Γιατί ήταν καλύτεροι οι προηγούμενοι; Ναι ήταν!

  • Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2019 - 12:14

Αφορμή για αυτό το δημοσίευμα, ήταν η προσωπική αναφορά του κ. Δημάρχου σε πρόσφατο δημοσίευμά του για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, στον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Λειβαδάρα και σε μέλη του συνδυασμού των Ανοιχτών Οριζόντων με απαξιωτικούς έως και υβριστικούς χαρακτηρισμούς καθώς και σε αναφορές περί «κατεστημένου».

Αυτή είναι η τελευταία και μοναδική γραμμή άμυνας της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής. Με προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις και ψεύδη. Είναι όχι μόνο δείγμα αλαζονείας, ναρκισσισμού και μεγαλοϊδεατισμού που τους διακατέχει ωσάν να μην υπήρξε τίποτε στον τόπο μας, μέχρι να έρθουν εκείνοι ως το νέο και να διεκδικούν τα μόνιμα προνόμια της αγνότητας και της πολιτικής επάρκειας, ενώ όλοι οι άλλοι είναι κατεστημένο. Είναι ταυτόχρονα δείγμα της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται, μαζί και το νησί μας, η επίκληση όχι των δικών τους επιτευγμάτων – απλά γιατί δεν υπάρχουν – αλλά των σφαλμάτων ή των αβελτηριών των προηγουμένων.

Αυτή η ηττοπαθής συμπεριφορά δεν αναδεικνύεται μόνο από την ένδεια επιχειρημάτων και την ανυπαρξία πολιτικού προγραμματικού λόγου, αλλά κυρίως φανερώνει τον εκνευρισμό που βρίσκονται τα στελέχη του καθώς δεν μπορούν να εφαρμόσουν σύγχρονο αναπτυξιακό πρόγραμμα που χρειάζεται το νησί για να επανεκκινήσει, φανερώνει με άλλα λόγια την ανικανότητα παραγωγής πολιτικής. Δηλαδή την πλήρη αδυναμία να εφαρμόσει στην πράξη πολιτικές που δημιουργούν νέες πραγματικότητες και διαμορφώνουν ευκαιρίες και προοπτικές ανάπτυξης. Η δυσάρεστη αυτή κατάσταση για τον απερχόμενο δήμαρχο, γίνεται ακόμα χειρότερη για εκείνον, όταν οι πολίτες της Σύρου απαντώντας στο απλοϊκό ερώτημα εάν οι προηγούμενοι ήταν καλύτεροι.

Απαντούν. «Ναι ήταν!»

Ο κοινός νους δεν ερευνά τα like στο facebook, ούτε τις επίπλαστες επιδοκιμασίες και αυτοβραβεύσεις και τις εκ του μακρόθεν δηλώσεις στήριξης, διότι για τον μέσο πολίτη, αυτόν που ζει και εργάζεται και μοχθά καθημερινά εδώ, αυτά δεν έχουν καμία σημασία καθώς είναι σε θέση να εκτιμήσει και να αξιολογήσει το παρελθόν του και να φανταστεί το μέλλον του.

Οι δε πιο ενημερωμένοι πολίτες μπορούν και κάνουν μια απογραφή, δηλαδή τι παρέλαβαν από τους προηγούμενους - το κατεστημένο όπως του αποκαλεί ο απερχόμενος δήμαρχος - λες και τους επέβαλε κανείς με το στανιό, συγχωρέστε με για τη λέξη, και δεν εκλεγόντουσαν με την αξία τους, το έργο τους και δεν τους επιβράβευσε ο Συριανός λαός για πάνω από 23 χρόνια.

Οι πολίτες θα κρίνουν και τι θα παραδώσει σε λίγο καιρό η απερχόμενη δημοτική αρχή.

Τα προηγούμενα λοιπόν χρόνια έγινε μια κοσμογονία έργων, τα οποία πριν λίγο καιρό ο κ. Δεκαβάλλας αποχαιρετώντας τα κοινά περιέγραψε σ’ ένα συνοπτικό απολογισμό των έργων της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, ως οφείλει να πράττει ο πολιτικός άνδρας, και εδώ δεν χωρούν αμφισβήτησεις. (28/12/2018 «Με ψηλά το κεφάλι αποχαιρετά τα κοινά ο Γιάννης Δεκαβάλλας – syrostoday).

Και αυτά δεν έγιναν τυχαία. Έγιναν από τους «προηγούμενους». Ναι πράγματι όταν «κυβερνάς» έναν τόπο μέσα στα τόσα έργα θα υπάρχουν και αστοχίες και λάθη. Όταν όμως δεν «κυβερνάς» ή καλύτερα είσαι ανίκανος να «κυβερνήσεις» κάνεις φιέστες με την οικειοποίηση έργων των «προηγουμένων», όπως η ανάπλαση της παραλίας, γιατί κάτι άλλο δεν κάνατε, και όπως ομολογείτε σε πρόσφατο δελτίο τύπου, περιμένετε τυχόν χρηματοδοτήσεις, ή αναμένετε (πότε ρωτάω?) την υπογραφή διαβαθμικών συμβάσεων.

Εδώ και 5 χρόνια διοικείτε εσείς το τόπο ή το ξεχάσατε – και δεν φταίνε οι «προηγούμενοι» ή η στατική επάρκεια για το ότι στάζει το κλειστό αθλητικό κέντρο.

Η νέα προσπάθεια των Ανοιχτών Οριζόντων και του Νίκου Λειβαδάρα, με ένα Νέο Πολυσυλλεκτικό και Ανεξάρτητο συνδυασμό, με ικανά στελέχη που έχουν διοικητική εμπειρία αλλά και νέα καταξιωμένα και επιστημονικά καταρτισμένα άτομα και πολλούς υποψηφίους που έχουν την όρεξη να προσφέρουν στον τόπο, θα αποτελέσουμε το εφαλτήριο της επανεκκίνησης.

Είμαστε #ΗΕΠΟΜΕΝΗΜΕΡΑ για την Σύρο.

Για αυτό θα σας συμβούλευα να μην το επικαλείστε συχνά, δηλαδή το ύστατο επιχείρημα σας, διότι γυρίζει μπούμερανγκ. Ναι ήταν πολύ καλύτεροι σε έργα, σε πολιτικές μα κυρίως σε Ήθος και με βάση αυτά θα συνεχίσουμε εμείς.

 

ΜΑΡΙΟΣ Γ. ΡΟΥΣΣΟΣ

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΠΘ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

Ετικέτες: