Οι θέσεις του WWF Ελλάς που τέθηκαν στη συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών για τον αιγιαλό

Όχι στις τακτοποιήσεις παράνομων κατασκευών στην παράκτια ζώνη

  • Τετάρτη, 10 Απριλίου, 2019 - 06:23

Με αφορμή το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, τις θέσεις της διατύπωσαν προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες οι εκπρόσωποι του  WWF Ελλάς, εστιάζοντας στις διατάξεις, των οποίων ζητούν την απόσυρση, περί νομιμοποίησης παράνομων έργων και κτισμάτων στην παράκτια ζώνη.

Σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, Θανάση Δημάκη και εκπροσώπους του γραφείου της Υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου, οι εκπρόσωποι του WWF Ελλάς, Γιώργος Χασιώτης και Θεοδότα Νάντσου, τόνισαν τα ακόλουθα:

  1. Οι διάχυτες ρυθμίσεις για τακτοποίηση παράνομων έργων στην παράκτια και παρόχθια ζώνη καθιστούν το νομοσχέδιο ιδιαίτερα επιβαρυντικό για το περιβάλλον. Το WWF Ελλάς ζητά την απόσυρση κάθε πρόβλεψης για τακτοποιήσεις παράνομων κατασκευών στον παράκτιο και παρόχθιο χώρο, όπως τα έργα του άρθρου 34, και τα έργα που τακτοποιούνται με το άρθρο 28.
  2. Το γεγονός ότι αυτές οι σημαντικές για το περιβάλλον ρυθμίσεις δεν υποβλήθηκαν σε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση, ώστε να είναι δυνατή η διαφανής συμβολή κάθε ενδιαφερόμενου στη διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου, καθιστά τη διαδικασία ιδιαίτερα προβληματική.
  3. Επίσης ως ιδιαίτερα προβληματική επισημάνθηκε η διάταξη της παρ. 1.β) του άρθρου 14Α του ν. 2971/2001 (όπως προστίθεται από το άρθρο 34), με την οποία, κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης, για πρώτη φορά επιχειρείται υπέρβαση της «κόκκινης γραμμής» τακτοποίησης αυθαιρέτων ανεγερθέντων μέχρι την 28.07.2011. Η πρόβλεψη ότι θα μπορούν να υπάγονται σε διαδικασία τακτοποίησης έργα και κτίσματα χωρίς άδεια, τα οποία κατασκευάστηκαν μετά από αυτή την ημερομηνία, δίνει πράσινο φως στη διαιώνιση της παρανομίας.
  4. Οποιαδήποτε μετατόπιση της ευθύνης της τακτοποίησης αυθαιρέτων στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με αρμοδιότητα του ΥΠΕΝ, δεν είναι πειστική, διότι έρχεται σε προφανή αντίθεση με τη σχετική κοινοτική νομοθεσία που προβλέπει ότι η εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων γίνεται πριν την κατασκευή ενός έργου και όχι αφού αυτό έχει κατασκευαστεί.
  5. Κάθε δυνητικά θετική ρύθμιση του νομοσχεδίου μπορεί να τύχει επιδοκιμασίας μόνο αφού αφαιρεθούν οι εξαιρετικά προβληματικές πρόνοιες τακτοποίησης παρανομιών.

 Το WWF Ελλάς ζητά:

  1. Την απόσυρση όλων των άρθρων που αφορούν τακτοποιήσεις παράνομων έργων και κατασκευών στην παράκτια και παρόχθια ζώνη, δηλαδή του άρθρου 34 και μέρους του άρθρου 28.
  2. Διαμόρφωση και διαφανή δημόσια διαβούλευση για σύγχρονο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο που θα διέπεται από τις εξής αρχές:
  1. Αντιμετώπιση της παράκτιας ζώνης ως πολύτιμου, αναντικατάστατου και σπουδαίας σημασίας εθνικού κεφαλαίου και ως κρίσιμης υποδομής προστασίας και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
  2. Ενιαία οριοθέτηση της παράκτιας ζώνης.
  3. Θέσπιση, εντός της παράκτιας ζώνης, αδόμητης ζώνης για νέες κατασκευές στα τουλάχιστον 100 μ. από τον αιγιαλό.
  4. Κατοχύρωση της απρόσκοπτης πρόσβασης σε όλη την έκταση αιγιαλού και παραλίας.