Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. υπέρ της ανάπτυξης των ναυπηγείων με όρους εργασιακής ασφάλειας και περιβαλλοντικής ισορροπίας

  • Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου, 2022 - 11:35

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα είναι υπέρ της ανάπτυξης και στήριξης της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στη χώρα μας. Η χώρα μας ως μια χώρα ναυτική, μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές δυνάμεις στον κόσμο, έχει ως συγκριτικό της πλεονέκτημα τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία και είναι ανεπίτρεπτο στη χώρα μας να εγκαταλείπονται τα ναυπηγεία, όπως έγινε από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας κατά τις δεκαετίες λίγο πριν την κρίση. Τα παραπάνω ανέφερε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα».

  Όπως τόνισε, η Νέα Δημοκρατία ενίσχυσε τυχάρπαστους επιχειρηματίες, ζημίωσε το δημόσιο συμφέρον, εγκατέλειψε τους εργαζόμενους και κάθε προσπάθεια εκπόνησης κλαδικής πολιτικής για τη ναυπηγική βιομηχανία που θα ήταν ένα προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη και τη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας.

Ο Νίκος Συρμαλένιος τόνισε ότι το σχέδιο που παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση στη Βουλή έχει πολλά κενά, ενώ τίθεται και ένα κομβικό ερώτημα: Γιατί η κυβέρνηση δεν πήγε κατ’ ευθείαν με τον πτωχευτικό νόμο στο δικαστήριο, αλλά αναζητά τη στήριξη της Βουλής;

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μια τροπολογία, η οποία λέει ότι πριν από την τελική συμφωνία, πριν μπει στο δικαστήριο να εξεταστεί το πώς έχει διαμορφωθεί τελικά το σχέδιο αναφορικά με τη βιωσιμότητα του Ναυπηγείου με όρους εργασιακής ασφάλειας και περιβαλλοντικής ισορροπίας.

Υπογράμμισε ότι οι εργασιακές σχέσεις που προτείνονται στο νομοσχέδιο στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι σχέσεις μερικής απασχόλησης αορίστου χρόνου, δεν είναι μόνιμες θέσεις εργασίας και όλοι οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε δύο έως τρεις εργολαβικές εταιρείες, χωρίς συλλογική σύμβαση εργασίας. Και πρόσθεσε ότι είναι σίγουρος ότι αν σήμερα στη διακυβέρνηση της χώρας ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι εργαζόμενοι θα είχαν διασφαλίσει σταθερές σχέσεις εργασίας και συλλογική σύμβαση.

Τέλος, χαρακτήρισε ανεπίτρεπτες τις αγωγές της ONEX εναντίον πολιτών και του Συλλόγου Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος που υπάρχει στη Σύρο και μάλιστα με αίτημα εξοντωτικών ποινών, γιατί αυτή η συμπεριφορά δεν συνάδει σε μία σύγχρονη εταιρεία σε ένα σύγχρονο περιβάλλον σε μία χώρα ευνομούμενη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και απαντώντας στον βουλευτή του Μέρα 25 Κρίτωνα Αρσένη, που αναφέρθηκε στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των αγωγών εναντίον του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι συνολικά η στάση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν χαρακτηρίζεται από την προσωπική στάση ενός στελέχους σε αυτό το ζήτημα.