Με self-test και αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα το “δίχτυ προστασίας” για την πρόληψη της διασποράς, αλλά και δημιουργία ειδικών εξεταστικών κέντρων για την εξυπηρέτηση των υποψηφίων

Επιχειρησιακή προετοιμασία για τη διεξαγωγή των Πανελληνίων

Προσοχή και αυτοπροστασία στους υποψηφίους και τις οικογένειές τους συστήνει ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων
  • Παρασκευή, 4 Ιουνίου, 2021 - 06:20

Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Κυκλάδων, ενόψει της έναρξης των Πανελληνίων εξετάσεων, που θα διεξαχθούν στις 14 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και 15 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Με ιδιαίτερη προσοχή προσεγγίζεται και φέτος η διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων, δεδομένης της συνεχιζόμενης επέλασης της πανδημίας στη χώρα μας. Στο πλαίσιο των μέτρων που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Παιδείας, οι υποψήφιοι θα πρέπει να φέρουν στα εξεταστικά κέντρα βεβαίωση αρνητικού τεστ, ενώ δίνονται οδηγίες και για την αντιμετώπιση των υποψηφίων που ενδεχομένως βρεθούν θετικοί στον Covid-19 κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου.

Από την πλευρά τους τα στελέχη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, προχωρούν στην προετοιμασία των εξεταστικών κέντρων, με έμφαση στην τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων, με στόχο τη διασφάλιση της υγείας μαθητών και καθηγητών, σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε στην εφημερίδα, ο Διευθυντής της υπηρεσίας, κ. Ξενοφών Βαμβακερός.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Προ ημερών, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε το υγειονομικό πρωτόκολλο, βάσει του οποίου θα διεξαχθούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις. Η οριστικοποίηση των μέτρων συζητήθηκε στην Επιτροπή των Ειδικών Επιστημόνων, με τη συμμετοχή της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Κύριο μέτρο πρόληψης και αποφυγής της διάδοσης του ιού μέσα στα εξεταστικά κέντρα αποτελεί και πάλι η μέθοδος της διενέργειας self test.

Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες, οι υποψήφιοι, καθώς και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που συμμετέχουν στη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων, θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid test). Το πρώτο test για τους υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων θα γίνει την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Πέμπτη 10 έως και την Κυριακή 13 Ιουνίου. Το δεύτερο test για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων θα γίνει την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Παρασκευή 18 μέχρι την Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021. Για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων το δεύτερο test θα γίνει το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από το Σάββατο 19 μέχρι την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021.

Τα δύο πρώτα δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ για τη συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις διατίθενται στους υποψηφίους από τα φαρμακεία ήδη από τη Δευτέρα 31 Μαΐου έως και το Σάββατο 5 Ιουνίου 2021.

Υποψήφιοι, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr και υποχρεούνται να φέρουν μαζί τους το ηλεκτρονικό αποδεικτικό ή τη χειρόγραφη βεβαίωση, κατά την προσέλευσή τους στο εξεταστικό κέντρο κάθε ημέρα εξετάσεων.

Όπως διευκρινίζεται, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν rapid-test σε δημόσια δομή. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, ο υποψήφιος/εκπαιδευτικός λαμβάνει σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και προσέρχεται στο εξεταστικό κέντρο. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις το Σεπτέμβριο, κατόπιν αίτησής τους, προσκομίζοντας το αποδεικτικό του εργαστηριακού αποτελέσματος. Υποψήφιοι ή/και εκπαιδευτικοί αίθουσας εξεταστικού κέντρου, στην οποία διαγνώστηκε επιβεβαιωμένο/-α κρούσμα/-τα κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων συνεχίζουν κανονικά τη συμμετοχή στις εξετάσεις. Ως προς τους εκπαιδευτικούς που θα συμμετέχουν στη διεξαγωγή των εξετάσεων, σε περίπτωση επιβεβαιωμένου θετικού κρούσματος, θα υπάρχει πρόβλεψη αντικατάστασης.

