Χθες η τελετή ορκωμοσίας για τα δεκαεννέα πρόσωπα του κυβερνητικού σχήματος

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση

  • Πέμπτη, 30 Αυγούστου, 2018 - 06:15

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, και παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ορκίστηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης τα 19 νέα μέλη της κυβέρνησης, μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε χθες.

Στην τελετή ορκωμοσίας της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσήλθε συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Παρόντες, στην τελετή, ο έτερος υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, οι υφυπουργοί Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Στην ορκωμοσία παρέστησαν, επίσης, συγγενείς και φίλοι των νέων μελών της κυβέρνησης. Η κ. Κόλια Τσαρουχά έκανε νεύμα για να σηκωθούν όσοι προτίθεντο να ορκιστούν με θρησκευτικό όρκο, ενώ η κ. Παπακώστα είχε αρκετά μεγάλο διάλογο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η ορκωμοσία για όσους επέλεξαν το θρησκευτικό όρκο, τελέστηκε από τον Επίσκοπο Κλήμης και αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου.

Η νέα σύνθεση

Συγκεκριμένα, με θρησκευτικό όρκο ορκίστηκαν από τον Επίσκοπο Μεθώνης οι: Μαρία-Ελίζα Ξενογιαννακοπούλου ως υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Σταύρος Αραχωβίτης ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη ως υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά ως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Μάρκος Μπόλαρης ως υφυπουργός Εξωτερικών, Αικατερίνη Παπακώστα-Σιδηροπούλου ως υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Ολυμπία Τελιγιορίδου ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στη συνέχεια έδωσαν πολιτικό όρκο οι: Αλέξανδρος Χαρίτσης ως υπουργός Εσωτερικών, Όλγα Γεροβασίλη ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχαήλ Καλογήρου ως υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μυρσίνη Ζορμπά ως υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Φώτιος-Φανούριος Κουβέλης ως υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αστέριος Πιτσιόρλας ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Παναγιώτης Ρήγας ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νεκτάριος Σαντορινιός ως αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αικατερίνη Νοτοπούλου ως υφυπουργός Εσωτερικών, Ευστάθιος Γιαννακίδης ως υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ελευθέριος Κρέτσος ως υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και Γεώργιος Δημαράς ως υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Πρώτες δηλώσεις των υπουργών

Προσερχόμενη στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία της, η νέα υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη απάντησε στα δημοσιογραφικά ερωτήματα, λέγοντας ότι “η ασφάλεια είναι γυναικεία υπόθεση πια. Μεγάλη η πρόκληση, αλλά μου αρέσουν οι προκλήσεις”.

“Θα τα καταφέρουμε με το σωστό τρόπο”, διεμήνυσε η υπουργός, προσθέτοντας μάλιστα πως, “Η ασφάλεια, η προστασία των πολιτών είναι λαϊκό δικαίωμα. Είναι ευθύνη της Πολιτείας, με την εγγύηση των πολιτών, να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία. Η εμβάθυνση της δημοκρατίας εγγυάται και την ασφάλεια”.

“Θα κάνουμε δουλειά για την πατρίδα”, τόνισε η Κατερίνα Παπακώστα προσερχόμενη στο Προεδρικό Μέγαρο για να ορκιστεί, ενώ ο Αλέξης Χαρίτσης επεσήμανε πως “δεν χρειάζονται πολλά λόγια, έχουμε επίγνωση των απαιτήσεων. Η πρόκληση είναι μεγάλη, θα ενημερωθούμε και το επόμενο διάστημα θα πούμε πολύ περισσότερα”.

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης μίλησε για τον στόχο του, λέγοντας: “Στη μεταμνημονιακή Ελλάδα η αγροτική ανάπτυξη να βρει τη θέση που της αξίζει”.

Κατά την προσέλευσή του στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος σημείωσε: “Το όραμά μας να αποκτήσει κεντρική θέση στη μετα-μνημονιακή Ελλάδα η οπτικο-ακουστική βιομηχανία θα γίνει πράξη”. Και συμπλήρωσε “θα δείτε ότι θα έχουμε πολύ καλές εξελίξεις”.

“Είναι μεγάλη τιμή για εμένα και μεγάλη ευθύνη. Ελπίζω στην αρχή αυτής της μεταμνημονιακής εποχής, η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Ευχαριστώ πολύ τον πρωθυπουργό”, δήλωσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου, η οποία αναλαμβάνει Υφυπουργός στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λίγο πριν από την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης.

Από την πλευρά της η κ. Παπακώστα πρόσθεσε, “Ευχαριστώ για τις θερμές ευχές. Σήμερα όμως είναι και μία μέρα δύσκολη γιατί υπάρχει και η απώλεια ενός πιλότου της αεροπορίας μας και αυτό πρέπει όλοι να το λάβουμε υπόψη μας. Τα υπόλοιπα μετά. Θα κάνουμε δουλειά για την πατρίδα” είπε η νέα υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Τέλος, η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, λίγο πριν από την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης ανέφερε, “Είναι ημέρες πένθους για την Πολεμική μας Αεροπορία. Λυπάμαι που υπό αυτές τις συνθήκες αναλαμβάνω το Υφυπουργείο της Εθνικής Άμυνας, όμως είναι τιμή, όπως μεγάλη τιμή ήταν να υπηρετώ τη Μακεδονία και τη Θράκη εδώ και περίπου 3,5 χρόνια. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πάνο Καμμένο για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει και τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα”.

 

Ετικέτες: