“ΧΡΟΝΟΣ” ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Φοιτητικές πορείες και στην Κομοτηνή για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

  • Παρασκευή, 12 Μαρτίου, 2021 - 06:24

Πραγματοποιήθηκαν δύο φοιτητικές πορείες στο κέντρο της Κομοτηνής με σημείο εκκίνησης την κεντρική Πλατεία Ειρήνης στις 10/03 το μεσημέρι. Οι συγκεντρωμένοι δήλωσαν την αντίθεσή τους στον νόμο Κεραμέως που προβλέπει μεταξύ άλλων την πανεπιστημιακή αστυνόμευση, ενώ ζήτησαν και το άνοιγμα των Πανεπιστημίων που εδώ και καιρό λειτουργούν μόνο με την διαδικασία της τηλεκπαίδευσης. Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν χθες σε πολλά σημεία της χώρας.

Στην μια πορεία των φοιτητών να σημειωθεί ότι συμμετείχαν και τοπικοί φορείς και σωματεία, μετά από σχετικό κάλεσμα που είχε γίνει από τον Σύλλογο Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών (ΣΟΦΕΚ) για συμπόρευση.

Συντονιστικό Κατάληψης Πρυτανείας ΔΠΘ: «Με ΜΑΤ και Βία δεν γίνεται παιδεία»

Πραγματοποιήθηκε πρώτα πορεία του Συντονιστικού της Κατειλημμένης Πρυτανείας του ΔΠΘ με σημείο έναρξης την πλατεία Ειρήνης και δήλωσαν μεταξύ άλλων την αντίθεσή τους στον νόμο Κεραμέως, ενώ φώναζαν συνθήματα όπως «Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται παιδεία».

Να υπενθυμίσουμε ότι η κατάληψη της Πρυτανείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Πριν δύο ημέρες είχε υπήρξε μια λιτή ανακοίνωση από το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος που ανέφερε τα εξής: «Το πρυτανικό συμβούλιο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στην αριθ. 86/9-3-2021 έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε να καλέσει τους φοιτητές να σταματήσουν άμεσα την κατάληψη του Κεντρικού Κτιρίου Διοίκησης (Πρυτανεία), καθώς η συνεχιζόμενη για 8η μέρα κατάληψη δημιουργεί σοβαρά προβλήματα που οδηγούν στην αναστολή, ουσιαστικά, της λειτουργίας του σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, και υπονομεύει το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο».

Η απάντηση του Συντονιστικού της Κατάληψης της Πρυτανείας καλεί τον Πρύτανη Αλέξανδρο Πολυχρονίδη να επισκεφθεί την κατάληψη σήμερα στις 15:30 και να δώσει απαντήσεις στα αιτήματα των φοιτητών.

Πορεία με την συμμετοχή φορέων και σωματείων

Λίγα λεπτά μετά την πρώτη πορεία πραγματοποιήθηκε και δεύτερη φοιτητική πορεία από τον Σύλλογο Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής (ΣΟΦΕΚ) και από τον Σύλλογο Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης. Στην συγκεκριμένη πορεία συμμετείχαν επίσης η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής (ΕΝΙΔΥΚ), το Νομαρχιακό Τμήμα Ροδόπης της ΑΔΕΔΥ, καθώς και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες», ενώ επίσης η συγκεκριμένη πορεία είχε σημείο έναρξης της πλατεία Ειρήνης.

Οι φοιτητές ζητούν να μην εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως στα Πανεπιστήμια και για άλλη μια φορά τόνισαν ότι «αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά». Παράλληλα, φωνάζοντας συνθήματα ζητούσαν την επαναλειτουργία των σχολών και την επιστροφή στην δια ζώσης διδασκαλία.

«Η κυβέρνηση πέρασε το νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη το οποίο αλλάζει το πανεπιστήμιο, όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Φέρνει τα ΜΑΤ στις σχολές για να δέρνουν τους φοιτητές, μειώνει κατά 30% τους φοιτητές στην δημόσια δωρεάν Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι φοιτητές ένα χρόνο τώρα βιώνουν το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης και η διδαχτική διαδικασία έχει μινιμαλιστεί στο να καθόμαστε σε έναν υπολογιστή και να μας μιλάει ένας διδάσκοντας», είπε μεταξύ άλλων κατά τον χαιρετισμό του το μέλος του ΣΟΦΕΚ Παναγιώτης Ντέκας.

Ο Γιώργος Γκογκομήτρος αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης στον δικό του λόγο τόνισε μεταξύ άλλων «Χαιρετίζουμε όλες τις κινητοποιήσεις των φοιτητών που έγιναν το προηγούμενο διάστημα ενάντια στον απαράδεκτο νόμο για την παιδεία που ψηφίστηκε τελικά στην Βουλή από την κυβέρνηση της ΝΔ. Καταδικάζουμε την περικύκλωση του ΑΠΘ από αστυνομικές δυνάμεις. Τους το λέμε καθαρά ο αυταρχισμός και η προσπάθεια επιβολής φόβου δεν θα περάσει. Οι φοιτητές θα βγούμε νικητές».

Με την σειρά του ο πρόεδρος της ΕΝΙΔΥΚ Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος ανέφερε «ότι η ΕΝΙΔΥΚ καταδικάζει το κρεσέντο τρομοκρατίας που ξεδιπλώθηκε την προηγούμενη Κυριακή στην Νέα Σμύρνη. Ούτε στην Νέα Σμύρνη ούτε πουθενά η καταστολή δεν μας σταματά. Ένας χρόνος κλειστά Πανεπιστήμια ως εδώ το σωματείο μας στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των φοιτητών που ένα χρόνο τώρα βρίσκονται μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον».

Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε ο Στέφανος Μακρυγιάννης εκ μέρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες». «Ο Σύλλογος των Εκπαιδευτικών και το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ στηρίζουν και συμμετέχουν στην σημερινή κινητοποίηση. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μοιάζουν πάρα πολύ με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο του λαού και το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου. Ένα χρόνο σχολεία και σχολές είναι κλειστά γιατί δεν έχουν παρθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να είναι ανοιχτά και ασφαλή», σημείωσε.

Ανδρέας Αγελαρίδης