Σε περίπτωση που κάποιος από τους διαμένοντες στο ίδιο σπίτι με υποψήφιο/-α βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, ο/η υποψήφιος/-α μπορεί να συμμετέχει στις Πανελλαδικές εξετάσεις με την επίδειξη αρνητικού εργαστηριακού αποτελέσματος (PCR ή rapid-test).

Σε περίπτωση που κάποια περιοχή της χώρας χαρακτηριστεί «κόκκινη» εν μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων, οι εξετάσεις θα συνεχίζονται κανονικά με την προσκόμιση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid test) από υποψήφιους και εκπαιδευτικό προσωπικό.

Σημειώνεται, ότι συμμετοχή στις επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, όσον αφορά στον κορωνοϊό, προβλέπεται μόνο εφόσον υπάρχει εργαστηριακά αποδεδειγμένη ασθένεια COVID-19 του ίδιου του υποψηφίου.

Κατά την διάρκεια των εξετάσεων, θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας από υποψηφίους, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό εντός των εξεταστικών κέντρων και στους εξωτερικούς χώρους τους, και εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό (επαρκής φυσικός αερισμός των αιθουσών, αποφυγή συγχρωτισμού, τήρηση αποστάσεων και προσωπικών κανόνων υγιεινής-χρήση αντισηπτικού καθώς και σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών).

Κατά την εξέταση του μαθήματος «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» επιτρέπεται η χρήση πνευστών και κρουστών οργάνων, ωστόσο θα πρέπει να τηρείται απόσταση τριών μέτρων μεταξύ εξεταζομένων και εξεταστών πίσω από το παραβάν, και τα μουσικά όργανα θα πρέπει μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης κάθε υποψηφίου να καθαρίζονται με απολυμαντικό υγρό.

Για τις πρακτικές δοκιμασίες ΤΕΦΑΑ τόσο τα όργανα εξέτασης όσο και ο βοηθητικός εξοπλισμός απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση, ενώ τηρείται απόσταση μεταξύ των υποψηφίων στους χώρους προετοιμασίας ή προθέρμανσης.

Τέλος, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, συνιστάται στους συγγενείς των υποψηφίων να μην συνωστίζονται έξω από το χώρο του εξεταστικού κέντρου.

Σε διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπουργείου, τονίζονται, μεταξύ άλλων τα εξής:

Το πρώτο τεστ για τους υποψηφίους των γενικών και επαγγελματικών λυκείων θα γίνει την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος από την Πέμπτη 10 έως και την Κυριακή 13 Ιουνίου.

Το δεύτερο τεστ για τους υποψηφίους των γενικών λυκείων θα γίνει την Παρασκευή 18 Ιουνίου του 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος από την Παρασκευή 18 μέχρι τη Δευτέρα 28 Ιουνίου.

Για τους υποψηφίους των επαγγελματικών λυκείων το δεύτερο τεστ θα γίνει το Σάββατο 19 Ιουνίου με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος από το Σάββατο 19 μέχρι την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021.

Το πρόγραμμα των Πανελληνίων

Υπενθυμίζεται, ότι για τα ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια, οι εξετάσεις ξεκινούν τη Δευτέρα, 14 Ιουνίου με την εξέταση στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας για όλες τις Ομάδες Προσανατολισμού.

Την Τετάρτη, 16 Ιουνίου, εξετάζονται τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών, των Μαθηματικών και της Βιολογίας.

Την Παρασκευή, 18 Ιουνίου, εξετάζονται η Κοινωνιολογία, η Χημεία και η Πληροφορική.

Την Τρίτη, 22 Ιουνίου, εξετάζονται τα μαθήματα της Ιστορίας, της Φυσικής και της Οικονομίας.

Για τα ημερήσια και εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ), οι εξετάσεις ξεκινούν την Τρίτη, 15 Ιουνίου, με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.

Την Πέμπτη, 17 Ιουνίου, εξετάζονται τα Μαθηματικά (Άλγεβρα).

Το Σάββατο, 19 Ιουνίου, εξετάζονται τα μαθήματα Ανατομία-Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών και Αρχές Βιολογικής Γεωργίας.

