«Ψαλίδι» 693 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό των Περιφερειών για το 2019

  • Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου, 2018 - 06:22

«Ούτε το 50% των θεσμοθετημένων πόρων δεν αποδίδει το κεντρικό κράτος στις Περιφέρειες, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2019», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ.

Όπως εξήγησε, «με βάση τους θεσμοθετημένους από το Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα «Καλλικράτης») πόρους (4,2% επί των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων και 4% επί των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας»), η χρηματοδότηση των Περιφερειών το 2019 έπρεπε να ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο 358 εκατομμύρια ευρώ.

Αντίθετα, στον προϋπολογισμό είναι εγγεγραμμένα μόλις 665 εκατ. ευρώ, όπερ σημαίνει ότι για ακόμη μια χρονιά οι Περιφέρειες στερούνται πολύτιμων για την κοινωνία πόρων, που προσεγγίζουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ, και συνεπώς καλούνται να λειτουργήσουν σε ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο καταβάλλοντας τεράστιες προσπάθειες για να ανταποκριθούν ακόμη και σε στοιχειώδεις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου».

Ο κ. Κ. Αγοραστός πρόσθεσε ότι «στην πραγματικότητα η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς στον προϋπολογισμό των Περιφερειών έχει εγγραφεί και η μισθοδοσία των εργαζομένων τους, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Για άλλη μια χρονιά αποδεικνύεται ότι τα λόγια για ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης δεν συνοδεύονται από πράξεις καθώς η χρηματοδότηση όχι μόνο δεν αυξάνεται αλλά στην ουσία μειώνεται καθώς οι ανάγκες αυξάνονται λόγω και των νέων αρμοδιοτήτων που εκχωρούνται στις Περιφέρειες χωρίς τους κατάλληλους, ανθρώπινους και χρηματικούς, πόρους», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός.

Ετικέτες: