Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους καθαριότητας των ΟΤΑ

Οι συμβασιούχοι, η απόφαση και η δέσμευση

  • Παρασκευή, 12 Μαΐου, 2017 - 06:12

Πολιτική διαμάχη ξέσπασε με φόντο τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας των παρατάσεων των συμβάσεων των συμβασιούχων των ΟΤΑ, γεγονός που υποχρεώνει τους συμβασιούχους στην υποχρέωση επιστροφής των χρημάτων που έλαβαν κατά το διάστημα της παράτασης.

Κατά την πρόσφατη Συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου συζητήθηκε το ζήτημα της συνταγματικότητας των άρθρων που αφορούν στους συμβασιούχους καθαριότητας των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών και των ΟΤΑ και ενώ το περιεχόμενο της απόφασης δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί, διαρροές κάνουν λόγο για υιοθέτηση της κρίσης του Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου Δαπανών περί αντισυνταγματικότητας των επίμαχων άρθρων.

Όπως διέρρευσε, το Α' Κλιμάκιο του Α' Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι οι παρατάσεις  των συμβάσεων είναι αντισυνταγματικές, οπότε δεν είναι δυνατή η μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου, ενώ οι αποδοχές που έλαβαν οι συμβασιούχοι κατά το διάστημα της παράτασης πρέπει να επιστραφούν.

Η οριστική κρίση του θέματος παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία και έκρινε την αντισυνταγματικότητα των παρατάσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση του Ε.Σ. και γνωστοποίησε την δέσμευση της κυβέρνησης  ότι «θα αναλάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία νομοθετική ή άλλη για την καταβολή των δεδουλευμένων του συνόλου των συμβασιούχων» και ότι «θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα με σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα όσο και στο Ενωσιακό Δίκαιο για την απαλλαγή χιλιάδων εργαζομένων από την ιδιότυπη ομηρεία που τους είχε επιβάλει το πελατειακό σύστημα που οικοδομήθηκε στη χώρα με ευθύνη των Κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

Αντικατάσταση Σκουρλέτη ζητά η ΚΕΔΕ

Η ΚΕΔΕ κατηγορεί την κυβέρνηση για «αδέξιους χειρισμούς», καθώς όπως υποστηρίζει «Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αποδεικνύει την ανευθυνότητα  με την οποία αντιμετωπίστηκε το ζήτημα αυτό» και ζητά την αντικατάσταση του υπουργού Εσωτερικών.

Υπενθυμίζει της επισημάνσεις της για «την προχειρότητα και τον νομικά έωλο χειρισμό», με τον υπουργό Εσωτερικών να απαντά «με εγκύκλιο προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας, με την οποία υπογράμμιζε πως η παράταση των εν λόγω συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα είναι υποχρεωτική».

Με ευθεία στοχοποίηση του υπουργού Εσωτερικών αναφέρει: «Πλέον, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Σκουρλέτης είναι διπλά έκθετος. Και οι εργαζόμενοι είναι πλέον στον «αέρα», ενώ πολλοί Δήμοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αναγκαίο προσωπικό σε έναν κρίσιμο τομέα, όπως είναι αυτός της καθαριότητας.

Δυστυχώς, η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών αποδεικνύεται ανίκανη να δώσει οποιαδήποτε λύση στα μεγάλα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης . Αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων.

Δεν μπορεί να διασφαλίσει τους αναγκαίους για τη λειτουργία των Δήμων πόρους. Δεν μπορεί να ολοκληρώσει την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που ετοίμασε ο κ. Κουρουμπλής. Διαχειρίζεται με ανεύθυνο τρόπο το ζήτημα των συμβασιούχων των Δήμων. Δεν μπορεί να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης και την αλλαγή του Καλλικράτη.

Ο κ. Σκουρλέτης οφείλει να ζητήσει συγγνώμη καταρχήν από τους εργαζόμενους, τους οποίους ουσιαστικά εξαπάτησε τάζοντας τους «λαγούς με πετραχήλια».

Αλλά και από τους Δημάρχους, τους οποίους όλο αυτό το διάστημα απειλεί με πειθαρχικές κυρώσεις αν δεν εφαρμόσουν διατάξεις και νόμους που κρίθηκαν από τη Δικαιοσύνη αντισυνταγματικές.

Οι λεονταρισμοί και οι «τσαμπουκάδες» σε μια Δημοκρατία που λειτουργούν οι Νόμοι και το Σύνταγμα δεν έχουν θέση.

Ζητούμε από τον κ. Πρωθυπουργό να αλλάξει τον κ. Σκουρλέτη και να ορίσει στη θέση του ένα πρόσωπο που θα είναι ικανό να διαχειριστεί τα δύσκολα προβλήματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση. Ένα πρόσωπο που θα είναι διατεθειμένο να κάνει διάλογο και θα μπορεί να δώσει λύσεις. Δεν υπάρχει πολυτέλεια για άλλο χαμένο χρόνο».

Η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι «Θεσμικοί εκπρόσωποι φορέων της αυτοδιοίκησης, η αξιωματική αντιπολίτευση και κάθε πρόθυμος σχολιαστής -που μπορεί να γνωρίζει ή να αγνοεί παντελώς κρίσιμες νομικές παραμέτρους του θέματος- σπεύδουν, με ανοίκεια ελαφρότητα και χωρίς ψήγμα θεσμικής ευθύνης να σχολιάσουν μία απόφαση, της οποίας η έκδοση -πολλώ δε μάλλον το περιεχόμενο- δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι πρόθυμοι σχολιαστές δεν περιορίζονται μόνο στην αυθαίρετη και υπερχειλή πολιτικής σκοπιμότητας κριτική προς την κυβέρνηση, με αφορμή ένα θέμα που δεν προσφέρεται για μικροπολιτικά παιχνίδια, αλλά σπεύδουν κιόλας με απίστευτο κυνισμό και χαιρεκακία να «πληροφορήσουν» τους εργαζόμενους στην καθαριότητα ότι δεν θα πληρωθούν για την εργασία που έχουν ήδη παράσχει».

Σημειώνοντας ότι δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί η απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, περιορίζεται, για την ώρα σε τρεις επισημάνσεις:

«1. Το Σύνταγμα της χώρας επιβάλλει το σεβασμό κάθε απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των λοιπών Ανώτατων Δικαστηρίων, αλλά και κάθε αρμόδιας δικαστικής αρχής. Ο σεβασμός, όμως, του συνταγματικού ρόλου της δικαστικής λειτουργίας θα πρέπει να είναι αυτονόητος για όλους. Νυχτερινές διαρροές, επιλεκτικές «εκμυστηρεύσεις» σε μέσα ενημέρωσης και σχολιασμός φαντασμάτων, ούτε έχουν ούτε και θα μπορούσαν να έχουν σχέση με την συνταγματικά επιβεβλημένη, αμερόληπτη και θεσμικά ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης. Αντιθέτως: Φορτίζουν -εξ αντικειμένου- ένα νομικά δυσχερές και κοινωνικά ευαίσθητο ζήτημα, με μία πολιτικότητα που ούτε μπορεί ούτε και επιτρέπεται να σχετίζεται, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, με τη διαμόρφωση δικαστικής κρίσης.

2. Το ζήτημα των παρατάσεων των συμβάσεων εργαζομένων στην καθαριότητα συνδέεται με την ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης μίας έκτακτης κατάστασης, σε ένα πεδίο δημόσιων λειτουργιών, όπου η αναμονή οριστικών και μόνιμων λύσεων, σε συνθήκες αναστολής προσλήψεων, δύσκολα θα μπορούσε να είναι συμβατή με την υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Η κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι και το ζήτημα των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στον τομέα της καθαριότητας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο μιας συνολικής, νομικά άρτιας και κοινωνικά δίκαιης επίλυσης του ζητήματος των συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα. Για την ώρα, οι εργαζόμενοι που έχουν ήδη παράσχει την εργασία τους και που, χωρίς να έχουν καμία ευθύνη, αγωνιούν μπροστά στο επικοινωνιακό «πάρε – δώσε» που εκτυλίσσεται από το πρωί, μπορούν να είναι βέβαιοι ότι τόσο το νομικό σύστημα της χώρας όσο και η κοινωνική ευθύνη της κυβέρνησης, παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις ότι ούτε μία ώρα δουλειάς δεν θα μείνει απλήρωτη.

3. Η κυβέρνηση, όπως έχει ανακοινώσει κατ’ επανάληψη, επεξεργάζεται ήδη σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα επιλύει οριστικά το θέμα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου ή έργου στο δημόσιο τομέα, με απόλυτο σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα (το οποίο δεν επιτρέπει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου) όσο και στην ενωσιακή νομοθεσία (που απαγορεύει την κατάχρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, σε περιπτώσεις όπου στην πραγματικότητα εξυπηρετούνται πάγιες και διαρκείς ανάγκες). Η ομηρεία χιλιάδων εργαζομένων, η διαιώνιση φαινομένων πολιτικής και κοινωνικής παθογένειας και τα παιχνίδια πελατειακών σκοπιμοτήτων στην πλάτη της κοινωνίας δεν μπορούν πλέον να γίνονται ανεκτά. Όσοι τα εξέθρεψαν διαχρονικά και όσοι επένδυσαν πολιτικά σε αυτά, είναι οι τελευταίοι που μπορούν να κάνουν σήμερα ανέξοδη κριτική με ύφος κήνσορα. Τόσο αυτοί όσο και οι κάθε λογής αυτόκλητοι φρουροί της συνταγματικής νομιμότητας θα κληθούν πολύ σύντομα να αναλάβουν την ευθύνη διατύπωσης θέσης».