Νέος μαθηματικός γρίφος από το 4ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης για τους μαθητές της Σύρου

Ο πύργος του Ανόι

  • Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου, 2021 - 06:21

Σε μια παραλλαγή του παιχνιδιού «Ο Πύργος του Hanoi» βασίζεται το δεύτερο κατά σειρά μαθηματικό πρόβλημα του 4ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, που καλεί τους μαθητές της Ε’ και της ΣΤ’ Δημοτικού από όλη τη Σύρο να ακονίσουν το μυαλό τους για να βρουν τη λύση.

Πρόκειται για μία δράση που επαναλαμβάνεται κάθε 15 ημέρες και στοχεύει στην ανάπτυξη της αλγοριθμικής και μαθηματικής σκέψης.

Η αρχή έγινε με το πρόβλημα που αναγράφεται στον πάπυρο του Rhind. Σύμφωνα με αυτό, τα παιδιά κλήθηκαν να περιγράψουν τον πιο πρακτικό τρόπο ώστε να χωριστούν 3 καρβέλια ψωμί σε 4 ίσες μερίδες, χρησιμοποιώντας μόνο ένα μαχαίρι.

Αυτή τη φορά, οι συμμετέχοντες θα έρθουν αντιμέτωποι με τον Πύργο του Hanoi, ο οποίος αποτελείται από τρεις κάθετες ράβδους και κάποιους στρογγυλούς δίσκους, διαφορετικού μεγέθους. Οι δίσκοι αυτοί μπορούν να μπουν σε οποιαδήποτε ράβδο. Ξεκινώντας, οι δίσκοι βρίσκονται τακτοποιημένοι στην αριστερή ράβδο με φθίνουσα σειρά, ως προς το μέγεθος των δίσκων, σχηματίζοντας ένα κωνικό σχήμα.

Το πρόβλημα δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του 4ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. Στην εικόνα που συνοδεύει την άσκηση, υπάρχουν 4 κύβοι τοποθετημένοι πάνω στο τραπέζι Α από τον μεγαλύτερο στον μικρότερο. Ο ρομποτικός  βραχίονας  μπορεί να μεταφέρει  κύβους  και  να  τους  τοποθετεί  πάνω  στα  3 τραπέζια, π.χ. να πάρει τον κίτρινο κύβο από το Α τραπέζι και να τον τοποθετήσει στο τραπέζι Γ ή στο τραπέζι Β.

Στόχος του ρομποτικού βραχίονα είναι να μεταφέρει ολόκληρη τη στοίβα των κύβων, από το τραπέζι Α στο τραπέζι Γ, ακολουθώντας τους παρακάτω κανόνες:

Μόνο ένας κύβος μπορεί να μετακινηθεί κάθε φορά.

Σε κάθε κίνηση ο βραχίονας μπορεί να μεταφέρει τον κύβο που βρίσκεται στο πάνω μέρος της στοίβας  και να τον τοποθετήσει είτε πάνω σε μια άλλη στοίβα κύβων (που υπάρχει σε άλλο τραπέζι) είτε πάνω σε ένα άδειο τραπέζι.

Δεν μπορεί να τοποθετηθεί μεγαλύτερος κύβος πάνω από μικρότερο κύβο.

Τα παιδιά καλούνται να γράψουν τη σειρά των κινήσεων που πρέπει να κάνει ο βραχίονας ώστε να μεταφερθούν όλοι οι κύβοι από το Α τραπέζι στο Γ και να τοποθετηθούν με την ίδια σειρά (κάτω κάτω ο μπλε, από πάνω του ο πορτοκαλί,  πάνω από αυτόν ο μωβ και στην κορφή της στοίβας ο κίτρινος).

Η λύση του προβλήματος μαζί με τα στοιχεία του κάθε συμμετέχοντα πρέπει να αποσταλούν ως εικόνα, κείμενο ή αρχείο pdf έως την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021.

Υπενθυμίζεται πως υπεύθυνοι της δράσης είναι οι εκπαιδευτικοί Μανώλης Αργυρός και Παύλος Δρούγκας.