«ΦιλόΔημος ΙΙ»: Τρεις νέες Προσκλήσεις προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ

  • Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2019 - 06:25

Τρεις νέες Προσκλήσεις του Προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ», συνολικού προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία του Διευθύνοντος Συμβούλου της  Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α), Θεόδωρου Γκοτσόπουλου.

Η πρώτη Πρόσκληση, ύψους 150 εκ. ευρώ, αφορά στην άμεση χρηματοδότηση των δήμων όλης της χώρας για έργα και παρεμβάσεις, σε όλο σχεδόν το εύρος των αναπτυξιακών και κοινωνικών αρμοδιοτήτων τους:  από την τοπική ανάπτυξη και την προστασία περιβάλλοντος, μέχρι την αναβάθμιση των κοινωνικών και πολιτιστικών υποδομών τους.

Με την πρόσκληση αυτή υπερδιπλασιάζονται οι πόροι των δήμων για επενδύσεις και επιπλέον εισάγονται νέα κριτήρια για την πιο δίκαιη κατανομή τους. Εκτός από τον πληθυσμό, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, λαμβάνονται υπόψη η ορεινότητα και η νησιωτικότητα, η έκταση του δήμου, το μήκος του υδρευτικού, αποχετευτικού και οδικού δικτύου, καθώς επίσης και κοινωνικά κριτήρια, όπως το ποσοστό της ανεργίας και της φτώχειας.

Όπως τόνισε ο κ. Χαρίτσης: «Ικανοποιούμε ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των δήμων, ιδίως της περιφέρειας, δημιουργώντας ένα δεύτερο συμπληρωματικό, τεχνικό πρόγραμμα για τους ΟΤΑ, που κατανέμεται πιο δίκαια, με τρόπο που αντανακλά καλύτερα την πραγματική κατάσταση των τοπικών κοινωνιών και τις ανάγκες τους».

Η δεύτερη Πρόσκληση, ύψους 55 εκ. ευρώ αφορά στην εκπόνηση νέων ή την επικαιροποίηση παλαιών μελετών, εγκεκριμένων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς και στην υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στα σχολεία.

Τα μέτρα και τα μέσα πυροπροστασίας αφορούν στην εγκατάσταση, συμπλήρωση ή αντικατάσταση, όπως και στον έλεγχο της καλής λειτουργίας των συστημάτων ενεργητικής πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα απολύτως αναγκαίο για τη θωράκιση των σχολείων μας από τον κίνδυνο πυρκαγιάς, με δεδομένο ότι σε πολλά από αυτά το σύστημα πυροπροστασίας ήταν ελλιπές ή και απαρχαιωμένο.

Η τρίτη Πρόσκληση, ύψους 35 εκατ. ευρώ χρηματοδοτεί την κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Βασικός στόχος είναι να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής πρόσβαση των παιδιών ΑμεΑ στους χώρους των σχολείων και να πάψουν επιτέλους να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλη τη χώρα 7.361 σχολεία δε διαθέτουν ράμπα για να εισέλθει αναπηρικό αμαξίδιο και περισσότερα 9.917 δεν διαθέτουν χώρους υγιεινής για ΑμεΑ.

Ο Υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε πρωτοφανή την επιτυχία του Προγράμματος «ΦιλόΔημος», επισημαίνοντας ότι στον έναν μόλις, χρόνο λειτουργίας, περισσότερα από 2 δις. ευρώ έχουν ενεργοποιηθεί και βρίσκονται στη διάθεση των δήμων όλης της χώρας, ενώ οι εντάξεις έργων στο Πρόγραμμα έχουν υπερβεί τα 1,3 δις. ευρώ. Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι μέσα από το Πρόγραμμα υλοποιούνται σε όλη τη χώρα εκατοντάδες κρίσιμα έργα υποδομής για τις τοπικές κοινωνίες, ενώ ολοκληρώνονται και παραδίδονται στους πολίτες, δεκάδες έργα σε όλη τη χώρα που παρέμεναν για χρόνια ημιτελή, παρατημένα και αναξιοποίητα.

Αναφερόμενος ειδικότερα, στις δύο Προσκλήσεις που αφορούν τα  σχολεία, ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι δεν αποτελούν αποσπασματικές παρεμβάσεις, αλλά τμήμα μιας συνολικότερης πολιτικής της Κυβέρνησης για το παιδί, με προγράμματα και χρηματοδότησεις που ήδη τρέχουν για την κατασκευή και συντήρηση σχολικών κτηρίων, την αναβάθμιση των παιδικών χαρών στους Δήμους όλης της χώρας, αλλά και για την ελεύθερη πρόσβαση των παιδιών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, για την οποία δόθηκαν 235 εκατ. ευρώ την τρέχουσα σχολική χρονιά (2018-2019), με τα 167 εκατομμύρια να είναι αμιγώς εθνικοί πόροι.