Από την επόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει η φιλοξενία των μικρών παιδιών στις δομές του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Προετοιμασία για τη φιλοξενία νηπίων στους παιδικούς σταθμούς

Άμεσα η ενημέρωση των γονέων για τις αιτήσεις τους και τα vouchers

Από τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν να δέχονται τα μικρά παιδιά και τα νήπια, οι δομές φιλοξενίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καθώς σήμερα ολοκληρώνεται η διαδικασία της επεξεργασίας των αιτήσεων των οικογενειών εκείνων που έχουν χρησιμοποιήσει vouchers για τη φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, για τις τέσσερις δομές του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, έχουν γίνει 100 αιτήσεις γονέων για το έτος 2020 – 2021, ενώ επιπλέον, έχουν αναφερθεί και κάποια vouchers σχετικά με τη φοίτηση παιδιών στους σταθμούς, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των γονέων.

Βάσει των στοιχείων που αναφέρθηκαν χθες στην εφημερίδα, διαπιστώνεται πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα καλύψει στο σύνολό τους τις αιτήσεις των οικογενειών, στην περίπτωση που αυτές δεν έχουν στείλει τα παιδιά τους σε κάποια άλλη ιδιωτική δομή που ενδέχεται να έχουν προτιμήσει.

Εξ αρχής θα πρέπει να σημειωθεί πως από χθες, βρίσκεται το προσωπικό των δομών φιλοξενίας νηπίων στις θέσεις του, προκειμένου να κάνει όλη την απαραίτητη προετοιμασία που επιβάλλεται για να υποδεχθεί τα μικρά παιδιά σε ένα σχολικό περιβάλλον που θα παρέχει ασφάλεια.

Ωστόσο, με φόντο την πανδημία του κορωνοϊού παραμένει στο προσκήνιο ο προβληματισμός για την καθημερινότητα των μικρών παιδιών, καθώς την νηπιακή ηλικία διακρίνει έντονα ο αυθορμητισμός. Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί φέτος, θα πρέπει να προχωρήσουν στις απαραίτητες απολυμάνσεις, με τον Δήμο Σύρου – Ερμούποης να έχει προγραμματίσει τις σχετικές εργασίες, γι αυτήν την εβδομάδα, που τα μικρά παιδιά δεν θα έχουν ξεκινήσει να επισκέπτονται τις δομές.

Όπως έχει αναφερθεί μάλιστα μέχρι σήμερα, στα μικρά παιδιά η χρήση μάσκας θα είναι προαιρετική ενώ απαραίτητη για το προσωπικό, δηλαδή τους παιδαγωγούς και τους βοηθητικούς υπαλλήλους.

Κανένας περιορισμός στις δυναμικότητες και τήρηση μέτρων

Ειδικότερα, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών είχαν προχωρήσει στην έκδοση ενημερωτικής ανακοίνωσης προ εβδομάδος αναφορικά με το άνοιγμα και τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών την 1η Σεπτεμβρίου, κατόπιν τηλεδιάσκεψης που είχαν η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου με την Ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας.

Στο περιεχόμενο αυτής της ανακοίνωσης γινόταν ξεκάθαρο πως οι αποφάσεις για τη λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών και των επιστημόνων λόγω της πανδημίας, ενώ στις δομές δεν επηρεάζεται καθόλου η δυναμικότητα.

Προαιρετική η χρήση μάσκας στα μικρά παιδιά

“Με βάση την επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιστημονική Επιτροπή αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, σε καθημερινή βάση, για όλα τα παιδιά που φιλοξενούνται, χωρίς κανέναν περιορισμό στις δυναμικότητες και με την αυστηρή τήρηση των μέτρων και των οδηγιών” αναφερόταν σχετικά στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ ακολούθως κωδικοποιούνταν τα εν λόγω μέτρα που θα “ρυθμίζουν” την καθημερινότητα των παιδιών και των παιδαγωγών κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις δομές: “1) Η χρήση μάσκας για τα παιδιά των βρεφονηπιακών είναι προαιρετική. 2) Υποχρεωτική είναι η χρήση μη ιατρικής μάσκας (ή σε ειδικές περιπτώσεις ασπίδας προσώπου) από όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς. 3) Διαχωρισμός των αύλειων δραστηριοτήτων κατά τμήματα.4) Ειδική μέριμνα για τη σίτιση”.

Τέλος, αναφερόταν με σαφήνεια πως στις δομές θα προωθηθούν αναλυτικές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ.

Διασφαλίζουμε το καθημερινό πρόγραμμα των οικογενειών”

Σχετικά με τις ανωτέρω αποφάσεις, η αρμόδια Υφυπουργός, Δόμνα Μιχαηλίδου είχε δηλώσει τα εξής: “Λάβαμε την απόφαση να λειτουργήσουν από την 1η Σεπτεμβρίου και κανονικά ως προς το ωράριο οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, αφού εξετάσαμε πολύ προσεκτικά, με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα. Χάρη στα μέτρα που λαμβάνουμε, μεριμνούμε για την ασφάλεια προσωπικού και παιδιών, ενώ διασφαλίζουμε τη διατήρηση του επαγγελματικού και καθημερινού προγράμματος των οικογενειών”.

Σε παρόμοιο τόνο και ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος είχε τονίσει πως, “σε στενή συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες και τους Δήμους και εκτιμώντας συνεχώς τα δεδομένα, θα φροντίσουμε για την απρόσκοπτη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, με μοναδικό άξονα την ασφάλεια”.

Τα πρώτα στοιχεία για τις αιτήσεις στις δομές του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

Η εφημερίδα επικοινώνησε με την υπεύθυνη των παιδικών και βρεφονηπιακών δομών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Ειρήνη Δράκου καθώς και με υπαλληλικό προσωπικό, προκειμένου να αποτυπώσει στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των παιδιών που θα φιλοξενηθούν φέτος σε αυτές.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από την πλευρά τους, οι αιτήσεις των γονέων ανέρχονται στις 100, ενώ υπάρχουν και vouchers.

“Οι διαδικασίες για τα vouchers δεν έχουν ολοκληρωθεί. Για τις ωφελούμενες οικογένειες έχει δοθεί περιθώριο μέχρι και τις 2 Σεπτεμβρίου” ανέφερε η κ. Δράκου, με την αρμόδια υπάλληλο να συμπληρώνει μάλιστα πως, βάσει νέας ανακοίνωσης με πληροφορίες προς τους φορείς, “μπορούμε να κάνουμε εγγραφές μέχρι και τις 9 Σεπτεμβρίου”.

Κατά συνέπεια, τόνισαν πως αν δεν ολοκληρωθούν πρώτα οι εγγραφές, δεν μπορεί να γίνει ανάρτηση των αποτελεσμάτων.

“Ως εκ τούτου, αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία των εγγραφών, δεν μπορεί να υπάρξει ανακοίνωση των στοιχείων που δείχνουν πόσα παιδιά θα φοιτήσουν στις δομές του Δήμου με vouchers” σχολίασαν και οι δύο, επαναλαμβάνοντας πως, μέχρι σήμερα, “Έχουν γίνει 100 αιτήσεις που αφορούν όλες τις δομές και επιπλέον κάποια voucher”.

Στην ερώτηση αν ο Δήμος μπορεί να καλύψει το σύνολο των αιτήσεων με vouchers, απάντησαν καταφατικά, λέγοντας συγκεκριμένα πως, “Ο Δήμος μπορεί να πάρει μέχρι και το 100% των vouchers. Δεν υπάρχει δέσμευση”.

Ενημέρωση γονέων για τα αποτελέσματα τέλος της εβδομάδας

Αναφορικά με την ενημέρωση των γονέων που έχουν κάνει αιτήσεις για τη φιλοξενία των παιδιών τους, η κ. Δράκου ανέφερε πως, θα υπάρξει ενημέρωσή τους από το προσωπικό εντός της εβδομάδας, όταν θα έχει “κλείσει” η διαδικασία της επεξεργασίας των στοιχείων.

“Η ανάρτηση των αποτελεσμάτων δεν μπορεί να ανακοινωθεί, αν πρωτίστως δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία για τα vouchers. Μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα έχουν αναρτηθεί τα αποτελέσματα και θα ειδοποιηθούν οι γονείς, καθώς ακολουθείται η διαδικασία για την προσαρμογή των παιδιών σταδιακά στο σχολικό περιβάλλον” ανέφερε η ίδια, εξηγώντας μάλιστα πως ο τελικός αριθμός των παιδιών που θα φιλοξενηθούν φέτος στις δημοτικές δομές θα είναι γνωστός όταν διαπιστωθεί ότι παιδιά που έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας, δεν έχουν ξεκινήσει ήδη να φοιτούν σε κάποιον ιδιωτικό σταθμό.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως με τα vouchers το κάθε παιδί επιχορηγείται με 180 ευρώ για τη δωρεάν φοίτησή του, ενώ το ύψος των τροφείων σε μηνιαία βάση ανέρχεται σε 40 ευρώ για γονείς και κηδεμόνες που δεν έχουν λάβει επιχορήγηση.

