάδες που έχουν δημιουργηθεί, θα παρουσιάσουν στην επιτροπή τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του τόπου τους με βοηθό ένα επιδαπέδιο ρομπότ.