Υπογραφή σύμβασης με τη NEXANS για τη Γ' Φάση Διασύνδεσης των Κυκλάδων

  • Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου, 2018 - 14:32

Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες για τη Γ’ Φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων , έργου που μετά την ολοκλήρωσή του θα εξασφαλίσει την αξιόπιστη και οικονομική ηλεκτροδότηση της Σύρου, της Πάρου, της Νάξου, της Μυκόνου και της Τήνου για τις επόμενες δεκαετίες.

Κατά την τελετή υπογραφής της σύμβασης με την εταιρεία-ανάδοχο NEXANS που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης δήλωσε βέβαιος για την εποικοδομητική συνεργασία των δυο πλευρών. Τόνισε ότι η έγκαιρη υλοποίηση του έργου –που αναμένεται να περατωθεί εντός του 2020, έχοντας επισπευσθεί κατά δυο χρόνια σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα- αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τον Διαχειριστή.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της NEXANS Vincent Dessale σημείωσε από την πλευρά του ότι η εταιρεία είναι υπερήφανη που προσθέτει τη Διασύνδεση των Κυκλάδων στο χαρτοφυλάκιο των υποθαλάσσιων projects που έχει αναλάβει στην περιοχή της Μεσογείου. Δεσμεύθηκε μάλιστα ότι θα επιταχύνει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την εκτέλεση του έργου που θα οδηγήσει στην πλήρη απεξάρτηση των νησιών από τις ρυπογόνες πετρελαϊκές μονάδες και το ακριβό ρεύμα που παράγουν.

Υπενθυμίζεται ότι η Γ΄Φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων, προβλέπει την κατασκευή δεύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου εναλλασσόμενου ρεύματος 150KV μεταξύ Λαυρίου και Σύρου, μήκους 108 χλμ. που θα ποντιστεί σε μέγιστο βάθος 300 μέτρων. Το έργο, προϋπολογισμού 111 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 από  ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. 

Κατά την εκδήλωση έγινε εκτενής συζήτηση για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής. Η Nexans διατύπωσε το ισχυρό ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στον διεθνή διαγωνισμό που θα προκηρύξει η «Αριάδνη Interconnection» στο α’ τρίμηνο του 2019, υπογραμμίζοντας την 60χρονη εμπειρία της στην κατασκευή υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων ανά τον κόσμο, και δη σε HVDC υποβρύχια καλώδια που ποντίζονται σε μεγάλα βάθη, όπως τη Διασύνδεση Ιταλίας-Μαυροβουνίου (MON.ITA Interconnector)