Συνάντηση ΥΠΕΣ και ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα προνήπια

Διάλογος για την υποχρεωτική 14χρονη εκπαίδευση

  • Τρίτη, 23 Μαΐου, 2017 - 06:23

Στην απόφαση έναρξης διαλόγου, σχετικά με την πρωθυπουργική εξαγγελία για την υποχρεωτική 14χρονη εκπαίδευση, που πρακτικά σημαίνει την ένταξη των 4χρονων προνηπίων στα νηπιαγωγεία, κατέληξε η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, συναντήθηκε με την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ – ΟΤΑ), με επικεφαλής τον Πρόεδρό της ΝίκοΤράκα, τα μέλη της Επιτροπής, ΓιάννηΤσούνη, Σπύρο Πολυζώη, ΝίκοΜπινιώρη, Μαρία Παπαδοπούλου και την Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών, Λίτσα Καλαϊτζή.

Δέσμευση του ΥΠΕΣ για συγκρότηση επιτροπής διαλόγου

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΣ “Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η θέση της Ομοσπονδίας για την εξαγγελία της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, η καθολική ένταξη των 4χρονων παιδιών στην εκπαίδευση και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στις υφιστάμενες οργανωμένες δομές αλλά και στους εργαζομένους.

Ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στη δήλωση του Πρωθυπουργού, καθώς και στην κατεύθυνση ότι πριν από την υλοποίηση των αλλαγών στην προσχολική αγωγή θα εξεταστούν διεξοδικά όλα τα επίμαχα ζητήματα, η επάρκεια των δομών, η εξασφάλιση του προσωπικού και η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Επίσης ο κ. Σκουρλέτης αποδέχτηκε την πρόταση να ενημερωθεί αναλυτικά για το θέμα και δεσμεύτηκε για τη συγκρότηση Επιτροπής Διαλόγου με τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), και με τη συμμετοχή τόσο της ΠΟΕ – ΟΤΑ, όσο και της Πανελλήνιας Επιστημονικής Οργάνωσης Παιδαγωγών Προσχολικής Ηλικίας (ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ), η οποία εκπροσωπεί το επιστημονικό παιδαγωγικό προσωπικό των παιδικών σταθμών, ώστε να τεκμηριωθούν όλες οι θέσεις του παιδαγωγικού και επιστημονικού έργου που θα συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία των σταθμών προς όφελος των παιδιών, των γονέων αλλά και των εργαζομένων, στο πλαίσιο της ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής για την προσχολική εκπαίδευση”.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα διαμορφώσει θέση μετά τον διάλογο

Από την πλευρά της ΠΟΕ-ΟΤΑ, εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι “Με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 22 Μαΐου 2017, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. ενάντια στην «εξαγγελία» του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου για υποχρεωτική ένταξη των προνηπίων στα Νηπιαγωγεία. «Εξαγγελία» που προαναγγέλλει την απαξίωση των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, το κλείσιμο πολλών τμημάτων προνηπίων και την εργασιακή ανασφάλεια των εργαζομένων που δουλεύουν στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς. «Εξαγγελία» που δεν αφορά στην παιδαγωγική προσέγγιση και στο συμφέρον των παιδιών και φέρνει προ αδιεξόδου χιλιάδες οικογένειες που έχουν σήμερα την δυνατότητα να εγγράφονται σε ολοήμερες δομές που πέραν της εξειδικευμένης αγωγής προσφέρουν σίτιση και φροντίδα.

Στα πλαίσια της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.- ΟΤ.Α. και εκπροσώπου του ΠΑΣΥΒΝ (Επιστημονικός Φορέας) με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη από τον οποίο και ζητήθηκε να πάρει ξεκάθαρη πολιτική θέση τόσο ως προς την υποχρεωτική 14χρονη φοίτηση των παιδιών, όσο και για την «υποχρεωτική» ένταξη των προνηπίων στα Νηπιαγωγεία.

Ταυτόχρονα η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. δήλωσε την κάθετη αντίθεσή της στην τροποποίηση του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας Παιδικών Σταθμών που προωθεί τόσο η Κ.Ε.Δ.Ε. όσο και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών απέφυγε να πάρει θέση ισχυριζόμενη πως δεν έχει αρμοδίως ενημερωθεί προκειμένου να διαμορφώσει άποψη ενώ ζήτησε την συμμετοχή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. σε έναν διάλογο όπου θα τεθούν όλα τα ζητήματα. Τόσο η Π.Ο.Ε.- Ο.Τ.Α. όσο και ο ΠΑΣΥΒΝ δήλωσαν διαθέσιμοι να συμμετάσχουν σε έναν διάλογο ενημέρωσης του Υπουργείου Εσωτερικών που δεν θα είναι προσχηματικός και θα αφορά στα παιδαγωγικά, στα επιστημονικά και στα εργασιακά ζητήματα προκειμένου να διαμορφώσει ξεκάθαρη θέση.

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του παιδιού να παραμείνει παιδί, το δικαίωμα των γονιών για ποιοτική προσχολική αγωγή σε συνδυασμό με την απαραίτητη κοινωνική στήριξη σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, το δικαίωμα τους να επιλέγουν την δομή ένταξης των προνηπίων.

Διεκδικούμε ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Παιδείας, την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων των Παιδικών Σταθμών, την αναβάθμιση των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών μια δομής καταξιωμένης κοινωνικά στην συνείδηση όλων.