Τροπολογία για το κοινωνικό πρόγραμμα

Θεσμική κατοχύρωση για το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Το πρόγραμμα στη Σύρο

Θεσμικά κατοχυρωμένο πλέον το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, να «βάζει τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς εργασιακής ομηρίας χιλιάδων συμβασιούχων», σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Με την τροπολογία κλείνει μία εργασιακή εκκρεμότητα, μίας δομής που εξυπηρετεί, πέραν της δεκαετίας, τους Δήμους στην προσφορά κοινωνικής φροντίδας, καθιστώντας το πρόγραμμα «μόνιμο θεσμό του κοινωνικού κράτους».

Πλέον το πρόγραμμα εντάσσεται σε οργανικές μονάδες των Δήμων και συστήνονται μόνιμες θέσεις για το προσωπικό, με διαγωνιστική διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ όμως με μοριοδότηση των όσων ήδη υπηρετούν ως συμβασιούχοι στο πρόγραμμα.

Με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι την τροπολογία, καθώς αναμένουν την προκήρυξη, για το εάν αυτή θα είναι στα πρότυπα της προκήρυξης «3 Κ», φοβούμενοι να μην επαναληφθεί ότι είχε συμβεί με τις ανάλογες προσλήψεις των συμβασιούχων της καθαριότητας.

Στην «Κοινή Γνώμη» μιλά η ψυχολόγος που εργάζεται στο πρόγραμμα στη Σύρο, διατυπώνοντας τόσο την ικανοποίηση της για την εξέλιξη, όσο και τις αμφιβολίες της για τα οριζόμενα στην προκήρυξη.ι

«Μόνιμος θεσμός του κοινωνικού κράτους»

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, στην ομιλία του στη Βουλή για το Κοινωνικό Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», σημείωσε ότι:

- Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που για περισσότερο από μία δεκαετία προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε ευάλωτους πολίτες σε όλη τη χώρα, γίνεται μόνιμος θεσμός του κοινωνικού κράτους. Λήγει το απαράδεκτο καθεστώς εργασιακής ομηρίας  για χιλιάδες συμβασιούχους και διασφαλίζεται η χρηματοδότησή του από πόρους του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού.

- Με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα θεσπίζεται διαγωνιστική διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ για την κάλυψη 3.257 μόνιμων θέσεων προσωπικού στους δήμους που είναι ήδη ενταγμένοι στο πρόγραμμα – με προοπτική επέκτασης των υπηρεσιών αυτών και σε άλλους δήμους στο μέλλον.

- Προβλέπεται ειδική μοριοδότηση της προϋπηρεσίας λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που έχει η σωρευμένη εμπειρία για τις ευαίσθητες αυτές υπηρεσίες. «Αυτό γίνεται ακριβώς λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που έχει η σωρευμένη εμπειρία για τις ευαίσθητες αυτές υπηρεσίες, αλλά και λόγω της προσωπικής σχέσης που έχει, σε πολλές περιπτώσεις, αναπτυχθεί ανάμεσα στους εργαζομένους στο πρόγραμμα και στους πολίτες που δέχονται τις υπηρεσίες αυτές».

- Οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου που εργάζονται ήδη στο πρόγραμμα μεταφέρονται σε προσωποπαγείς θέσεις στην ίδια ειδικότητα και στις αντίστοιχες οργανικές μονάδες των δήμων.

- Οι εργαζόμενοι που καταλαμβάνουν τις νέες θέσεις απασχολούνται για μια, τουλάχιστον, δεκαετία στις υπηρεσίες του προγράμματος και δεν μετακινούνται, αποσπώνται ή μετατάσσονται σε άλλες θέσεις.

«Με την τροπολογία αυτή το «Βοήθεια στο Σπίτι» αναβαθμίζεται και γίνεται μόνιμος θεσμός του κοινωνικού κράτους ένα πρόγραμμα που αγκαλιάστηκε από τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες. Επιπλέον – και αυτό είναι πολύ σημαντικό – λήγει το απαράδεκτο καθεστώς εργασιακής ομηρίας και αέναης ανακύκλωσης για χιλιάδες συμβασιούχους που στελεχώνουν το πρόγραμμα. Τους εργαζόμενους δηλαδή που για σειρά ετών προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες κάτω από αντίξοες συνθήκες. Πλέον, όσοι εργάζονται στο πρόγραμμα θα  εργάζονται σταθερά, με ασφάλεια και με κατοχυρωμένα τα εργασιακά τους δικαιώματα. Αποκαθιστούμε έτσι μια μεγάλη και χρόνια αδικία σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων που είχαν μετατραπεί σε πιόνι στα χέρια διαδοχικών κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών».