Την Τετάρτη, 23 Ιουνίου, οι μαθητές θα εξεταστούν στα μαθήματα Ηλεκτροτεχνία ΙΙ, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο-Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία-Εφαρμογές και Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης.

Την επομένη, 24 Ιουνίου, εξετάζονται Υγιεινή, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ) και Στοιχεία Μηχανών.

Την Παρασκευή, 25 Ιουνίου, εξετάζονται τα μαθήματα Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ και Ναυτικές Μηχανές.

Το Σάββατο, 26 Ιουνίου, τα μαθήματα Τεχνολογία Υλικών, Οικοδομική, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ) ΙΙ, και Ψηφιακά Συστήματα.

Τελευταία μέρα της εξεταστικής περιόδου για τα ΕΠΑΛ είναι η Δευτέρα, 28 Ιουνίου, με την εξέταση των μαθημάτων Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών και Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.

Πάνω από 1.100 υποψήφιοι συνολικά στις Κυκλάδες

Σχετικά με την επιχειρησιακή προετοιμασία για τις εξετάσεις, τις ενέργειες για την πρόληψη της διασποράς, αλλά και τα στοιχεία σχετικά με τους φετινούς υποψήφιους και τα εξεταστικά κέντρα, μίλησε στην εφημερίδα ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, κ. Ξενοφών Βαμβακερός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος στα νησιά των Κυκλάδων πρόκειται να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις 735 παιδιά, προερχόμενα από τα Γενικά Λύκεια και 416 παιδιά προερχόμενα από τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Συγκεκριμένα για το νησί της Σύρου, στις πανελλήνιες θα συμμετέχουν 109 παιδιά από το Γενικό Λύκειο και 86 από το ΕΠΑΛ.

Σε Παγκυκλαδικό επίπεδο φέτος υπάρχουν 10 εξεταστικά κέντρα στα νησιά για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, ενώ φέτος είναι λιγότερα τα εξεταστικά κέντρα για τα Γενικά Λύκεια, λόγω κτιριακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες σχολικές μονάδες.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κ. Βαμβακερό, υποψήφιοι από τα Κουφονήσια και τη Δονούσα θα μετακινηθούν στη Νάξο, από την Ανάφη στη Θήρα, του Ιδιωτικού ΓΕΛ Μυκόνου στο δημόσιο ΓΕΛ Μυκόνου, του ΓΕΛ Κιμώλου στο ΓΕΛ Μήλου, της Σερίφου στη Σίφνο, της Φολεγάνδρου και της Σικίνου στην Ίο, του ΕΠΑΛ Σίφνου στη Μήλο. Όσον αφορά δε στα Εσπερινά ΕΠΑΛ, θα εξεταστούν στις δομές των ημερήσιων ΕΠΑΛ. Αναφορικά με τα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια, οι υποψήφιοι θα μεταβούν στα εξεταστικά κέντρα των οικείων ΕΠΑΛ.

Μάλιστα, στη Σύρο διαμορφώθηκε ειδικό εξεταστικό κέντρο για τους υποψηφίους όλων των Κυκλάδων (22 άτομα) που θα εξεταστούν προφορικά, πέραν όσων επέλεξαν, λόγω ευκολίας στις μετακινήσεις, να εξεταστούν στην Αττική. Όπως τόνισε ο κ. Βαμβακερός, ο ίδιος επικοινώνησε με τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα άτομα που έχουν επιλέξει εξεταστικά κέντρα της Αττικής, θα είναι εγγεγραμμένα και θα αναμένονται εκεί για τις εξετάσεις τους. Καθησύχασε βέβαια, υπογραμμίζοντας ότι οι υποψήφιοι, που εξετάζονται προφορικά, ακόμη κι αν βρεθούν σε λάθος εξεταστικό κέντρο, γίνονται δεκτοί με τα στοιχεία τους και το σύστημα ενημερώνεται αυτόματα και άρα δεν υπάρχει πρόβλημα για την εγκυρότητα της βαθμολόγησής τους.

Τέλος, αναφορικά με τα εξεταστικά κέντρα, ο κ. Βαμβακερός ενημέρωσε, πως για την εξέταση του ειδικού μαθήματος των Αγγλικών, για το οποίο οι υποψήφιοι όλων των Κυκλάδων έπρεπε να μεταβούν στη Σύρο, υπήρξε μέριμνα, ώστε να υπάρξει και δεύτερο εξεταστικό κέντρο στη Σαντορίνη. Έτσι, οι υποψήφιοι των νοτίων Κυκλάδων θα μεταβούν στο εξεταστικό κέντρο της Θήρας για την εξέτασή τους στα Αγγλικά, ενώ οι υπόλοιποι στο εξεταστικό κέντρο της Σύρου. Εξαίρεση, θα αποτελέσουν οι υποψήφιοι που έχουν επιλέξει να εξεταστούν σε περισσότερα ειδικά μαθήματα, καθώς για τα υπόλοιπα ειδικά, η εξέταση πραγματοποιείται σε κέντρα της Αττικής και ως εκ τούτου επέλεξαν να μετακινηθούν στην πρωτεύουσα και για το ειδικό μάθημα των Αγγλικών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι μετακινήσεις των υποψηφίων σε εξεταστικά κέντρα εκτός των οικείων νησιών τους, αποζημιώνονται από την πολιτεία, με ένα ποσό της τάξεως περίπου των 300 ευρώ.

Αυστηρότατη τήρηση των υγειονομικών κανόνων και σύσταση για μεγάλη προσοχή

Όσον αφορά στη διαχείριση της διασποράς της πανδημίας, ο Διευθυντής της Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων υπογράμμισε, πως όλοι οι υγειονομικοί κανόνες αναμένεται να τηρηθούν πολύ αυστηρά.

Σχετικά με τα τμήματα της Γ’ Λυκείου στις Κυκλάδες, τα οποία είχαν κλείσει λόγω κρούσματος/κρουσμάτων, όπως τόνισε, η περίοδος της υποχρεωτικής τους καραντίνας λήγει σε μερικές ημέρες. Επιπλέον, από χτες, τα παιδιά σταμάτησαν να προσέρχονται στις σχολικές αίθουσες ενόψει πανελληνίων και άρα δεν υπάρχει κίνδυνος για τη διασπορά εντός σχολικών αιθουσών για τα τμήματα της τελευταίας τάξης Λυκείου. Ταυτόχρονα, υπάρχει και το ισχύον πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου θετικού κρούσματος κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου.

Ειδικά για τα σχολεία της Σύρου, που το τελευταίο διάστημα είχαν περιπτώσεις μαθητών θετικών στον covid-19, ο κ. Βαμβακερός ενημέρωσε, πως η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο, τα νέα κρούσματα μηδενίστηκαν και ότι οι μαθητές θα μπορέσουν, άνευ απροόπτου, να δώσουν εξετάσεις χωρίς κανένα πρόβλημα.

Προβληματισμός, υπάρχει για την περιοχή του Κορθίου Άνδρου, όπου υπάρχει έξαρση της διασποράς, με τον κ. Βαμβακερό να παρεμβαίνει προκειμένου να διατηρηθεί το εξεταστικό κέντρο στο Κόρθι, ώστε οι υποψήφιοι εκεί να μη χρειαστεί να μεταβούν σε άλλα εξεταστικά κέντρα του νησιού, μία ενέργεια που ικανοποίησε και τους ίδιους τους γονείς των μαθητών.

Όπως τόνισε ο Διευθυντής της Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, συνίσταται πολύ μεγάλη προσοχή και αυτοπροστασία, τόσο από τα ίδια τα παιδιά, όσο και από τις οικογένειες των υποψηφίων, ώστε να προστατευθούν αφενός οι ίδιοι οι μαθητές που θα κληθούν μέσα σε μία δύσκολη συγκυρία να συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις και αφετέρου οι εκπαιδευτικοί, ο αριθμός των οποίων δεν επιτρέπει μεγάλο αριθμό απωλειών.

Στους υποψήφιους και τις οικογένειές τους ευχήθηκε ψυχραιμία, σύνεση και καλά αποτελέσματα.

 

Ετικέτες: