“ΠΡΩΤΗ ΗΛΕΙΑΣ”

200 εκπαιδευτικοί για τη Δευτεροβάθμια συν δάσκαλοι για 27 σχολεία της Πρωτοβάθμιας εάν οδηγηθούμε σε μείωση μαθητών ανά τάξη

  • Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2020 - 06:27

Άννα Αγγελίδου

Συνολικά δώδεκα σχολεία στο Νομό Ηλείας βρίσκονταν χθες υπό κατάληψη με τους μαθητές σε γυμνάσια και λύκεια να «αλλάζουν» την διεκδίκηση και αντί για το «όχι στις μάσκες» να ζητούν μεταξύ άλλων λιγότερο αριθμό μαθητών ανά τμήμα. Ειδικότερα χθες υπό κατάληψη τελούσαν το 1ο, το 3ο και το 4ο Γενικό Λύκειο Πύργου, το 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ Πύργου, το 1ο και το 4ο Γυμνάσιο Πύργου, το Γενικό Λύκειο Βαρθολομιού, το Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο Βουνάργου, το Γενικό Λύκειο Γαστούνης και το Γενικό Λύκειο Καράτουλα (σ.σ. όπου οι μαθητές διαμαρτύρονταν και για την κατάσταση του νέου σχολικού συγκροτήματος).

Η εικόνα σε γυμνάσια και λύκεια

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρώτης» η πλειοψηφία των γυμνασίων και των λυκείων της Ηλείας αριθμούν λιγότερους από 20 μαθητές, ενώ από 20- 26 μαθητές ανά τμήμα έχουν όλα τα γυμνάσια και τα Λύκεια των πόλεων Πύργου και Αμαλιάδας. Οι μαθητές διεκδικούν από το υπουργείο ωστόσο κάθε τμήμα να έχει λιγότερους από 15 μαθητές… κάτι το οποίο μπορεί να είναι σωστό, ιδιαίτερα στην εποχή του κορωνοϊού και από τη στιγμή που η περσινή χρονιά ήταν λειψή, ωστόσο αυτό σημαίνει ότι τα σχολεία τόσο της Ηλείας όσο και ολόκληρης της χώρας θα έπρεπε να τοποθετηθούν εκπαιδευτικοί για να καλύψουν τα νέα αυτά τμήματα. Ακόμα και εάν οι βάρδιες των σχολείων γινόντουσαν πρωί- απόγευμα για να εξασφαλιστούν οι αίθουσες και πάλι το διδακτικό προσωπικό δεν θα επαρκούσε καθώς σε κάθε τμήμα καταγράφονται 30 ώρες διδασκαλίας ανά εβδομάδα, ενώ σύμφωνα με το Νόμο, ακόμα και εάν οι καθηγητές πραγματοποιούσαν υπερωρίες αυτές δεν θα μπορούσαν να ξεπερνούν τις δύο ώρες σε εβδομαδιαία βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρώτης», με τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή με τον αριθμό των μαθητών στα μεγάλα σχολεία του Πύργου και της Αμαλιάδας να ξεπερνά τους 20 ανά τμήμα, στο Νομό Ηλείας υπάρχουν περί τα σαράντα (40) κενά σε βασικές ειδικότητες Πανελλαδικώς Εξεταζόμενων μαθημάτων. Σύμφωνα μάλιστα με υπολογισμούς εάν ο αριθμός των μαθητών μειωνόταν σε λιγότερους από 20 ανά τμήμα τότε θα χρειαζόμασταν μόνο στο Νομό Ηλείας περί τους 150-160 εκπαιδευτικούς ακόμα για να καλύψουμε τα τμήματα αυτά. Μπορεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών να μην θεωρείτε τεράστιος, όσο αφορά τα δεδομένα της Ηλείας, ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μία τέτοια απόφαση θα έπρεπε ήδη να έχει ληφθεί από το υπουργείο Παιδείας καθώς διανύουμε ήδη το πρώτο δεκαπενθήμερο από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Στα δημοτικά

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα που παρουσιάζεται στα δημοτικά σχολεία της Ηλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρώτης» τα 27 εκ των 89 Δημοτικών Σχολείων της Ηλείας έχουν περισσότερους από 20 μαθητές ανά τμήμα. Τα σχολεία που έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό μαθητών ανά τμήμα βρίσκονται κυρίως εντός των πόλεων Πύργου και Αμαλιάδας, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στα περιφερειακά σχολεία του Νομού. Η κατάσταση όσο αφορά την στελέχωση των σχολείων είναι σαφώς καλύτερη καθώς σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές αυτή τη στιγμή καταγράφονται ελλείψεις σε ορισμένες ειδικότητες ενώ ανοιχτό είναι και το ζήτημα των αδειών ειδικού σκοπού που αναμένεται ωστόσο να ρυθμιστεί άμεσα.