Παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας

  • Δευτέρα, 15 Μαΐου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 15 Μαΐου. 2017 - 19:00

Σε αγώνα δρόμου θα επιδοθούν οι Δήμοι προκειμένου να προλάβουν τις ημερομηνίες για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, καθώς την Παρασκευή εκδόθηκε η σχετική υπουργική απόφαση.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση «Καθορισμός όρων, προϋποθέσεων, τεχνικών θεμάτων, αναγκαίων λεπτομερειών και διαδικασίας για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών» (ΦΕΚ 1636/Β/12-5-2017), συνυπογράφεται από τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, την υφυπουργό Οικονομικών, Αικατερίνη Παπανάτσιου και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο.

Σκοπός της παραχώρησης είναι η άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, ιδίως για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ανακλίντρων (ξαπλωστρών) λειτουργία τροχήλατου αναψυκτηρίου.

Η άσκηση άλλης δραστηριότητας που δεν προβλέπεται από διατάξεις του νόμου (π.χ. διοργάνωση συναυλιών ή beach parties, γήπεδα κτλ) επιφέρει τις κυρώσεις.

Στα 17 άρθρα της απόφαση αναφέρονται αναλυτικά οι περιοχές, οι όροι και οι προθεσμίες για τις απευθείας αλλά και τις δημοπρατούμενες παραχωρήσεις, με τις ημερομηνίες να είναι ασφυκτικές για την τρέχουσα χρονιά, καθώς για τις συμβάσεις της φετινής περιόδου θα πρέπει οι προκηρύξεις δημοπρασίας να αναρτηθούν στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ μέχρι τις 23.6.2017.

Παραχώρηση δικαιώματος απλής χρήσης

Η παραχώρηση του δικαιώματος της απλής χρήσης αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας, γίνεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ή του κατά νόμο εξουσιοδοτημένου οργάνου, έναντι ανταλλάγματος και αποκλειστικά μέσω της διαδικασίας των ηλεκτρονικών δημοπρασιών που διενεργείται από τις περιφερειακές υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών.

Η εν λόγω παραχώρηση γίνεται υπό το πρίσμα της προστασίας των ακτών και της προστασίας του οικοσυστήματος των παράκτιων ζωνών, με την προϋπόθεση ότι διασφαλίζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του υπό παραχώρηση συγκεκριμένου τμήματος του αιγιαλού, παραλίας και δεν παραβλάπτεται η κατά προορισμό χρήση του ως κοινόχρηστου αγαθού.

Ειδικά για τις παραλίες και τις παρόχθιες ζώνες, το δικαίωμα απλής χρήσης παραχωρείται εφόσον έχει συντελεσθεί η προβλεπόμενη απαλλοτρίωση ή έχουν αυτές αποκτήσει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους με άλλο τρόπο.

Δικαιούχοι είναι οι Δήμοι για αιγιαλό και κοινόχρηστη παραλία εντός της χωρικής τους αρμοδιότητας, με αντάλλαγμα α) σε υφιστάμενες δημοτικές ανώνυμες εφόσον περιλαμβάνεται στους σκοπούς της για ιδία χρήση και χωρίς δικαίωμα υπομίσθωσης, β) ιδιώτες και επιχειρήσεις εφόσον διαθέτουν άδεια λειτουργίας και έναρξη επιτηδεύματος και γ) ναυταθλητικά σωματεία εποπτευόμενα από ΓΓΑ εφόσον προβλέπεται από το καταστατικό τους, έναντι ανταλλάγματος.

Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις / Αυτοτελή Γραφεία Δημόσιας Περιουσίας, μετά το χρονικό όριο είναι αποκλειστικά αρμόδιες για την παραχώρηση απλής χρήσης των κοινόχρηστων χώρων.

Οι συμβάσεις

Σε ότι αφορά στις συμβάσεις, κάθε παραχώρηση απλής χρήσης διενεργείται είτε κατόπιν δημοπρασίας είτε απευθείας.

Απευθείας παραχώρηση δικαιούνται οι νομίμως λειτουργούσες ξενοδοχειακές εν γένει επιχειρήσεις, κάμπινγκ ή κέντρα αναψυχής ή ναυταθλητικά σωματεία, εποπτευόμενα από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού εφόσον είναι όμοροι του αιγιαλού και αφορά στον έμπροσθεν της άσκησης της δραστηριότητάς τους κοινόχρηστο χώρο, με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση στον αιγιαλό.

Σε ότι αφορά στον χρόνο παραχώρησης απλής χρήσης είναι δυνατή για ένα ή περισσότερα έτη, με λήξη των συμβάσεων παραχώρησης απλής χρήσης αποκλειστικά τις ημερομηνίες 31.12.2017 ή 31.12.2018 ή 31.12.2019, χωρίς να επιτρέπεται η παραχώρηση για μικρότερα χρονικά διαστήματα του δωδεκάμηνου, ανεξάρτητα του ενδεχομένως μικρότερου χρόνου χρήσης των χώρων. Αυτονόητο είναι ότι οι μονοετείς συμβάσεις παραχώρησης που θα συναφθούν για το έτος 2017 υπολείπονται εκ των πραγμάτων του δωδεκαμήνου. Εντός του 1ου τριμήνου εκάστου έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι απευθείας όσο και οι κατόπιν δημοπρασίας παραχωρήσεις απλής χρήσης από τους Δήμους.

Από την 1η Απριλίου εκάστου έτους οι παραχωρήσεις απλής χρήσης διενεργούνται αποκλειστικά από τις ΠΔ και ΑΓ Δημόσιας Περιουσίας, όπου οι Δήμοι οφείλουν να αποστείλουν όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις για τις οποίες δεν έχει συνταχθεί σύμβαση παραχώρησης από το Δήμο μέχρι 31η Μαρτίου.

Εντός του Ιουνίου εκάστου έτους οι Περιφερειακές υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών θα πρέπει να έχουν συναφθεί όλες οι συμβάσεις παραχώρησης, καθώς επίσης εντός της αιχμής της θερινής περιόδου ανά περιοχή να διενεργούνται αυτοψίες.

Δημοτικές υποχρεώσεις

Οι Δήμοι έχουν την υποχρέωση να μεριμνούν για τον καθημερινό καθαρισμό των κοινοχρήστων χώρων, την τοποθέτηση καλαίσθητων δοχείων απορριμμάτων και γενικά για την εξασφάλιση της καθαριότητας και της αισθητικής του χώρου της ακτής και του περιβάλλοντος χώρου.

Σε περίπτωση λουτρικής εγκατάστασης, οι Δήμοι υποχρεούνται να τηρούν τα οριζόμενα για πρόσληψη ναυαγοσωστών, τοποθέτηση κατάλληλων παρατηρητηρίων ναυαγοσωστών και γενικώς για τη λήψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας των λουομένων, των εργαζομένων και όσων γενικά κινούνται στους χώρους αυτούς.

Οι Δήμοι, μέσω των εντεταλμένων οργάνων τους έχουν υποχρέωση, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνουν καταπατήσεις ή αυθαίρετες επεμβάσεις επί των κοινοχρήστων χώρων, να ενημερώνουν άμεσα τα κατά τόπους αρμόδια Αυτοτελή Γραφεία Δημόσιας Περιουσίας προκειμένου να εισηγηθούν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας για τη λήψη μέτρων.

Είναι δυνατή η τοποθέτηση από το Δήμο μέσων εξυπηρέτησης ΑμεΑ σε 1 τουλάχιστον θέση ανά Δημοτική Ενότητα από τους παραχωρηθέντες κοινόχρηστους χώρους αιγιαλού, παραλίας, κ.λπ., καθώς και όπου υφίστανται λουτρικές εγκαταστάσεις, οι Δήμοι υποχρεούνται επίσης, να προβούν στη τοποθέτηση 1 διαδρόμου, κάθετα προς την ακτογραμμή, ο οποίος θα επιτρέπει την είσοδο στο νερό των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων και θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση Ατόμων με Αναπηρία, ο οποίος θα αποτελεί προσωρινή κατασκευή και θα τοποθετηθεί σε τέτοια θέση ώστε να μπορεί να συνδέεται με τους εκτός αιγιαλού χώρους εξυπηρέτησης των Α.με.Α. (στάθμευσης, τουαλέτες κ.λπ.).

Οι Δήμοι υποχρεούνται επιπλέον να εξασφαλίσουν την ύπαρξη 1 τουλάχιστον χώρου υγιεινής και 1 αποδυτηρίου, μη μόνιμης κατασκευής, με διαστάσεις και εξοπλισμό που να επιτρέπουν τη χρήση τους από τα Α.με.Α.

Περιορισμοί και υποχρεώσεις

Σε αυτούς που έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα απλής χρήσης για την άσκηση των δραστηριοτήτων υπόκεινται στους παρακάτω περιορισμούς - υποχρεώσεις - απαγορεύσεις:

Απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση που αλλοιώνει τη φυσική μορφολογία και τα βιοτικά στοιχεία των χώρων αιγιαλού, παραλίας, καθώς και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα αυτών.

Οφείλουν να εξασφαλίζουν και να μην εμποδίζουν την ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στην παραλία και τον αιγιαλό, εκτός αν τούτο επιβάλλεται για λόγους εθνικής άμυνας, δημόσιας τάξης και ασφάλειας, προστασίας αρχαίων, του περιβάλλοντος ή της δημόσιας υγείας.

Οφείλουν να μεριμνούν για τον καθημερινό καθαρισμό των κοινοχρήστων χώρων, την αισθητική του χώρου της ακτής και του περιβάλλοντος χώρου, καθώς επίσης να μεριμνούν για τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια των λουομένων και των διερχομένων στον παραχωρούμενο χώρο.

Οφείλουν να τηρούν όλες τις τεχνικές προδιαγραφές.

Οφείλουν να παραδώσουν τους κοινόχρηστους χώρους στην αρχική τους κατάσταση αμέσως μετά τη λήξη της σύμβασης με οποιοδήποτε τρόπο.

Περιβαλλοντικοί όροι

Για περιοχές του δικτύου Natura 2000, οι οποίες διέπονται από ειδικό καθεστώς προστασίας, ισχύουν οι όροι και περιορισμοί που αναφέρονται στις διατάξεις χαρακτηρισμού τους.

Η παραχώρηση επιτρέπεται σε θέσεις όπου, εφόσον υπάρχει δρόμος πρόσβασης σε αυτές, θα είναι νόμιμα υφιστάμενος και εφόσον υπάρχει χώρος στάθμευσης, αυτός θα είναι νόμιμα διαμορφωμένος και εκτός αμμοθινικών τύπων οικοτόπων. Απαγορεύεται επί των αμμοθινών, οποιαδήποτε διάνοιξη δρόμου για πρόσβαση στις παραλίες, καθώς και οποιαδήποτε νέα διαμόρφωση χώρου στάθμευσης οχημάτων των επισκεπτών.

Απομάκρυνση μετά το πέρας της περιόδου χρήσης όλων των υλικών και των πάσης φύσεως εγκαταστάσεων (ενδεικτικά: τροχήλατες καντίνες, καθίσματα, τραπέζια, ομπρέλες, βάσεις για ομπρέλες) που θα τοποθετηθούν για την εξυπηρέτηση των λουομένων και την αναψυχή του κοινού, τα οποία θα πρέπει να αποκαλύπτονται και να αφαιρούνται χωρίς να παραμένουν στην άμμο σε αναμονή της επόμενης περιόδου.

Διασφάλιση της ελεύθερης και ασφαλούς διέλευσης των λουσμένων μέσω των προς παραχώρηση εκτάσεων, καθώς και μεταξύ των ομπρελοκαθισμάτων και ξαπλωστρών και της ακτογραμμής.

Διασφάλιση εγκατάστασης ικανοποιητικού αριθμού χημικών τουαλετών για την εξυπηρέτηση των κολυμβητών.

Απαγορεύεται οποιαδήποτε μόνιμη ή ημιμόνιμη κατασκευή, που συνδέεται μόνιμα με το έδαφος (π.χ. πάκτωση με σκυρόδεμα, τσιμεντοστρώσεις, επιχωματώσεις, κλπ.).

Σε κάθε περίπτωση παραχώρησης εφαρμόζονται οι ελάχιστες δυνατές διαμορφώσεις ώστε να διατηρείται η μορφολογία των ακτών και η ακεραιότητα της ακτογραμμής. Δεν επιτρέπονται επιχωματώσεις ή άλλες διαμορφώσεις με τη χρήση μηχανημάτων πέραν του κοσκινίσματος με στόχο τον καθαρισμό της άμμου.