Προχωρά ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12 – 17 ετών στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου και καταγράφεται μέχρι σήμερα μικρός αριθμός κρουσμάτων στα σχολεία του νομού

Κυκλάδες: Ελάχιστοι οι αρνητές γονείς ενώ εμβολιάζονται μαθητές

Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου: Παιδιά που οι γονείς τους δεν επιτρέπουν να πάνε σχολείο, λαμβάνουν απουσία

Με τη λειτουργία του συνόλου των σχολικών τμημάτων των Κυκλάδων συμπληρώνονται οι δύο πρώτες εβδομάδες της φετινής σχολικής χρονιάς, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει χαμηλός, με τη μοναδική απώλεια που καταγράφεται, να αφορά τους λίγους σε αριθμό μαθητές που οι αρνητές – γονείς δεν επιτρέπουν να πάνε στα σχολεία τους και οι οποίοι παίρνουν απουσίες.

Παράλληλα, “τρέχει” με σταθερή ροή ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας από 12 έως και 17 ετών, με το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου να υποδέχεται καθημερινά γονείς και μαθητές που λαμβάνουν τα εμβόλια της Pfizer.

Αναφορικά με το θέμα της ενίσχυσης του εμβολιασμού των μαθητών δε, πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη τα Υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Εσωτερικών με τους Δήμους της χώρας (ΚΕΔΕ και ΠΕΔ) προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί πλατύτερα η κοινότητα των γονέων και να επιδιώξει τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό σε μεγάλο αριθμό παιδιών. Η συνεργασία των πλευρών της κυβέρνησης με τους Δήμους αναμένεται να προσδιοριστεί αναλυτικότερα προς κάθε Δήμο, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων που γνωστοποίησαν από κοινού τα τρία Υπουργεία.

Εμβολιασμός: Προστασία της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας

Ειδικότερα, η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε προχθές και όπως έγινε γνωστό, η διαδικτυακή συνάντηση διοργανώθηκε “με στόχο τη σύμπραξη των συναρμόδιων Υπουργείων και των Δήμων, ώστε να συζητηθούν επιπρόσθετοι τρόποι ενημέρωσης των γονέων και των κηδεμόνων για τον εμβολιασμό κατά της Covid -19, ώστε να προστατευθούν πρωτίστως τα ίδια τα παιδιά, το κοινωνικό σύνολο και η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία”.

Συγκεκριμένα, οι βασικές κατευθύνσεις βάσει των οποίων θα κινηθούν οι Δήμοι για την αύξηση των εμβολιασμών στις ηλικίες 12 – 17 ετών είναι οι εξής: α. Διοργάνωση εκδηλώσεων/τηλεδιασκέψεων με παιδιάτρους, γονείς και κηδεμόνες, μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας ώστε να δοθούν επιστημονικές απαντήσεις σε ερωτήματα. β. Αναπαραγωγή ενημερωτικού υλικού που διαθέτει το Υπουργείο και αφορούν ενδεικτικά σε ερωτήσεις και απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Διοικητής Νοσοκομείου Σύρου: Σταθερή ροή για τους 12 – 17 ετών. Ιατροί απαντούν στους γονείς

Αναφορικά με την πορεία του εμβολιασμού στις Κυκλάδες και τη Σύρο για την ηλικιακή κατηγορία από 12 έως και 17 ετών, ρωτήθηκε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλης Ζουλουφός.

“Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι ο εμβολιασμός της κατηγορίας 12 – 17 ετών προχωρά. Είναι σημαντικό πως έρχονται μαθητές με γονείς και εμβολιάζονται. Είναι μία αισιόδοξη εικόνα. Άρα, προχωράμε και στη Σύρο με τις μικρότερες ηλικίες” γνωστοποίησε ο κ. Ζουλουφός, ο οποίος σημείωσε μάλιστα πως αρκετοί από τους γονείς μικρών παιδιών ζητούν ενημέρωση και από ιατρούς του Νοσοκομείου.

“Αυξάνονται τα τηλεφωνήματα από γονείς προκειμένου να πληροφορηθούν για τον εμβολιασμό στα παιδιά. Διαπιστώνουμε πως διατυπώνονται εύλογα ερωτήματα και απαντώνται αρμοδίως από το ιατρικό προσωπικό μας” δήλωσε ο Διοικητής, σχολιάζοντας ακόμη πως ο πρώτος μήνας των εμβολιασμών σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, εξελίσσεται σταθερά.

“Έχουμε εμβολιάσει αρκετά παιδιά σε αυτές τις ηλικίες και σταθερά προχωρούν τα ραντεβού. Βλέπουμε πως υπάρχει μία σταθερή ροή από την αρχή του προγραμματισμού των ραντεβού γι αυτές τις ηλικίες. Άρα, είναι ασφαλές να πούμε πως παρατηρούμε αύξηση των εμβολιασμών στα παιδιά” ανέφερε, προσθέτοντας ακόμη πως, σίγουρα η αύξηση των ραντεβού προκύπτει και λόγω ανοίγματος των σχολείων.

“Αυξάνεται λόγω λειτουργίας των σχολείων και επειδή γεννάται φόβος για διασπορά του ιού. Σίγουρα παίζει ρόλο το άνοιγμα των σχολείων. Βέβαια, μετρά πολύ ως παράδειγμα στα παιδιά το αν έχουν εμβολιαστεί οι ίδιοι οι γονείς” υπογράμμισε ο Μιχάλης Ζουλουφός, εξηγώντας πως σήμερα, σε τοπικό επίπεδο δεν είναι διαθέσιμα τα στατιστικά στοιχεία προς γνωστοποίηση, αφού η πλατφόρμα στέλνει αναλυτικά τα δεδομένα απευθείας στο Υπουργείο Υγείας, από το οποίο και γίνεται η διαχείρισή τους.

Σε χαμηλό επίπεδο τα κρούσματα. Θετικό και 9χρονο παιδί στη Σύρο

Καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ημερών καταγράφεται χαμηλός ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Σύρο και σε αρκετά νησιά των Κυκλάδων, στα οποία η τουριστική σεζόν έχει ολοκληρωθεί.

Ωστόσο, προχθές στη Σύρο προέκυψαν περί τα 10 θετικά κρούσματα. Σύμφωνα με τον κ. Ζουλουφού δεν διαγνώσθηκαν όλα στο Νοσοκομείο Σύρου, αλλά ένα εξ αυτών αφορά σε μικρό παιδί ηλικίας 9 ετών.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ζουλουφός ανέφερε τα εξής: “Από Δευτέρα σε Τρίτη είχαμε ένα θετικό rapid test. Ήταν ένα μικρό παιδί ηλικίας 9 ετών. Όπως επίσης είχαμε και έναν θετικό 26χρονο.

Σε αυτά τα στοιχεία προφανώς θα πρέπει να προστέθηκε και ο αριθμό από τις μονάδες του ΕΟΔΥ και από τα ιδιωτικά ιατρεία – μικροβιολογικά. Μην ξεχνάμε ότι τεστ γίνονται και στα σταθερά σημεία του ΕΟΔΥ και στα ιδιωτικά ιατρεία”.

Σύρος: Καμία νοσηλεία μαθητή μέχρι σήμερα

Παρακάτω ρωτήθηκε και για το αν έχουν δοθεί ιδιαίτερες κατευθύνσεις προς τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων πανελλαδικά και ως εκ τούτου και σε επίπεδο νομού αλλά και στη Σύρο, σχετικά με την ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού, με φόντο τη λειτουργία πλέον των σχολείων.

“Πριν την έναρξη της σχολικής περιόδου είχαμε λάβει οδηγίες και κατευθύνσεις ως προς την παρατήρηση της πιθανής αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού στα παιδιά λόγω του αγιασμού και με φόντο την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις μετά από διάστημα διακοπών” ανέφερε αρχικά, εξηγώντας παρακάτω πως, “Υπάρχει ένα σχέδιο δράσης για την πιθανή νοσηλεία παιδιών και έχει γνωστοποιηθεί σε όλους μας”.

Ερωτηθείς να απαντήσει αν έχει χρειαστεί νοσηλεία μαθητών μέχρι σήμερα, υπήρξε σαφής: “Με τη συμπλήρωση του Σεπτεμβρίου, διαπιστώνουμε ότι μπορεί να εμφανίστηκαν κρούσματα σε παιδιά, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει χρειαστεί να νοσηλευτούν. Έχουμε αντανακλαστικά και αν προκύψει τέτοια ανάγκη θα ανταποκριθούμε”. Υπενθύμισε δε, πως, στο Νοσοκομείο Σύρου “πλέον έχουμε “πέσει” στις 12 κλίνες Covid-19”.

Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης: Ανοικτά όλα τα τμήματα

Αναφορικά με το πρώτο διάστημα της λειτουργίας των σχολικών μονάδων στις Κυκλάδες, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, Μαρκέλλα Παραμυθιώτου κλήθηκε να απαντήσει για το αν υπήρξαν και εξακολουθούν να υπάρχουν αρνητές γονείς που δεν επιθυμούν να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, αλλά και για την εικόνα των κρουσμάτων στα σχολεία των Κυκλάδων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, “Είχαμε κάποια ζητήματα στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Έγινε γνωστό για μία περίπτωση στη Σύρο. Όμως, σε γενικές γραμμές δεν έχουμε θέματα στις Κυκλάδες”. Συμπλήρωσε δε, πως, “Ούτε κρούσματα έχουμε πολλά στα σχολεία. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε κάποιους αριθμούς κρουσμάτων λίγο αυξημένους όσον αφορά τη μαθητική κοινότητα, αλλά ξανά μειώθηκαν. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία”.

Στην ερώτηση αν έχει απαιτηθεί να κλείσει κάποιο τμήμα σε σχολικές μονάδες των Κυκλάδων, η ίδια υπήρξε σαφής: “Δεν έχει απαιτηθεί να κλείσει κάποιο τμήμα. Είμαστε μακριά από αυτό το σενάριο προς το παρόν. Παρακολουθούμε βέβαια τι γίνεται”.

