Υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του έργου αναβάθμισης του βιολογικού της Παροικιάς

  • Πέμπτη, 13 Αυγούστου, 2020 - 17:02

Υπογράφηκε χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού Παροικιάς, από τον Πρόεδρο του ΔΣ της ΔΕΥΑΠ κ. Γ. Πούλιο, παρουσία του Δημάρχου κ. Μ. Κωβαίου και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΠ, η σύμβαση για το έργο «Αναβάθμιση Β/Κ Παροικιάς και Τριτοβάθμια Επεξεργασία».

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο αναβάθμισης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Παροικιάς. Είναι η πρώτη φορά στο νησί, που δίνεται η δυνατότητα να επεξεργάζεται το εξερχόμενο νερό ενός Βιολογικού Καθαρισμού σε επίπεδο τριτοβάθμιας επεξεργασίας με τη μέθοδο της υπερδιήθησης (UF-Ultafiltration), με αποτέλεσμα να γίνεται κατάλληλο για απεριόριστη άρδευση.

Ειδικότερα, θα εγκατασταθεί μηχανολογικός εξοπλισμός προηγμένης τεχνολογίας για την αποτελεσματικότερη προεπεξεργασία των εισερχόμενων λυμάτων και των βοθρολυμάτων. Έτσι, θα ελαχιστοποιηθούν οι οσμές και οι οχλήσεις της εγκατάστασης και θα βελτιστοποιηθεί η ποιότητα του εξερχόμενου νερού. Παράλληλα, θα αντικατασταθεί ο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός για την παραγωγή ιλύος με νέο μηχάνημα αφυδάτωσης (decander) υψηλής απόδοσης. Τέλος, θα κατασκευαστεί σε παραπλήσιο χώρο η αυτόνομη μονάδα υπερδιήθησης για την παραγωγή του νερού για απεριόριστη άρδευση.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 992.125,06 € και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» και ίδια κεφάλαια της ΔΕΥΑΠ. Ανάδοχος είναι η εταιρία «Μ.Τ. Α.Τ.Ε.». Η έναρξη των εργασιών ορίστηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2020 και η χρονική διάρκεια αποπεράτωσης του έργου είναι 12 μήνες.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Ι. Κωβαίος τόνισε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που υπεγράφη η σύμβαση για την υλοποίηση ενός πρωτοποριακού έργου για τον τόπο μας, όπως είναι η αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Παροικιάς. Η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να στηρίζει την υλοποίηση έργων υποδομής, με στόχο την ήπια και αειφόρο ανάπτυξη του νησιού, προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών, και με απόλυτο σεβασμό στην τήρηση αυστηρών περιβαλλοντικών όρων και προδιαγραφών.»