Εντός της τρέχουσας εβδομάδας οι απολυμάνσεις

Σχετικά με τη φροντίδα των αιθουσών και των κτιριακών υποδομών για την ασφάλεια των παιδιών, αλλά και την προστασία τους από τον κορωνοϊό, οι ίδιες ανέφεραν πως έχουν προγραμματιστεί εργασίες απολυμάνσεων εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Σημειώνοντας πρωτίστως πως βάσει των οδηγιών του Υπουργείου δεν αλλάζει κάτι στη δυναμικότητα των δομών και άρα στον αριθμό φιλοξενίας των μικρών παιδιών, παρά την πανδημία, σχολίασαν παρακάτω τα εξής: “Προς το παρόν στα μέτρα και τις οδηγίες δεν φαίνεται ότι αλλάζει κάτι στη λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Ωστόσο, εννοείται πως ό,τι προβλέπεται θα ακολουθηθεί πιστά από άποψη μέτρων”.

Εστιάζοντας και στο θέμα των απολυμάνσεων, γνωστοποίησαν πως, “θα γίνουν αυτήν την εβδομάδα που δεν θα βρίσκονται παιδιά στους χώρους των δομών”.

Προετοιμασία του προσωπικού και των δομών. Αναμονή και για πρόσληψη 8μηνιτων

Δεδομένης της ανακοίνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών για το άνοιγμα των παιδικών και βρεφικών σταθμών την 1η Σεπτεμβρίου, η κ. Δράκου ενημέρωσε πως το προσωπικό των δομών βρίσκεται ήδη σε αυτές.

“Το προσωπικό των δομών φιλοξενίας είναι στις θέσεις του. Τα παιδιά από τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουμε να τα δεχόμαστε” σημείωσε αρχικά, με την αρμόδια υπάλληλο να απαντά και στην ερώτηση για τις δυνατότητες φιλοξενίας της κάθε δημοτικής δομής.

“Ο ανώτατος αριθμός των παιδιών για τον βρεφικό είναι 20 παιδιά, για τον παιδικό σταθμό του Βήσσα 25 παιδιά, η δομή της οδού Κ. Μαρούλη δέχεται 72 παιδιά και η δομή του Ξηροκάμπου 50 παιδιά”. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, τα παραπάνω στοιχεία αφορούν τη δυναμικότητα των δομών σε σχέση με τα τετραγωνικά. “Για παράδειγμα η δομή της Κ. Μαρούλη στην πραγματικότητα – βάσει του διαθέσιμου προσωπικού – μπορεί να εξυπηρετήσει 50 παιδιά. Παρομοίως ο παιδικός σταθμός του Ξηροκάμπου μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 25 παιδιά” ανέφερε, ενώ σχετικά με τις άλλες δύο δομές δεν παρατήρησε αλλαγή.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, κλήθηκε να αναφερθεί στον αριθμό του προσωπικού που απασχολείται στις δημοτικές δομές, λέγοντας τα εξής: “Στον παιδικό σταθμό της οδού Κ. Μαρούλη είναι 7 άτομα (βοηθητικό προσωπικό και παιδαγωγικό), στον παιδικό σταθμό του Βήσσα απασχολούνται 3 άτομα, στον παιδικό σταθμό του Ξηροκάμπου είναι δύο άτομα και στον βρεφικό σταθμό της Ερμούπολης απασχολούνται έξι άτομα”.

Και οι δύο σχολίασαν από την πλευρά τους πως ο Δήμος αναμένει ενίσχυση μέσω των προσλήψεων 8μηνιτών από τον ΟΑΕΔ, ωστόσο, όπως διευκρίνισαν, η όποια ενδυνάμωση των δομών, δεν θα σημάνει και τη φιλοξενία μεγαλύτερου αριθμού παιδιών.

“Περιμένουμε και το προσωπικό που θα έρθει από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ, που θα αφορά και σε παιδαγωγικό και σε βοηθητικό προσωπικό. Όμως, δεν μπορεί να αλλάξει ο προγραμματισμός γιατί είναι 8μηνης διάρκειας οι προσλήψεις και γίνεται κατανοητό ότι δεν μπορείς να κάνεις σχεδιασμό της χρονιάς, έχοντας αυτό το προσωπικό για τόσο λίγο διάστημα”.

Κατόπιν των ανωτέρω, η Ειρήνη Δράκου έκλεισε τις δηλώσεις της υπενθυμίζοντας πως οι δομές θα λειτουργήσουν και θα ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες του αρμόδιου Υπουργείου και των ειδικών, όπως αυτές ανακοινώνονται σταδιακά.