Τα σχολεία των Κυκλάδων γίνονται πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Με επιλογή ανάμεσα σε ένα αριθμό ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής που ξεπέρασε τις 240, ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της διαδικασίας για την έναρξη του προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» για τη φετινή χρονιά. Το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία σε σχολεία ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ετοιμάζεται να δεχθεί κατά τη νέα σχολική χρονιά 100 σχολεία από όλη την Ελλάδα εκ των οποίων τα τρία θα είναι από τις Κυκλάδες.

Η διαδικασία επιλογής

Η επιλογή των σχολείων έγινε με βασικό γνώμονα την κάλυψη όλων των περιφερειών της χώρας, πετυχαίνοντας να εκπροσωπούνται τελικώς και οι 13 περιφέρειες. Φέτος, στο πρόγραμμα συμμετέχουν αρκετά σχολεία επαγγελματικής κατάρτισης, όπως επίσης και σχολεία ειδικής αγωγής και δεύτερης ευκαιρίας. Από τις Κυκλάδες επιλέχθηκαν το Βαμβακάρειο Λύκειο Σύρου, το Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο Σύρου και το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Φολεγάνδρου, ενώ από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου γενικότερα, επιλέχθηκαν το Γενικό Λύκειο Κρεμαστής Ρόδου, το Νικηφόρειο 1ο Γενικό Λύκειο Καλύμνου, το 4ο Γενικό Λύκειο Ρόδου, το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Γενναδίου, το Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Ζηπαρίου καθώς και το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο στην Κω. Τα σχολεία που είχαν επιτυχώς συμμετάσχει στο περσινό πρόγραμμα είχαν εγγυημένη θέση στο πρόγραμμα και για τη φετινή χρονιά.

Η οριστικοποίηση της συμμετοχής κάθε σχολείου θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμμετοχής βάσει οδηγιών που έχουν αποσταλεί στα επιλεχθέντα σχολεία. Μέχρι τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, τα σχολεία θα πρέπει να έχουν υποβάλει τα στοιχεία των εκπαιδευτικών καθώς και των μαθητών/τριών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Αυτή η ομάδα θα πρέπει να αποτελείται από 2 μέχρι 6 καθηγητές και από 6 μέχρι 12 μαθητές. Όλες οι τάξεις του λυκείου ( Α΄, Β΄ και Γ΄) θα πρέπει να εκπροσωπούνται ισάριθμα, ενώ θα πρέπει να τηρείται ισορροπία μεταξύ αγοριών και κοριτσιών. Τουλάχιστον το ένα τρίτο των μαθητών, θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε χρόνο, ώστε να δίνεται η ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Περιγραφή του προγράμματος

Σκοπός του προγράμματος είναι η αναβάθμιση της γνώσης των νέων γύρω από τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό και τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν πιο ενεργά στη διαμόρφωση του δημοσίου βίου και στην εμπέδωση της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας άλλος βασικός στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών με τις βασικές πολιτικές και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος, οι συμμετέχοντες μαθητές - και καθηγητές - ενθαρρύνονται να υλοποιήσουν δράσεις που βελτιώνουν τη γνώση τους σχετικά με τα οφέλη και τις ευκαιρίες που προσφέρει η συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς και μετά από αξιολόγηση των δράσεων, ο τίτλος του «Σχολείου Πρέσβη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» αποδίδεται στα επιτυχόντα σχολεία, με διάρκεια ένα χρόνο. Για τον σκοπό αυτό, απονέμεται ειδική πλακέτα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ απονέμεται τιμητικό δίπλωμα στους μαθητές - πρέσβεις και τους καθηγητές - πρέσβεις του ΕΚ, καθώς και δίπλωμα αναγνώρισης συμμετοχής σε άλλους μαθητές οι οποίοι είχαν ενεργό δράση στο πρόγραμμα.