Ομιλία του βουλευτή N.Συρμαλένιου κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού 2019

  • Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου, 2018 - 13:34

«Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ψηφίζουμε αυτές τις μέρες τον προϋπολογισμό του 2019, που είναι ένας προϋπολογισμός ο οποίος θα τηρηθεί όπως τηρήθηκαν και οι προηγούμενοι τρεις προϋπολογισμοί που ψήφισε αυτή η Κυβέρνηση.

Και λέω ότι θα τηρηθεί, σε αντίθεση με τους προϋπολογισμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων που είχαν εικονικό χαρακτήρα και ουσιαστικά δεν τηρήθηκαν ούτε έπιασαν τους στόχους που έπρεπε να πιάσουν.

Με αυτή την έννοια, η ελληνική οικονομία και η ελληνική Κυβέρνηση απέκτησε την αξιοπιστία της χάρη στη σταθερότητα που επέδειξε ως κυβέρνηση να πιάσει τους στόχους που είχε βάλει, μέσα σε πολύ δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, αλλά κυρίως χάρη στις θυσίες της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Χάρη σε αυτές τις θυσίες φτάσαμε τον Αύγουστο του 2018 να βγούμε επιτέλους από τα μνημόνια.

Η ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων -διότι πρόκειται περί ακύρωσης, όχι για αναστολή που μας λέγατε μέχρι τελευταία στιγμή ότι θα υπάρξει για λίγους μήνες- ήταν αποτέλεσμα αυτής της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και των στόχων που κατάφερε να πιάσει η ελληνική κυβέρνηση, επαναλαμβάνω, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού.

Βεβαίως, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Οικολόγων Πράσινων, που κυβερνά τη χώρα επί τριάμισι χρόνια, ψήφισε την περικοπή της προσωπικής διαφοράς για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Βεβαίως, την ψηφίσαμε εμείς, αλλά η Αντιπολίτευση την καταψήφισε ακριβώς επειδή ήξερε ότι υπάρχει Πλειοψηφία που θα ψηφίσει για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Σας θυμίζω ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ και άλλες δυνάμεις έλεγαν ότι πρέπει να πάρουμε τόσα άλλα μέτρα και παραπάνω μέτρα για να κλείσουν οι αξιολογήσεις. Όταν έφεραν την τροπολογία το καλοκαίρι, πριν βγούμε από τα μνημόνια, για να μας πουν ότι πρέπει να μην περικοπούν οι συντάξεις, το έκαναν και αυτό εκ του ασφαλούς, διότι ήξεραν ότι η διαπραγμάτευση βρισκόταν στον υψηλότερο δυνατό βαθμό και ότι ήταν θέμα λίγων μηνών να γίνει αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής Κυβέρνησης και η σκληρή διαπραγμάτευση για να μην περικοπούν οι συντάξεις να φτάσει στο τέλος.

Άρα, τσάμπα μάγκες και στην περίπτωση που δεν ψηφίσατε για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και στην περίπτωση που μας φέρατε, δήθεν από φιλολαϊκό αίσθημα, τροπολογίες για να τις ψηφίσουμε. Τσάμπα μάγκες και υποκριτές!

Βεβαίως, έχετε την ικανότητα να προσαρμόζετε κάθε φορά -αυτό σας το αναγνωρίζουμε- την προπαγάνδα σας με τους στόχους, ανάλογα με το πώς διαμορφώνονται τα πράγματα. Έχετε μεγάλη ικανότητα και μεγάλη εμπειρία σε αυτή την προπαγάνδα.

Εν πάση περιπτώσει, ψηφίζεται ο προϋπολογισμός χωρίς περικοπή των συντάξεων και με το σύνολο των θετικών μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τα μέτρα αυτά, πολλά εκ των οποίων ήδη έχουν ψηφιστεί, δίνουν έναν χαρακτήρα επεκτατικό -μικρής επέκτασης, δεν λέω ότι είναι μεγάλη η επέκταση- της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, αλλά αυτό αποδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάρτισης του προϋπολογισμού -αφού επιτεύχθηκαν όλοι οι στόχοι των προηγούμενων προϋπολογισμών-, ότι και αυτός ο προϋπολογισμός είναι στοχευμένος, είναι απόλυτα επεξεργασμένος και θα μπορέσει να υλοποιηθεί μέχρι κεραίας.

