Ένα σχολείο ξαναγεννιέται

Το ΚΕΠΕΑ δίνει ξανά ζωή στο παλιό Δημοτικό του Μάννα

To Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον & την Αειφορία Σύρου – Ερμούπολης απέκτησε ένα νέο χώρο, με την παραχώρηση, από τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης, του κτηρίου του παλαιού Δημοτικού του Μάννα που θα χρησιμοποιηθεί ως εργαστηριακό κέντρο.

Ο Χρήστος Κόλλιας, προιστάμενος του ΚΕΠΕΑ, μίλησε στην Κοινή Γνώμη για το νέο “απόκτημα” του Κέντρου το οποίο παραχωρήθηκε στο ΚΕΠΕΑ μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου: “Ο χώρος είναι εδώ και δύο χρόνια ανενεργός . Εμείς έχουμε σκοπό να το μετατρέψουμε σε ένα εργαστηριακό κέντρο. Θέλουμε να κάνουμε εκεί τα εργαστήρια μας τα οποία θα επισκέπτονται οι μαθητικές ομάδες του νησιού αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας που θα έρθουν να επισκεφθούν το Κέντρο μας.  Στις αίθουσές του, έχουμε σκοπό να φτιάξουμε κάποια εργαστήρια εικαστικών, φωτογραφικά/ κινηματογραφικά εργαστήρια, μια ψηφιακή τάξη, μία τάξη ρομποτικής κ.α. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο υποδοχής μαθητών ώστε να μπορούμε να κάνουμε εκεί τα μαθήματά μας και κάποιες από τις δράσεις μας. Θα χρησιμοποιήσουμε επίσης και τον εξωτερικό χώρο, είτε ως φυτώριο, είτε για να φτιάξουμε μια πράσινη γωνιά ανακύκλωσης και κομποστοποίησης”.

Το ΚΕΠΕΑ ξεκινάει το πρώτο του “ταξίδι” σε λίγο καιρό και οι υπεύθυνοι αισιοδοξούν πως θα βρει τον τρόπο να σταδιοδρομήσει και να μεγαλώσει μέσα στα επόμενα χρόνια. Μέχρι τα Χριστούγεννα, θα δέχεται επισκέψεις από σχολεία της Σύρου και των Κυκλάδων, ενώ αργότερα θα μπορούν να το επισκεφθούν και σχολεία από την υπόλοιπη Ελλάδα. “Το ΚΕΠΕΑ ξεκινάει άμεσα. Το αρνητικό είναι πως ξεκινάμε χωρίς να έχουμε ακόμα ενεργή χρηματοδότηση, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ξεκινάμε χωρίς να έχουμε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Από την άλλη πλευρά, το θετικό είναι ότι υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο για να γίνουν όλα αυτά, άρα θα γίνουν,  και ότι υπάρχει καλή διάθεση και αντιμετώπιση  από τους τοπικούς φορείς. Φυσικά, υπάρχει και η δική μας όρεξη για δουλειά” συμπληρώνει ο Χρήστος Κόλλιας.

Σύντομα, θα σταλούν προσκλήσεις από το Κέντρο στις διευθύνσεις των σχολείων της περιοχής ώστε να δηλώσουν συμμετοχή και να σχεδιαστεί το πρόγραμμα των πρώτων επισκέψεων. Επίσης, μέσα στο φθινόπωρο σχεδιάζεται μία επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε συνεργασία με τους υπευθύνους των σχολικών δραστηριοτήτων  της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στα σχέδια του Κέντρου περιλαμβάνεται ακόμα και η δημιουργία μιας μαθητικής αστρονομικής ομάδας. 

Το μεγάλο στοίχημα του ΚΕΠΕΑ όμως αυτήν τη στιγμή, παραμένει το να μετατραπεί το κτήριο του Μάννα από ένα άδειο σχολείο σε ένα πράσινο σχολείο, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κόλλιας. “Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η στήριξη των τοπικών φορέων, την οποία έχουμε ήδη ως ένα βαθμό, ώστε αυτό το Κέντρο να πετύχει τους στόχους του, οι οποίοι δεν είναι μόνο η καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης αλλά έχουν κι ένα ανταποδοτικό όφελος στην τοπική κοινωνία μέσω του μαθητικού τουρισμού”.