Το νηπιαγωγείο Βάρης παραδίδει περιβαλλοντικά μαθήματα στην Ευρώπη

Ένα πολύ ενδιαφέρον και δημιουργικό τετραήμερο είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα σχολεία που συμμετείχαν  στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα  ERASMUSPLUS+, με θέμα “Children in action against climate change. Let children open tο  the world”, το οποίο ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Σύρο.

Τέσσερα σχολεία από την Πολωνία, τη Σερβία, την Ισπανία και την Τουρκία φιλοξενήθηκαν από το Νηπιαγωγείο Βάρης, μέσα στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, το οποίο είχε στόχο την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης των παιδιών, την κατανόηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, την ανταλλαγή απόψεων και τη βελτίωση των μεθόδων διδασκαλίας και εργασίας στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Την πρώτη μέρα του προγράμματος έγινε η υποδοχή των εταίρων στο σχολείο με σημαίες της κάθε χώρας, με εθνικούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια των χωρών. Σε ένα ζεστό κλίμα οι συμμετέχοντες γνωρίστηκαν μεταξύ τους και αντάλλαξαν ιδέες και απόψεις. Τα παιδιά, καλωσορίζοντάς τους, τούς χάρισαν όμορφα και χρήσιμα αντικείμενα που είχαν κατασκευάσει από άχρηστα και παλιά υλικά, αποδεικνύοντας την περιβαλλοντική τους παιδεία. Τις επόμενες μέρες, επισκέφθηκαν το σχολείο της Άνω Σύρου, το βιομηχανικό μουσείο και το δημαρχείο όπου τους υποδέχθηκε η κυρία Ειρήνη Δράκου για να τους ξεναγήσει. Στη συνέχεια, περιηγήθηκαν σε όλο σχεδόν  το νησί, δίνοντας έμφαση στα μέρη που παρουσιάζουν πολιτιστικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.

Την τελευταία ημέρα του προγράμματος, έγινε μια μικρή αποχαιρετιστήρια γιορτή για τα παιδιά που αποφοιτούν από το νηπιαγωγείο και ετοιμάζονται για την πρώτη δημοτικού, ενώ εκπρόσωποι του WWF και του Cyclades Preservation Fund επισκέφτηκαν το σχολείο κι έκαναν ένα μικρό σεμινάριο στο οποίο παρουσίασαν το θαλάσσιο πάρκο της Γυάρου και πληροφόρησαν τους μαθητές για τα λιβάδια ποσειδωνίας. Έπειτα, χωρίς τους μικρούς μαθητές πλέον, οι εταίροι ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της Σύρου κι ενημερώθηκαν για τη λειτουργία και τη χρησιμότητα αυτού του μεγάλου έργου.

Όλοι οι εταίροι των σχολείων, όπως μας ενημέρωσε η προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου, Μαγδαληνή Νίτη, έμειναν κατενθουσιασμένοι από την επίσκεψή τους στη Σύρο. “Πίστευαν πως θα πάνε σε ένα ξερονήσι κι έμειναν έκπληκτοι με το γεγονός ότι ένα τόσο μικρό νησί έχει τέτοια ιστορία και πολιτισμό αλλά και περιβαλλοντική ανάπτυξη ταυτόχρονα” δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη”.

Οι επισκέπτες του προγράμματος δεν έμειναν φυσικά ασυγκίνητοι και από τη φιλοξενία των κατοίκων της Σύρου οι οποίοι τους καλωσόρισαν, χαρίζοντάς τους διάφορα τοπικά προϊόντα.