- Τόσο με την τροπολογία αυτή, όσο και με τις χιλιάδες άλλες προσλήψεις μόνιμου και σταθερού προσωπικού στους ΟΤΑ μέσω ΑΣΕΠ που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται το αμέσως επόμενο διάστημα, βάζουμε τέλος στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την υποβάθμιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

- Για πρώτη φορά μετά από χρόνια καλύπτονται οι μεγάλες ανάγκες των ΟΤΑ σε προσωπικό και διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Ως «ένας σημαντικός πυλώνας του κοινωνικού κράτους» χαρακτηρίζεται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, οπότε με τη νομοθετική ρύθμιση αναγνωρίζεται θεσμικά η κοινωνική σπουδαιότητα της παροχής των υπηρεσιών του προγράμματος κατά τρόπο μόνιμο και διαρκή.

Προβλέπεται η σύσταση από τους Δήμους οργανικών θέσεων για την παροχή των σχετικών υπηρεσιών και κάλυψης τους με μόνιμο προσωπικό, το κόστος μισθοδοσίας του οποίου θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το οποίο σε ετήσια βάση ανέρχεται σε 62,5 εκ. ευρώ, με τις πιστώσεις να μεταφέρονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών και να αποδίδονται με υπουργική απόφαση στους δήμους.

Από το 2020 το μισθολογικό κόστος θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ το λειτουργικό κόστος του υλοποιούμενου προγράμματος θα καλύπτεται από τους δήμους.

Σε πρώτη φάση θα υπαχθούν οι Δήμοι που εντάχθηκαν στη σχετική σύμβαση με την ΕΕΤΑΑ το 2011, ενώ σταδιακά θα επεκταθεί σε όλους τους Δήμους, είτε με κρατικούς πόρους είτε με πόρους των ίδιων των ΟΤΑ.

Έτσι άμεσα, οι Δήμοι που διαθέτουν την συγκεκριμένη δομή, θα πρέπει να προχωρήσουν στην τροποίηση των Οργανισμών Εσωτερικής του Υπηρεσίας ώστε να συστήσουν τις οργανικές θέσεις για την παροχή υπηρεσιών του προγράμματος, με το ποσοστό των θέσεων που θα συσταθούν να ανέρχεται σε 7% επί του συνόλου των θέσεων.

Οι αποφάσεις τροποποιήσεων των ΟΕΥ θα πρέπει να κατατεθούν από τους Δήμους στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις έως τις 31/1/2019, προκειμένου εντός ενός μήνα να εκδοθούν οι σχετικές εγκρίσεις.

Το προσωπικό που θα καλύψει αυτές τις θέσεις θα επιλεγεί με βάση τον βαθμό εξειδίκευσης και εμπειρίας του ως προς τις συγκεκριμένες ευαίσθητες υπηρεσίες που θα παρέχει, η οποία θα τύχει αυξημένης μοριοδότησης.

Η εμπειρία θα βαθμολογείται με 17 μονάδες ανά μήνα και η συνολική εμπειρία μέχρι 84 μήνες.

Το κριτήριο της εντοπιότητας δεν θα προταχθεί, για τις συγκεκριμένες θέσεις, έναντι της ειδικής εμπειρίας, καθώς συμπληρώνεται από την υποχρέωση των διοριζόμενων να υπηρετήσουν επί τουλάχιστον 10 χρόνια στις θέσεις διορισμού τους, χωρίς δυνατότητα μετακίνησης, απόσπασης ή μετάταξης και χωρίς τη δυνατότητα απασχόλησης τους με άλλες αρμοδιότητες πέραν αυτών για τις οποίες προσλήφθηκαν.

Η ψυχολόγος του προγράμματος στη Σύρο    

Για τις επερχόμενες εργασιακές αλλαγές που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» η ψυχολόγος που επί 13 χρόνια εργάζεται στο πρόγραμμα στη Σύρο, Β. Βελούδου.

