Έκπτωση 50% στα εισιτήρια των αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τις διακοπές του Πάσχα

  • Τετάρτη, 28 Μαρτίου, 2018 - 11:06

Κατανοώντας το θετικό κοινωνικό αντίκτυπο που είχε η δράση της παροχής έκπτωσης 50% στα εισιτήρια των αναπληρωτών καθηγητών και δασκάλων, οι οποίοι υπηρετούν στην νησιωτική Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων διακοπών του σχολικού έτους, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, σε συνεργασία με τις περισσότερες ακτοπλοϊκές εταιρείες της χώρας, αποφάσισαν και για το διάστημα των διακοπών του Πάσχα, να επαναλάβουν την εφαρμογή του παραπάνω μέτρου.

Έτσι για τις μέρες από την Παρασκευή 30/3/2018 μέχρι και την Κυριακή 15/4/2018, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που υπηρετούν σε νησιά της χώρας, θα μπορούν να λάβουν έκπτωση 50% στα εισιτήρια των ιδίων, καθώς και στα ναύλα των ΙΧ και δικύκλων τους, για μετακινήσεις από και προς τα νησιά που υπηρετούν.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ισχύ της έκπτωσης είναι η προσκόμιση, από πλευράς των εκπαιδευτικών, πρόσφατης βεβαίωσης του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των περιοχών όπου είναι διορισμένοι, στην οποία θα βεβαιώνεται α) το σχολείο που υπηρετούν, β) το γεγονός ότι είναι διορισμένοι ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι καθώς και γ) η Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην οποία ανήκουν. Η βεβαίωση δύναται να επιδειχθεί εκτός της πρωτότυπης και σε μορφή εκτύπωσης ή φωτοτυπίας (από fax ή e-mail).

Οι εταιρείες που συμμετέχουν στη δράση είναι: AEGEAN SPEED LINESANEK LINES , BLUE STAR FERRIES, FAST FERRIES, GOLDEN STAR FERRIES, HELLENIC SEAWAYS, IONISSOS FERRIES, KEFALONIAN LINES, LEVANTE FERRIES, MINOAN LINES, SEAJET, SUPERFAST FERRIES, ZANTE FERRIES, ΑΙΓΑΙΟΝ ΠΕΛΑΓΟΣ

Οι πολιτικές για τη νησιωτικότητα, που αυτή η Κυβέρνηση εφαρμόζει, είναι πολυεπίπεδες και βασίζονται σε χρόνιες, βαθιές και κοινωνικές απαιτήσεις των ίδιων των νησιών μας. Η επανάληψη της δράσης αυτής, για τρίτη συνεχόμενη φορά, εντός του έτους (θυμίζουμε την περίοδο κατά την ανάληψη υπηρεσίας και τα Χριστούγεννα), αποδεικνύει έμπρακτα τις προθέσεις της Κυβέρνησης για την ενίσχυση των σχολικών δομών των νησιών μας, αλλά ταυτόχρονα και τη στήριξη που δίνεται στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, αναγνωρίζοντας τις επιπρόσθετες ανάγκες τους στην άσκηση του λειτουργήματός τους.

Με βάση αυτές τις αρχές και αυτούς τους πολιτικούς στόχους, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μελετά την ένταξη, των αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υπηρετούν σε νησιά στο μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου.

Το μέτρο αυτό, που πιλοτικά θα ξεκινήσει από 1/7/2018 σε αρκετά νησιά της χώρας, ενώ από 1/1/2019 θα εφαρμοστεί καθολικά σε όλη την νησιωτική Ελλάδα, αφορά στην εξίσωση του κόστους μετακίνησης που δαπανάται στην ηπειρωτική Ελλάδα, με το κόστος μετακίνησης που επιτάσσουν οι συνθήκες της νησιωτικότητας. Η διαφορά του κόστους θα μεταφράζεται στην επιδότηση εισιτηρίων για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών.

Σε αυτή τη λογική, τα δυο Υπουργεία κρίνουν ότι πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξης στο μέτρο και των δημόσιων λειτουργών εκπαίδευσης (α΄ και β΄ βαθμού), που δεν διαμένουν μόνιμα στα νησιά, αλλά επέλεξαν ως αναπληρωτές να στηρίξουν τις νησιώτικες δομές.

Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται ένα πάγιο αίτημα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών για οικονομική στήριξη των μετακινήσεών τους. Ενώ, εννοείται ότι στο μέτρο θα εντάσσονται και οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί, εφόσον είναι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών.