Κοινοβουλευτική παρέμβαση βουλευτών του ΚΚΕ

Προβλήματα στελέχωσης και πόρων στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου

  • Δευτέρα, 25 Ιουλίου, 2016 - 06:21
  • /   Eνημέρωση: 25 Ιουλ. 2016 - 7:29

Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό για τα πλείστα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας Νάξου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Διαμαντώ Μανωλάκου και Σταύρος Τάσσος στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δραστηριότητάς τους.

Η ερώτηση

Πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υγείας Νάξου, εξαιτίας των αντιλαϊκών μέτρων που ήδη εφαρμόζονται και στον τομέα υγείας, γι’ αυτό και νοσεί βαριά.

Ο δραστικός περιορισμός των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, συνεχίζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε συνέχεια και συσσωρευτικά, όπως ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Γι’ αυτό υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, που κάθε μέρα αυξάνονται, αφού δεν αντικαθίστανται ούτε καν όσοι συνταξιοδοτούνται.

Ταυτόχρονα οι αντεργατικοί νόμοι που ανατρέπουν τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, οι μετακινήσεις από μονάδα σε μονάδα, δεν μπορούν να μπαλώσουν τα μεγάλα κενά, ούτε να συγκαλύψουν τις επιπτώσεις στο υπόλοιπο προσωπικό, με τις εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς, ούτε στους ασθενείς που εξαναγκάζονται, λόγω των ελλείψεων στις δημόσιες μονάδες, να πληρώνουν (όσοι έχουν) μεγάλα ποσά στους ιδιώτες επιχειρηματίες.

Συγκεκριμένα στο Γ.Ν. – Κ.Υ. Νάξου αν και ο προηγούμενος οργανισμός προέβλεπε 48 θέσεις ιατρικού προσωπικού, ο νέους τους περιόρισε σε 19 και σήμερα έχουν καλυφθεί μόνο οι 13 και πολύ γρήγορα θα συνταξιοδοτηθούν οι 2 από τους 3 παθολόγους.

Ταυτόχρονα λείπουν άμεσα αναγκαίες ειδικότητες, όπως 2 παιδίατροι, 2 καρδιολόγοι, νεφρολόγος (για να μπορέσει να λειτουργήσει η σύγχρονη μονάδα Τεχνητού νεφρού με 30 τουλάχιστον νεφροπαθείς στο νησί), 2 παθολόγοι και άλλοι, για να λυθεί και το θέμα εφημερίας αφού δεν βγαίνει με το υπάρχον προσωπικό.

Επίσης ελλείψεις υπάρχουν σε χειριστές ακτινολογικού, μαία, τεχνολόγου χειριστή του CRm, οδηγών ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, (χρειάζονται 11 και έχουν 7), προκειμένου να υπάρχει κάλυψη σε όλες τις βάρδιες και να γίνεται γρήγορη μεταφορά ασθενών από ατυχήματα ειδικά στην τουρι­στι­κή περίοδο, όπου αυξάνεται ο πληθυσμός πέρα των 22.000 κατοίκων στην περιοχή Νάξου και των γύρω μικρών νησιών (Αμοργός – Δονούσα – Σχοινούσα – Ηράκλεια – Κουφονήσι).

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις και σε διοικητικό προσωπικό, από το ιατρείο προμηθειών έως το λογιστήριο, που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό, που θα καλύπτει τις ανάγκες του λαού σε πρόληψη και περίθαλψη της υγείας του. Αυτό είναι ρεαλιστικό και αναγκαίο. Σ’ αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ διεκδικεί ενιαίο σύγχρονο, αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα υγείας, πανελλαδικά αναπτυγμένο, καλύπτοντας με ιδιαίτερη φροντίδα τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές. Με κεντρικό σχεδιασμό, πλήρως και επαρκώς χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κατάργηση κάθε επιχειρηματική δραστηριότητας.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να λειτουργήσει επαρκώς το Γ. Νοσοκομείο – Κ.Υγείας Νάξου εξασφαλίζοντας:

  • Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, προκειμένου να καλύψει το Νοσοκομείο χρέη και ανάγκες.

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των κλάδων και ειδικοτήτων που προαναφέραμε, για να καλύπτονται οι ανάγκες των εφημεριών και των κατοίκων της Νάξου και των γύρω νησιών όλο το 24ωρο και όλες τις μέρες του χρόνου.

  •