Δωρεά απόφοιτης του σχολείου για τα 100 χρόνια ύπαρξης και λειτουργίας του στο νησί

Έκθεση έργων τέχνης στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου

Επ’ ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων λειτουργίας του 1ου Γυμνασίου Νάξου, η ζωγράφος – αγιογράφος και απόφοιτη του σχολείου, Ειρήνη Σάλτη – Μιχαήλ, προσέφερε σε αυτό δύο έργα τέχνης, που φιλοτέχνησε η ίδια.

Οι δημιουργίες της -αντίδωρο της αγάπης και της μεγάλης ευγνωμοσύνης της προς τον «πνευματικό οδοδείκτη» της, όπως αποκάλεσε το σχολείο, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, εκτέθηκαν στο εργαστήριο Πληροφορικής, τηρουμένων των μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων, όπως ορίζονται στις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Όλοι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν μία πλακέτα πλακέτα (Limoges) με κεντρικό θέμα τον εορτασμό των 100 χρόνων ζωής του 1ου Γυμνασίου Νάξου με ανάγλυφα στοιχεία κι έναν πίνακα ζωγραφικής, διαστάσεων 65 Χ 75 εκατοστών, που φιλοτεχνήθηκε με την τεχνική της ελαιογραφίας σε καμβά και αναπαριστά την Χώρα όπως ακριβώς φαίνεται από το λιμάνι.

Παράλληλα με την ξενάγηση, παρακολούθησαν στιγμιότυπα από την τελετή παράδοσης –παραλαβής των έργων που πραγματοποιήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2021.

«Εύχομαι εκ βάθους ψυχής σε όλα τα στελέχη του σχολείου μας  καλή δύναμη και απαντοχή στις δυσκολίες του λειτουργήματος τους. Είναι βέβαιο ότι κι αυτοί με τη σειρά τους, χτίζουν  μνήμες στις ψυχές των μαθητών για το δικό τους «επέκεινα», ανέφερε, τότε, συγκινημένη η κ. Σάλτη-Μιχαήλ, σημειώνοντας πως το 1ο Γυμνάσιο Νάξου αποτελεί πολύτιμο «φυλακτό» στη ζωή της.

Πνευματικό κέντρο που γαλούχησε πολλές γενιές μαθητών

Τα έργα παρέλαβε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του σχολεία, Ελένη Αγγελή, η οποία ευχαρίστησε τη δημιουργό για την ευγενική χειρονομία της προς το 1ο Γυμνάσιο.

«Το σχολείο μας που ιδρύθηκε  το 1921, ήδη καταμετράει 100 χρόνια παρουσίας- ύπαρξης στη ζωή της πόλης μας, υπήρξε ανέκαθεν πνευματικό κέντρο, που γαλούχησε γενεές μαθητών, οι οποίοι διακρίθηκαν σε όλους τους τομείς της ζωής. Μία τέτοια μαθήτρια υπήρξατε κι εσείς, εξαίρετη ζωγράφος και αξιόλογος άνθρωπος. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που σας γνωρίζουμε, ιδιαίτερα συγκινημένοι για τη δωρεά των έργων σας στο σχολείο μας  και νιώθουμε υπερήφανοι που υπηρετούμε σε αυτό το σχολείο. Τα απερίγραπτης ομορφιάς δημιουργήματά σας, αποτελούν μεγάλη προίκα για το σχολείο μας και  δημιουργούν αυτόματα την πρώτη Συλλογή Έργων Τέχνης του 1ου Γυμνασίου Νάξου. Υποσχόμαστε ότι θα αναδειχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διακοσμώντας  τους  χώρους του σχολείου μας».