Διαδικτυακό εργαστήριο Erasmus+ για τη Συμμετοχική μάθηση και την Ψηφιακή Αφήγηση από τη Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης

Πεδίο ανταλλαγής εμπειριών και διδακτικών μεθόδων

Με επιτυχία διεξάγεται το πρόγραμμα των τρίωρων διαδικτυακών συναντήσεων, στο πλαίσιο του εργαστηρίου DEPAL του Erasmus+ προγράμματος, που διοργανώνει η Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης ως εταίρος του έργου.

Το εργαστήριο έχει ως στόχο να αναδείξει την αξία της Συμμετοχικής Μάθησης και της Ψηφιακή Αφήγησης ιστοριών μέσα από βιωματικές δραστηριότητες σχεδιασμένες ειδικά σε  συνθήκες τηλεκπαίδευσης.

Το παρακολουθούν 16 εκπαιδευτικοί από σχολεία και υποστηρικτικές  δομές των Κυκλάδων, αλλά και από νησιά όπως η Ρόδος, η Σάμος και η Χίος. Το εργαστήριο είναι βιωματικό και λειτουργεί ως πεδίο ανταλλαγής εμπειριών και διδακτικών μεθόδων. Μέσα από την αφήγηση ιστοριών αναδεικνύεται η σημασία τους του στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να τις εντάξουν πιο ενεργά στην προσπάθεια τους να οργανώσουν ένα μάθημα πιο συμμετοχικό και μαθητοκεντρικό.

Ανάπτυξη μιας εκπαιδευτικής κοινότητας που αλληλεπιδρά

Στο τρίτο μέρος του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν μέσα σε ομάδες, ανταλλάσοντας απόψεις για την αξία της ιστορίας ως εκπαιδευτικό εργαλείο. Στη συνέχεια δημιούργησαν τις δικές τους ατομικές και ομαδικές ιστορίες που στις επόμενες δύο συναντήσεις (27/3 και 3/4) θα τις επεξεργαστούν και θα δημιουργήσουν τη δική τους ψηφιακή ιστορία. Ο συνδυασμός της εικόνας και της αφήγησης μέσω της ψηφιακής επεξεργασίας θα κάνει το μήνυμα πιο εύληπτο.

Οι εκπαιδεύτριες και οι συμμετέχοντες με ενθουσιασμό βλέπουν να αναπτύσσεται μια εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία παρότι δε θα έχει άμεσα την ευκαιρία να αλληλεπιδράσει δια ζώσης, εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες της τεχνολογίας για να αλληλεπιδράσει σ` ένα ψηφιακό περιβάλλον.