Σε συγκινητικό και πανηγυρικό κλίμα έγινε η απονομή πτυχίων στο θέατρο Απόλλων

Στο κατάμεστο θέατρο Απόλλων έγινε χθες η τελετή καθομολόγησης αποφοίτων και απονομής μεταπτυχιακών τίτλων και διπλωμάτων του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων. Οι φοιτητές, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί, οι καθηγητές τους, οι γονείς, οι συγγενείς και οι φίλοι τους βρέθηκαν μετά από δυο χρόνια πανδημίας, όλοι μαζί για την καθιερωμένη αυτή τελετουργία που σηματοδοτεί το τέλος της ανέμελης φοιτητικής ζωής και την αρχή μιας νέας ζωής γεμάτη προκλήσεις κι επιτυχίες.

Στους παρευρισκομένους απευθύνθηκε πρώτος ανεβαίνοντας στο βήμα, ο Αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου, εκφράζοντας τη χαρά του που τους έβλεπε όλους μαζεμένους  μαζί με τους αγαπημένους τους ανθρώπους οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια υποστήριζαν με κάθε τρόπο τα παιδιά ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Η αποφοίτηση από αυτό το τμήμα, όπως είπε, είναι μια εγγύηση επιτυχίας για τη συνέχεια η οποία δεν είναι εύκολη γιατί  ζωή είναι διαφορετική από το προστατευμένο περιβάλλον του πανεπιστημίου. Ωστόσο, ενθάρρυνε τους αποφοίτους λέγοντά τους ότι έχουν πλέον  όλα τα επιστημονικά και ηθικά εφόδια για να ανταπεξέλθουν. Το πανεπιστήμιο που πάντα υποστηρίζει τους αποφοίτους του, θα είναι πάντα κοντά σας, τους επιβεβαίωσε, σε περίπτωση που χρειαστούν την οποιαδήποτε βοήθεια.

“Ευχή όλων μας είναι η δική σας γενιά να τα καταφέρει καλύτερα από τις προηγούμενες”

Αμέσως μετά τον Αντιπρύτανη, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του τμήματος, Διαμιανός Γαβαλάς, ο οποίος καλωσόρισε όλους εκδηλώνοντας τη χαρά και την ανακούφισή του που μετά από δύο χρόνια, το καθιερωμένο τελετουργικό της αποφοίτησης μπόρεσε να πραγματοποιηθεί με το ζεστό χαιρετισμό και την εγκάρδια χειραψία που συνηθίζεται. Αναφέρθηκε και στον ισχυρό συμβολισμό που έχει η συγκεκριμένη ημέρα για όλους.  Συνιστά επανεκκίνηση, δίνει ελπίδα, αισιοδοξία και προσδοκία για την επαναφορά σε μια κανονικότητα με ανθρώπινη επικοινωνία και ομαλή ακαδημαϊκή ζωή στο φυσικό χώρο καθηγητών και φοιτητών, που είναι το πανεπιστήμιο. Έδωσε συγχαρητήρια στους αποφοίτους αλλά και σε όλους όσοι υπήρξαν στήριγμα και αρωγοί στις προσπάθειές τους και μοιράστηκαν μαζί τους αγωνίες και χαρές. Τόνισε επίσης πως αυτή η μέρα είναι πολύ σημαντική και για τους διδάσκοντες διότι βλέπουν τα διστακτικά και φοβισμένα παιδιά που υποδέχτηκαν στο 1ο εξάμηνο να φεύγουν με όνειρα και φιλοδοξίες για το μέλλον. “Κάθε γενιά αντιμετώπιζε τις δικές τη δυσκολίες και οι καιροί είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί” “Η ζωή είναι μια συνεχής πρόκληση, ένας αγώνας εξέλιξης” είπε χαρακτηριστικά και παρότρυνε τα παιδιά, να μην επιτρέψουν στις δυσκολίες των καιρών να τους αποθαρρύνουν, διαβεβαιώνοντάς τους πως έχουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να διαπρέψουν.

Στη συνέχεια, θέλησε να αναφερθεί στο τμήμα του πανεπιστημίου που λειτουργεί από τον Οκτώβρη του 2000 και στελεχώνεται από καθηγητές με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα που υπηρετούν με αφοσίωση και αίσθημα ευθύνης. Δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον του πανεπιστημίου και περήφανος για τα πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας των αποφοίτων. Συγκεκριμένα, ανέφερε, πως το 92% των αποφοίτων έχει ενταχθεί στην αγορά εργασίας ή συνεχίζει τις σπουδές του σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ έχει καταγραφεί πολύ υψηλός δείκτης ικανοποίησης των αποφοίτων ως προς το αντικείμενο της εργασίας τους, την αναγνώριση τους ρόλου τους στο εργασιακό περιβάλλον και τις οικονομικές τους απολαβές. Όλες οι εξελίξεις, επιβεβαιώνουν όχι μόνο  το ότι ήταν σωστή απόφαση η δημιουργία του παρόντος τμήματος αλλά και την επίδραση απήχησης και αναγνώρισης που έχει πλέον το τμήμα αυτό, τόσο στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όσο και στην αγορά εργασίας γενικότερα. “Είναι αλήθεια πως σε καιρούς σκληρής οικονομικής κρίσης καταφέραμε όχι απλά να αποφύγουμε περικοπές και εκπτώσεις του προγράμματος σπουδών μας αλλά απεναντίας να το αναβαθμίσουμε  και να το διατηρήσουμε σε υψηλά επίπεδα” συμπλήρωσε. Τελειώνοντας το λόγο του, συνεχάρη τα παιδιά για την κατάκτηση του διπλώματός τους και τους  ευχήθηκε υγεία, περιέργεια, ήθος και τόλμη.

Οι ομιλίες συνεχίστηκαν με τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος, Βασίλειο Μουλιανίτη, ο οποίος εξέφρασε κι αυτός με τη σειρά του θερμά συγχαρητήρια σε γονείς και φοιτητές κι ανα΄φερθηκε συγκεκριμένα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα το οποίοα λειτούργησε πρώτη φορά το 2016 κι από τότε κάνει περήφανους όλους τους υπευθύνους παρακολουθώντας του αποφοίτους να διαπρέπουν το χώρο της σχεδίασης προϊόντων. Έναν χώρο που , όπως είπε, εξακολουθεί να έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης εντός κι εκτός συνόρων.

“Να υπάρχουμε όπως ακριβώς επιθυμούμε”

Καταχειροκροτούμενος ανέβηκε στην σκηνή του θεάτρου Απόλλων ο εκπρόσωπος φοιτητών και φοιτητριών του τμήματος, Ηλίας Λιάγκος ο οποίος, σε ένα πιο ανάλαφρο κι εύθυμο κλίμα, ευχαρίστησε τους καθηγητές που τους έδειξαν το δρόμο και τους έμαθαν τι σημαίνει πανεπιστήμιο. Ένας χώρος που , όπως είπε, είναι δικός τους τους επιτρέπει να εκφράζουν ελεύθερα τις ανησυχίες τους, να προβληματίζονται, να διαμορφώνονται ολιστικά και να μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν αρμονικά. “Ελπίζω σε ένα ραντεβού στο μέλλον σε κάθε επίπεδο και με κάθε τρόπο” ευχήθηκε κλείνοντας την ομιλία του.

Η καθηγήτρια του τμήματος, Ειρήνη Ρηγοπούλου, στη δική της ομιλία, αναφέρθηκε κυρίως στις διακρίσεις του τμήματος οι οποίες  το τελευταίο διάστημα ειδικά είναι πάρα πολλές και αξιόλογες. 32 διακρίσεις σε διοργανώσεις εθνικές και διεθνείς σε ομαδικά και ατομικά πρότζεκτ , 6 διακρίσεις διδασκόντων σε αντικείμενα  που συνδέονται αμιγώς με το ερευνητικό τους έργο και δέκα επιστημονικές εργασίες οι οποίες συνδέονται με διατριβές ή και εργασίες, είναι κάποιες μόνο από τις επιτυχίες του τμήματος την τελευταία πενταετία κι εξέφρασε κι εκείνη τη χαρά και την περηφάνια που αισθάνονται όλοι οι διδάσκοντες για το αποτέλεσμα της δουλειάς που γίνεται στο πανεπιστήμιο.

Τελευταία ομιλία ήταν αυτή της κας Ειρήνης Δράκου, όπου συνεχάρη τους αποφοίτους  και τους ευχήθηκε υγεία και δύναμη, προτρέποντάς τους να επενδύσουν στις γνώσεις που αποκόμισαν όλα αυτά τα χρόνια και να κρατάνε σταθερά το βλέμμα πάνω στους στόχους τους.

Με την ολοκλήρωση των ομιλιών, οι απόφοιτοι κλήθηκαν να ανέβουν όλοι πάνω στη σκηνή για την ορκωμοσία και την παραλαβή των διπλωμάτων τους. Με πανηγυρισμούς και χειροκροτήματα η συγκινητική αυτή  εκδήλωση και ένας από τους σημαντικότερους κύκλους της ζωής των παιδιών που τώρα καλούνται να αντιμετωπίσουν την ενήλικη ζωή με όλα τα δύσκολα και τα όμορφα που εμπεριέχει.