Τελετή καθομολόγησης των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Χαμόγελα και συγκίνηση στο θέατρο Απόλλων

Με τα πρόσωπα των φοιτητών να λάμπουν, και με τους συγγενείς και τους φίλους τους να τους χειροκροτούν γεμάτοι περηφάνια, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το μεσημέρι, η καθομολόγηση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο κατάμεστο θέατρο Απόλλων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκε λόγος της πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσής Βιτσιλάκη, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν, ο πρόεδρος του Τμήματος και αναπληρωτής καθηγητής, Παναγιώτης Κουτσαμπάσης και η επίκουρη καθηγήτρια, Σοφία Κυρατζή. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ορκωμοσία των φοιτητών και την βράβευση της αριστούχου φοιτήτριας, Κυριακής Μπατζαλή.

Πρυτάνισσα Παν. Αιγαίου: “Μετά από σκληρή δουλειά, τα καταφέρατε”

Αρχικά τον λόγο, πήρε η Αν. Προϊσταμένη Περιφερειακής Δ/νσης Σύρου, Ελένη Γουρνέλου, η οποία και διάβασε τον λόγο της πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσής Βιτσιλάκη, η οποία δεν μπορούσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση καθομολόγησης. Η πρύτανης, θέλησε μέσα από τον λόγο της να επιβραβεύσει τον κόπο των φοιτητών, λέγοντας ότι, “μετά από σκληρή δουλειά, μαθήματα, διαλέξεις, εργασίες, προθεσμίες, μελέτη, ξενύχτια, άγχος, επιτυχίες και αποτυχίες,  τα καταφέρατε. Ήδη έχετε κατορθώσει κάτι πολύ σημαντικό, σήμερα παίρνετε πτυχίο! Πέρα από τις γνώσεις που αποκομίσατε, αποκτήσατε σημαντικές ικανότητες και καλλιεργήσατε αρετές όπως η αφοσίωση, η επιμονή, το πάθος και το ανοιχτό μυαλό, που θα σας συνοδεύουν σε όλη σας τη ζωή. Είστε πλέον απόφοιτοι/ες του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενός Πανεπιστημίου που, διαχρονικά, παραδίδει στην Επιστήμη και την Κοινωνία νέους επιστήμονες και επιστημόνισσες με άριστη κατάρτιση, υψηλού επιπέδου επιστημονικές γνώσεις, δημιουργική και καινοτόμα σκέψη, ήθος και λόγο, έτοιμους να αγωνιστούν στον επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο για την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας τους και της ανθρωπότητας. Το πτυχίο ή το δίπλωμα που με περηφάνια κρατάτε στα χέρια σας, έρχεται να παγιώσει μια σχέση βαθιά, που άρχισε πριν από μερικά χρόνια,  όταν εμπιστευθήκατε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να σας προετοιμάσει για το μέλλον.”

Π. Κουτσαμπάσης: “Για εμάς, τους καθηγητές, είναι μια ημέρα χαράς και ικανοποίησης”

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Τμήματος και αναπληρωτής καθηγητής, Παναγιώτης Κουτσαμπάσης, ο οποίος απευθυνόμενος στους νέους πτυχιούχους, τους είπε ότι, “το δίπλωμα που σε λίγο θα κρατάτε στα χέρια σας είναι ένα ισχυρό εφόδιο για μια πετυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Από τη δική μας πλευρά θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι διαθέτετε υψηλού επιπέδου διεπιστημονική κατάρτιση η οποία συνδυάζει τη θεωρητική γνώση με εφαρμοσμένες δεξιότητες. Τα πολύ υψηλά επίπεδα ένταξης των αποφοίτων μας στην αγορά εργασίας, το πλήθος των βραβείων και διακρίσεων τους σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, όσο και η πορεία όσων συνεχίζουν τις σπουδές τους σε διδακτορικό επίπεδο (και πλέον κάποιοι από αυτούς έχουν θέσεις ερευνητών και καθηγητών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού), είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την υψηλή στάθμη του Προγράμματος Σπουδών που έχετε πια ολοκληρώσει. Και για εμάς, όμως, τους καθηγητές του τμήματος, η σημερινή είναι μια ιδιαίτερη μέρα. Είναι μια ημέρα χαράς και ικανοποίησης, διότι βλέπουμε πως έχετε πια αλλάξει, από τους διστακτικούς μαθητές που υποδεχθήκαμε στο πρώτο εξάμηνο της φοίτησής σας σε νέους επιστήμονες με όνειρα, σχέδια, αυτοπεποίθηση, και φιλοδοξίες για το μέλλον.” 

Κλείνοντας, έδωσε μία υπόσχεση στους νέους πτυχιούχους, λέγοντας: “Για πολλούς και πολλές από εσάς, η θητεία σας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ολοκληρώνεται σήμερα κάπου εδώ. Το Πανεπιστήμιο και οι δάσκαλοί σας, ωστόσο, παραμένουμε σύμβουλοι, αρωγοί και συμπαραστάτες στην τροχιά που θα διαγράψετε ως επιστήμονες και ως άνθρωποι. Θα σας παρακολουθούμε, θα καμαρώνουμε τα επιτεύγματα και τις διακρίσεις σας, θα είμαστε υπερήφανοι για εσάς.”

Σ. Κυρατζή: “Η προσπάθεια που καταβάλλατε είναι ιδιαίτερα σημαντική”

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε η επίκουρη καθηγήτρια, Σοφία Κυρατζή, η οποία μιλώντας για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, είπε μεταξύ άλλων, “Δεδομένου ότι προέρχεστε από διαφορετικούς επιστημονικούς χώρους και συνυπολογίζοντας παράλληλα την αγωνία σας για επαγγελματική αποκατάσταση, ή τις ήδη υπάρχουσες επαγγελματικές ή οικογενειακές υποχρεώσεις σας, αναγνωρίζουμε ότι η προσπάθεια που καταβάλλατε για την ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών είναι ιδιαίτερα σημαντική ώστε να καλύψετε με επιτυχία τις απαιτήσεις του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών. Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους συγγενείς των αποφοίτων μας, που με την ανιδιοτελή υποστήριξή σας, σε πολλαπλά επίπεδα, βοηθήσατε τους ανθρώπους σας να επικεντρωθούν στο έργο τους που δεν είναι άλλο από την κατάκτηση της γνώσης.”

Η ορκωμοσία και η βράβευση

Έπειτα τον λόγο πήρε και απήθυνε χαιρετισμό, το μέλος του συλλόγου αποφοίτων διπλωματούχων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Θεοδώρα Παναγή και εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η εντεταλμένη σύμβουλος Παιδείας, Ειρήνη Δράκου. Στη συνέχεια ακολούθησε η ορκωμοσία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση της αριστούχου πρωτεύσασας φοιτήτριας, Κυριακής Μπατζαλή, η οποία εκτός από την βράβευση, παρέλαβε και δωρεά, από την κα. Δέσποινα Παρασκευαϊδου.