Τα μέτρα αυτά, που έχουν ψηφιστεί, τα λέω σε τίτλους για να τα θυμάται ο ελληνικός λαός και να καταγράφονται, γιατί παρεμβλήθηκαν πολλοί ομιλητές μετά τον Γενικό μας Εισηγητή, οι οποίοι «βομβάρδισαν» τον προϋπολογισμό και την Κυβέρνηση.

Ψηφίστηκαν τα αναδρομικά για ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς. Ψηφίστηκε το κοινωνικό μέρισμα που αποδίδεται σε 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά. Ψηφίστηκε η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες. Ψηφίστηκε η επιδότηση του 50% των εισφορών για τους νέους κάτω των είκοσι πέντε ετών, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Ψηφίστηκε η πρόσληψη των τριών χιλιάδων διακοσίων ογδόντα εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που είναι ένα εμβληματικό πρόγραμμα για τη στήριξη και την πρόνοια των ηλικιωμένων ανθρώπων, που δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίναι.

Θα ψηφιστούν οι προσλήψεις των τεσσεράμισι χιλιάδων εκπαιδευτικών για την ειδική αγωγή. Θα ψηφιστεί το επίδομα στέγασης ύψους 400.000.000 ευρώ. Ψηφίστηκε η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά για το 2019 και 30% για το 2020. Με τον προϋπολογισμό ψηφίζεται η μείωση της φορολογίας των μερισμάτων από 15% στο 10%, η μείωση της φορολογίας των νομικών προσώπων κατά 1% σε ετήσια βάση, για να φτάσει από το 29% στο 25%.

Ψηφίστηκαν και μέτρα τα οποία δεν είχαν εξαγγελθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπως η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και γι’ αυτούς που ασχολούνται με τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και η κατάργηση του φόρου στο κρασί. Κάνω, βεβαίως, την πρόβλεψη ότι θα ψηφιστούν και πολλά άλλα θετικά μέτρα και μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών.

Τι προβλέπει, λοιπόν, ο προϋπολογισμός; Ορισμένα βασικά μεγέθη. Πλεόνασμα 3,6%, ανάπτυξη 2,5%, ανεργία γύρω στο 18%, αύξηση ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,1%, αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου κατά 11,8%, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 6.750.000.000, μείωση του χρέους κατά 12 μονάδες, από 192,4% στο 179,6% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Και βεβαίως μέσα στον προϋπολογισμό υπάρχουν κάποια στοιχεία που νομίζω ότι είναι σημαντικά. Αύξηση της τακτικής επιχορήγησης των δήμων κατά 37.000.000 από 1,723 στο 1,760. Οι δαπάνες των κοινωνικών επιδομάτων, που είναι 2,175 μεταφέρονται από τους ΟΤΑ στον ΟΠΕΚΑ. Αυτό να το ξέρουμε, γιατί κάποιοι μιλούν για μειώσεις του κοινωνικού προϋπολογισμού. Εδώ θέλω να πω ότι υπάρχουν στοχευμένα μέτρα 4.000.000.000 που απευθύνονται στην ενίσχυση της κοινωνίας και την αντιμετώπιση της φτώχειας.

Θα σας τα πω επιγραμματικά. Επίδομα στέγασης, προϋπολογισμού 400.000.000. Διεύρυνση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης στο 1,4 δισ. Επίδομα παιδιού, προϋπολογισμού 910.000.000, που αφορά εννιακόσιες χιλιάδες οικογένειες. Επέκταση των σχολικών γευμάτων, προϋπολογισμού 190.000.000 για εξακόσιες χιλιάδες παιδιά. Κάλυψη εκατόν πενήντα χιλιάδων παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, προϋπολογισμού 280.000.000. Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους 51.000.000.

