Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σύρου, Τήνου, Μυκόνου

"Συνεχής αγώνας για Υγεία, Μόρφωση, Εργασιακά και Κοινωνικά Δικαιώματα"

  • Πέμπτη, 15 Απριλίου, 2021 - 12:50

Με συμπληρωμένο έναν και πλέον χρόνο απ’ την έναρξη της πανδημίας, αυτό που εύκολα  γίνεται αντιληπτό είναι η εγκληματικά ελλειμματική αντιμετώπισή της απ’ την κυβέρνηση, η οποία οδηγείται σε αλλεπάλληλες παλινωδίες, με αλληλοαναιρούμενες οδηγίες,  κρατώντας ταυτόχρονα σε συνθήκες παρατεταμένου εγκλεισμού όλη την κοινωνία.

Στον τομέα της υγείας φέρει βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή δραματική εικόνα των νοσοκομείων, τη μετατροπή ολόκληρων δομών σε νοσοκομεία μίας νόσου, τους δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, τη διασπορά του ιού στην κοινότητα και τον υψηλό βαθμό θνητότητας, αγκιστρωμένη στην ιδεοληπτική στρατηγική απαξίωσης και υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας και ακολουθώντας την πολιτική περικοπών των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Στον τομέα της παιδείας δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, αναγκαζόμενη εκ των πραγμάτων στην υιοθέτηση της τακτικής του «ακορντεόν» και στην εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, την κοινωνικοποίηση και την ψυχοσυναισθηματική υγεία αυτών και των οικογενειών τους , εντείνοντας τις εκπαιδευτικές ανισότητες και αυξάνοντας τα μαθησιακά κενά, ειδικότερα για τα παιδιά των φτωχών και λαϊκών στρωμάτων.

Το μόνο «μέτρο» που ανακοίνωσε τώρα η κυβέρνηση για να ανοίξει τα Λύκεια είναι τα self–test, μεταφέροντας για ακόμη μια φορά τις δικές της ευθύνες στους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και κουνώντας το δάχτυλο περί υποχρεωτικότητας βεβαιώσεων.

Άλλωστε η πολιτική της κυβέρνησης εδώ και έναν χρόνο κινείται αταλάντευτα στις ράγες του αντιδραστικού δόγματος της «ατομικής ευθύνης», της καταστολής και της  αστυνομοκρατίας, ενοχοποιώντας τον λαό και τη νεολαία ακόμα και για την αύξηση των κρουσμάτων. Πουθενά, όμως, δε γίνεται λόγος για τις δικές της τρομακτικές ευθύνες, για την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων στα σχολεία και στις μεγάλες επιχειρήσεις, για τον συνωστισμό στα ΜΜΜ, για την υποστελέχωση των νοσοκομείων, για την ανύπαρκτη πρωτοβάθμια υγεία, για τις ΜΕΘ που υπολείπονται αριθμητικά αρκετά απ’ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο  και τους δεκάδες διασωληνωμένους χωρίς την αναγκαία νοσηλευτική υποστήριξη.

Επιπλέον, σε αυτήν την ακραία υγειονομική συνθήκη, με την αβεβαιότητα στα ύψη, η κυβέρνηση επιμένει στη νομοθέτηση και εφαρμογή  του αντιδραστικού-αντιεκπαιδευτικού πλαισίου που ορθώνει ταξικούς φραγμούς και αποκλεισμούς στη μόρφωση και εισάγει τον αυταρχισμό και την πειθάρχηση-τιμωρία ως «παιδαγωγικά μέσα» (Τράπεζα Θεμάτων, αλλαγή του εξεταστικού συστήματος για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ, Πανεπιστημιακή Αστυνομία), ενώ με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των σχολικών μονάδων και τον χαρακτηρισμό σχολείων ως  Πρότυπα- Πειραματικά, το Υπουργείο Παιδείας  επιχειρεί να περάσει από το παράθυρο την κουλτούρα της αξιολόγησης - χειραγώγησης στο σχολείο.

Στον τομέα της εργασίας, με την περαιτέρω περικοπή εργασιακών κεκτημένων  και τον επερχόμενο αντι-συνδικαλιστικό νόμο συνεχίζεται η επίθεση στα εργασιακά, κοινωνικά, πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες, όπως αυτό της συγκέντρωσης και διαδήλωσης, μαζί με την  κρατική καταστολή και την αστυνομοκρατία.

Απέναντι σε όλα αυτά συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για ανοιχτά κι ασφαλή σχολεία, διεκδικώντας:

o   Την ουσιαστική στήριξη του δημόσιου σχολείου, αύξηση των δαπανών για την παιδεία,  έως 15 μαθητές στο τμήμα ανάλογα με τα τ.μ. των αιθουσών, καθαριότητα, μαζικά μοριακά τεστ, ιχνηλάτηση, επιδημιολογική επιτήρηση, προτεραιότητα στον εμβολιασμό  των εκπαιδευτικών και  των εργαζομένων στα σχολεία (προσωπικό καθαριότητας, φύλακες, βοηθητικό προσωπικό κ.λπ.) που επιθυμούν, ενημέρωση και δικαίωμα επιλογής εμβολίου.

 

o   ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ και κάλυψη όλων των κενών, υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας, αναδιάταξη και μείωση της ύλης.

 

Ταυτόχρονα μαζί με τους υγειονομικούς και όλο τον λαό διεκδικούμε :

·     Πλήρη επίταξη ΤΩΡΑ, των κρεβατιών, των κλινικών, των εργαστηρίων, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, των κρεβατιών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα μαζί με το προσωπικό ώστε να ενταχθούν στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

·      Ένταξη όλων των μονάδων υγείας στρατιωτικών, πανεπιστημιακών και ιδιωτικών νοσοκομείων σε ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

·  Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και υγειονομικών και ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας.

Ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που δημιούργησε  και όξυνε η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση!

Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και του δημόσιου σχολείου.

Ανοιχτά σχολεία με όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα.

Message 1 of 557