Η κα Παραμυθιώτου σημείωσε δε, πως το σύνολο της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας τηρεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

“Το έχουν αποδείξει και οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια και οι εκπαιδευτικοί, ότι τηρούν τα μέτρα. Και πέρυσι το ίδιο έγινε. Είναι σημαντικό ότι υπήρξε καλή ενημέρωση και από εμάς προς τους εκπαιδευτικούς για το κομμάτι της πρόληψης. Σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων τηρούν τα μέτρα” σχολίασε, ενώ σημείωσε επιπλέον πως, ειδικά για τα νέα πρωτόκολλα που εκδόθηκαν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, “κάναμε τηλεδιασκέψεις τις πρώτες ημέρες λειτουργίας των σχολείων και τόσο εγώ, όσο και οι Διευθυντές Εκπαίδευσης ενημερώσαμε”.

Περιορισμένες οι περιπτώσεις των αρνητών – γονέων

Εστιάζοντας παρακάτω στην ερώτηση για την ύπαρξη αρνητών γονέων, η ίδια περιέγραψε την κατάσταση για τις Κυκλάδες. Σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας, ανέφερε πως ο νομός έχει ελάχιστες τέτοιες περιπτώσεις.

“Υπάρχουν ευτυχώς λίγες περιπτώσεις γονέων που παραμένουν στην άρνηση. Στις Κυκλάδες υπάρχει πολύ μικρός αριθμός μαθητών που οι γονείς τους δεν τα πηγαίνουν σχολείο. Κι αυτό επειδή αρνούνται να φορέσουν μάσκα και να κάνουν self test. Δυστυχώς” σχολίασε, γνωστοποιώντας πως αυτά τα παιδιά μοιραία χρεώνονται απουσίες.

“Βέβαια, τηρούμε όσα προβλέπονται. Αυτά τα παιδιά παίρνουν κανονικά απουσίες. Εφαρμόζουμε τις αποφάσεις του Υπουργείου. Επαναλαμβάνω όμως πως είναι μικρός ο αριθμός και ευτυχώς ορισμένοι αλλάζουν γνώμη. Θέλει προσπάθεια βέβαια. Προσπαθούμε όλοι με πειθώ κι επιχειρήματα να μεταπείσουμε και αυτούς τους πολύ λίγους σε αριθμό γονείς”.

Οι Δήμοι ανταποκρίνονται στη καθαριότητα

Ακολούθως ρωτήθηκε για τη συνεργασία με την πλευρά των Δήμων όσον αφορά το κομμάτι της καθαριότητας. “Με τους Δήμους έχουμε καλή συνεργασία. Ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους όπως η καθαριότητα των σχολείων που είναι ένα μείζον θέμα. Φροντίζουν για τα αναλώσιμα υλικά όπως τα αντισηπτικά κ.α. και οι Σχολικές Επιτροπές προωθούν τα σχετικά αιτήματα. Δεν έχω καμία διαμαρτυρία σχετικά με αυτό το θέμα” ανέφερε, γνωστοποιώντας παρακάτω και τη συνεργασία με Ιατρικούς Συλλόγους για το κομμάτι της ευαισθητοποίησης σχετικά με τον εμβολιασμό.

Συνεργασία με Ιατρικούς Συλλόγους

“Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας είχαμε ενημέρωση ότι το προσεχές διάστημα θα γίνει κάτι σε συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους. Θα γίνουν τηλεδιασκέψεις και προς γονείς και προς εκπαιδευτικούς για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση” ανέφερε σχετικά, υπενθυμίζοντας πως αντίστοιχη προσπάθεια είχε αναπτυχθεί και πέρυσι.

“Και πέρυσι στον νομό είχαμε συνεργαστεί με τον Ιατρικό Σύλλογο Κυκλάδων και είχαν μιλήσει ιατροί. Αυτό θα γίνει ξανά σε πανελλήνιο επίπεδο. Είναι στα σκαριά και σχεδιάζεται. Θα προχωρήσουμε καλά” δήλωσε η κα Παραμυθιώτου, η οποία έκλεισε τις δηλώσεις της, γνωστοποιώντας τέλος πως στα σχολεία θα έρθουν νέες προμήθειες για self test.

“Θα δοθούν και άλλα self test στα σχολεία για τον έλεγχο και εντοπισμό κρουσμάτων σε εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Αυτό με εντολή του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να εφαρμόζουμε τα πρωτόκολλα σωστά και να πάρουμε μέτρα αν υπάρξει θετικό κρούσμα” τόνισε η ίδια, καταλήγοντας στις δηλώσεις της.

Κάλυψη μαθητών με self test για τον Οκτώβριο

Από τα Γραφεία Τύπου των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας ανακοινώνονται τα παρακάτω για τη διανομή των self test: “Οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα προμηθεύονται από την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου ως και την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου τέσσερα (4) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο επόμενων εβδομάδων (4-17/10) και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.

Υπενθυμίζεται ότι: α. το self-test θα πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, β. ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορoνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες, γ. βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου), δ. οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος (δηλ. κρούσμα σε συμμαθητή), ε. η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες”.