Οι απόψεις της δεν παρεκκλίνουν από τις απόψεις που έχει εκφράσει το σύνολο των εργαζομένων στο πρόγραμμα, καθώς υπάρχει διάχυτη η αμφιβολία για το εάν η μονιμοποίηση θα αφορά το σύνολο των ήδη απασχολούμενων ή θα ακολουθηθεί το πρότυπο της προκήρυξης «3 Κ» που εφαρμόστηκε στις προσλήψεις των συμβασιούχων στην καθαριότητα.

Όπως είπε η κ. Βελούδου «μπορεί να είναι αυτές οι οργανικές θέσεις, όμως από τον καινούργιο χρόνο θα βγει προκήρυξη. Δεν ξέρουμε τις θα γίνει όταν βγει, αν όντως θα είμαστε εμείς (οι ήδη εργαζόμενοι) αυτοί που θα προσληφθούν. Δεν είναι βέβαιο και γι’ αυτό υπάρχει μια ανησυχία. Φοβούμαστε μην γίνει ότι έγινε με τους εργάτες καθαριότητας, που κι αυτούς τους είχαν τάξει ότι θα τους προσλάβουν όλους και είχαν δώσει μοριοδότηση, και τελικά δεν πήραν όλους τους εργάτες των δήμων».

Για το εάν αυτές οι επιφυλάξεις είχαν διατυπωθεί στον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, σε συναντήσεις του με το συλλογικό όργανο των εργαζομένων στο πρόγραμμα, πριν από τη σύνταξη της εν λόγω νομοθετικής ρύθμισης και κατόπιν των διαμαρτυριών και των κινητοποιήσεων τους, η κ. Βελούδου επιβεβαίωσε ότι αυτό έγινε «ωστόσο ήταν κάθετοι ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να συνεχιστεί το πρόγραμμα και για να προσληφθεί ο κόσμος, δηλαδή μέσω προκήρυξης».

Η πολυετής τους προϋπηρεσία στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και η συνεχής ανασφάλεια τους ως συμβασιούχοι δεν τους επιτρέπει εφησυχασμό, με την Βελούδου να αναφέρει «Επειδή εδώ και 1 χρόνο γνωρίζουμε ότι είναι αυτός ο μοναδικός τρόπος που προτείνει η κυβέρνηση, εμείς είχαμε πιέσει για να μην χάσουμε τις θέσεις μας. Όταν εγώ για παράδειγμα έχω 13 χρόνια προϋπηρεσία και ο ένας νοσηλευτής έχει 15 χρόνια. Είμαστε ευχαριστημένοι ότι θα λυθεί το θέμα με τις επαναλαμβανόμενες συμβάσεις, όμως έχουμε άγχος για το αν θα είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν». 

Πέντε τα άτομα που εργάζονται στο πρόγραμμα της Σύρου, μετά την συνταξιοδότηση της μίας ψυχολόγου, οπότε η Σύρος καλύπτει της ανάγκες του προγράμματος με μία ψυχολόγο, μία κοινωνική λειτουργό 8μηνης σύμβασης, μία νοσηλεύτρια και έναν νοσηλευτή και δύο άτομα βοηθητικό προσωπικό. Να υπενθυμιστεί ότι για τη θέση της μίας ψυχολόγου που συνταξιοδοτήθηκε είχε επιχειρηθεί εκ μέρους του Δήμου να προχωρήσει στην κάλυψη της θέσης, χωρίς όμως να αποδώσουν οι ενέργειες που είχαν γίνει.

Με την υποχρέωση του δήμου πλέον να προχωρήσει σε τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής του Υπηρεσίας, η κ. Βελούδου αναφέρθηκε σε αυτό, λέγοντας ότι «μιλάμε για αναμόρφωση του ΟΕΥ και εάν δεν γίνει αυτό δεν μπορεί να βγει η προκήρυξη. Στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης πρέπει να δημιουργηθούν 6 θέσεις, γιατί εδώ και 3 χρόνια λείπει η θέση της ψυχολόγου που κάλυπτε την Ερμούπολη και καλύπτεται είτε από εμένα είτε από 8μηνες συμβάσεις κοινωνικών λειτουργών, με ένα 8μηνο τον χρόνο. Πάντως είναι πολλές οι ανάγκες. Δεν μπορούν να καλυφθούν από 5 άτομα».