Μαζί με αυτά, αύξηση του κατώτατου μισθού από τους πρώτους μήνες του 2019, κατάργηση του υποκατώτατου, ενώ το 2012 κατέβασαν κατά 20% τον κατώτατο μισθό και κατά 35% στους νέους κάτω των είκοσι πέντε. Επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που έχουν δώσει ήδη ανάσα σε διακόσιες χιλιάδες εργαζόμενους.

Ο Προϋπολογισμός του 2019 ενσωματώνει όλα τα θετικά μέτρα. Ενσωματώνει αύξηση δαπανών και μείωση φόρων.

Το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας, αγαπητοί συνάδελφοι, τελειώνει με την ψήφιση του Προϋπολογισμού και βεβαίως και των άλλων δυνάμεων που ακολουθούν την πολιτική, ουσιαστικά, της Νέας Δημοκρατίας.

Το ερώτημα αφορά την παροχολογία και σας ρωτάμε: Τελικά, τι από τα δυο είναι; Παροχολογία ή τέταρτο μνημόνιο; Διότι κάπου μας έχετε μπερδέψει τελικά. Από τη μια μεριά, μας λέτε ότι έχουμε ψηφίσει τέταρτο μνημόνιο και εξακολουθούμε να καταπιέζουμε τον ελληνικό λαό και από την άλλη μεριά, κάποιος ομιλητής μίλησε για αμόκ παροχών.

Εν πάση περιπτώσει, αυτό που θέλω να πω είναι το εξής. Εσείς αποτύχατε και ως κυβέρνηση μέχρι το 2014, γιατί δεν πιάσατε κανέναν από τους στόχους που βάλατε, αλλά αποτύχατε και ως Αντιπολίτευση. Σε όλους τους στόχους που βάλατε πέσατε έξω. Ακόμα και το αίτημα για εκλογές το ακούμε εδώ και τριάμισι χρόνια: «Εκλογές, εκλογές και θα πέσει αυτή η Κυβέρνηση κ.λπ.».

Κοντός ψαλμός, αλληλούια! Το 2019 είναι έτος εκλογών και εμείς, με τη στήριξη του ελληνικού λαού, προχωρούμε για να μπορέσουμε να χτίσουμε μια αναπτυξιακή στρατηγική, με ορίζοντα δεκαετίας, μια αναπτυξιακή στρατηγική που θα έχει κοινωνικό πρόσημο, θα έχει αναπτυξιακό πρόσημο, θα έχει οικολογικό πρόσημο, θα είναι μια αναπτυξιακή στρατηγική στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής πολιτικής, όπως θέλουμε μια Ευρώπη των εργαζομένων, μια Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, μια Ευρώπη της ειρήνης, της δημοκρατίας.

Τα μέτρα που έχετε εξαγγείλει εσείς, τα 5 έως 8 δισεκατομμύρια στη ΔΕΘ, λέγοντας αορίστως ότι θα τα εξοικονομήσετε από τη μείωση της σπατάλης του Δημοσίου, μεταφράζονται σε απολύσεις σε κρίσιμους τομείς του Δημοσίου, μεταφράζονται σε ασφαλιστικό σύστημα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Ας μην το πούμε «Πινοσέτ». Εν πάση περιπτώσει, παραδίδετε τον δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Από εκεί και πέρα, εμείς προχωρούμε με ένα σχέδιο για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, της εργασίας, της δημόσιας υγείας, της δημόσιας εκπαίδευσης, την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, τη συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία αναβαθμίζει τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία και σας λέμε ότι από εδώ και πέρα θα ψηφίζεται προϋπολογισμός, επειδή στην κυβέρνηση θα είναι πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δημοκρατία στη χώρα μας θα προχωρήσει. Δεν θα επιστρέψει πίσω στα μνημόνια, δεν θα επιστρέψει πίσω στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν θα επιστρέψει στη διαπλοκή και τη διαφθορά στην οποία μας οδήγησε το παλαιό διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, που επί δεκαετίες κυβερνούσε τη χώρα».